Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott

Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott

Vitát eredményezett a ballagás dátuma a Márton Áron Főgimnáziumban. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Sokkolta a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szülői bizottságát, ahogyan az iskola igazgatója eljárt a ballagás időpontjának kiválasztása ügyében. A lapunknak elküldött, az igazgatónak címzett levélben úgy fogalmaztak, hogy a tanintézet vezetője önkényesen, az iskola szabályzatának megsértésével döntött a kicsengetési ünnepség időpontjáról. Ennek okán a bizottság 12 tagja lemondott a tisztségéről. Ezzel szemben Varga László igazgató kitart az igaza mellett, szerinte jogszerűen járt el.

Barabás Hajnal

2023. január 20., 21:012023. január 20., 21:01

„Valósággal lesokkolt bennünket. Számunkra megalázó, hogy a sajtóból kell értesüljünk a végleges döntésről. Ez a nyilatkozat egyértelműen azt üzeni, hogy iskolánk vezetőségét nem érdekli a gyerekek, szülők, a tanárok és a vezetőtanács kérése” – reagált a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szülői bizottsága a tanintézet igazgatójának a Székelyhonon megjelent nyilatkozatára.

korábban írtuk

Konfliktus a ballagás dátuma miatt
Konfliktus a ballagás dátuma miatt

Keresztbe húzhatja több iskola ballagási ünnepségi terveit a tavaly év végén megjelent egyik kormányrendelet. Sok helyen a végzősök utolsó tanítási napjára, azaz június 2-ára tervezték a kicsengetést, azonban ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították.

A csütörtökön megjelent cikkünk nyomán többen is a lapunknak, illetve a közösségi médiában fejezték ki felháborodásukat, a Márton Áron Főgimnázium június másodikai ballagási dátumának május 25-re való áthelyezése kapcsán.

A konfliktus nyomán az iskola szülői bizottságának 12 tagja levélben mondott le tisztségéről.

A nekünk is elküldött dokumentumban úgy fogalmaztak, hogy megdöbbenéssel olvasták a Márton Áron Főgimnázium igazgatójának nyilatkozatát, amelyet a Székelyhon tett közzé. A szülők rámutattak, hogy

az iskola szabályzata szerint a ballagási ünnepség időpontját és forgatókönyvét (programját) az igazgatóság dönti el a végzős diákok és osztályfőnökeik véleményének kikérése után.

A szülők szerint az igazgató messzemenően megsérti a szabályzatot.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Idézet
„Ön nem csak a végzős diákok és osztályfőnökök véleményét, de a szülők és a vezetőtanács kérését sem vette figyelembe”

– fogalmaztak az igazgatónak címzett levélben. Hozzátették, számukra nagy csalódás, ahová alakult a ballagás időpontjának meghatározása, éppen ezért azonnali hatállyal egységesen benyújtják felmondásukat.

Varga Lászlóval, a Márton Áron Főgimnázium igazgatójával még azelőtt beszéltünk, hogy tudomásunkra jutott volna a szülői bizottság döntése. Arra kérdeztünk rá, visszatér-e döntésére, amely konfliktust eredményezett.

Idézet
„Az ügyet lezártnak tekintjük, továbbra is érvényes, amit korábban mondtam, felelős ember nem dobálózik a szavakkal”

– válaszolta. Korábban ugyanis határozottan leszögezte, hogy május 25-e marad a kicsengetés dátuma, merthogy június 2-át munkaszüneti nappá nyilvánították. Varga László utalt az előző cikkünkben idézett, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatójának nyilatkozatára – miszerint számos eljárást kell végigcsinálni, amíg döntés születhet egy ilyen ügyben –, ennek kapcsán úgy fogalmazott:

ez egy összetett ügy, ami elsősorban jogi természetű, másodsorban szervezési kérdés.

Hozzátette: ennél vannak komolyabb problémák is, amelyre koncentrálni kell, például a felkészülés az érettségi vizsgára.

Idézet
„Én nem óhajtom ezt a vitát folytatni, mint mondtam, a döntés mögöttünk van”

– jegyezte meg. Hozzátette, a döntését kiközölte az érintett diákoknak és rajtuk keresztül a szüleiknek. Azt is kiemelte, hogy az iskola jogszerűen járt el. „Tovább már vélemény kérdése, hogy helyes volt-e, bölcs volt-e, de nem érdemes a diákok körében zavart kelteni, uszítani” – szögezte le. Szerinte ezt az ügyet nincs, amiért tovább folytatni, mert nem lesz más verdikt.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Úgy véli, hogy a szülők többsége elfogadta ezt a döntést, tudomásul vette. Ugyanakkor arra is rámutatott, ugyan van néhány iskola, ahol megoldották, hogy június 2-án legyen a ballagás, azonban nem ez a jellemző sem megyei, sem országos szinten.

Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője megkeresésünkre a Márton Áron Főgimnázium ballagási dátuma körül kialakult konfliktushelyzet kapcsán úgy nyilatkozott:

az iskolák saját maguk szervezik meg a kicsengetési ünnepséget, ezt nem szabályozza a tanfelügyelőség.

A ballagás megtartása ugyanis opcionális, a tanintézeteket nem kötelezik erre a jogszabályok. „Minden iskola akkor és úgy szervezi meg, ahogyan azt az iskolai közösség jónak látja” – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Tódor Imre, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szakszervezeti megbízottja pedig úgy nyilatkozott megkeresésünkre, hogy objektív okok miatt nem vehetett részt a hétfői (január 16-i) iskolai szintű vezetőtanács-ülésén, amelyen amúgy is csak kizárólag megfigyelőként lehetett volna jelen. „Így nem tudhatom, hogy ott milyen érvek és ellenérvek hangzottak el.” A vezetőtanácsi ülésen tárgyalt kérdésről egyébként előző cikkünkben Szőke Domokos önkormányzati képviselő, vezetőtanácsi tag számolt be. Mint most

a szakszervezeti megbízott közölte a Székelyhonnal, az ülés hivatalos napirendi pontjai között nem szerepelt a ballagási időpontról szóló diskurzus, így ahhoz közvetlen módon nem is kellett hivatalos véleményt kifejteni.

„Mivel nem vehettem részt a gyűlésen, így előzetesen, a vezetőtanács elnökének kérésére írásban fejeztem ki véleményemet a 2. napirendi ponttal, azaz az idevágó jogszabály alapján szabaddá nyilvánított január 23-ai és június 2-i szabadnapokkal kapcsolatosan, valamint ezeknek a napoknak a pótlási tervével, az ezzel járó előterjesztett lehetséges kombinációk elfogadásáról és támogatásáról” – fejtette ki. Korábban írtuk ugyanis, hogy a vezetőtanácsnak egyeztetnie kell a szakszervezettel is az alkalmazottak munkaszüneti napjának és annak pótlási módjának ügyében.

Laczkó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatójától megtudtuk, június 2-án tartják a ballagási ünnepséget, mint ahogy azt ősszel leszögezték. „Nem lehet úgy dönteni, hogy mindenkinek jó legyen, ha más dátumra módosítanánk, a szülők háborognának, ha a munkaszüneti napon tartjuk, akkor az alkalmazottak joga csorbul” – magyarázta. Hozzátette, a legnagyobb baj az, hogy nincs egy biztos tanévszerkezet már tanév elejétől, hanem menet közben folyton változtatják, így nem lehet előre tervezni. Mint ahogy ez most is megtörtént, de mivel már ősszel a szülőknek június 2-át jelölték meg kicsengetési dátumként, figyelembe veszik azt, hogy azok is erre a napra készültek, éttermeket foglaltak le, így nem változtatnak ezen a dátumon.

15 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

A látványos körtánc mellett a hagyományos faluképet is bemutatták a salamonosok

Amikor 2004-ben először szervezte meg a Salamon Ernő Gimnázium a hagyományőrző napját még nem túl sokan, de a 2024-es kiadáson 514-ből 505 diák és a tanáraik is népviseletben érkeztek ez alkalomból az iskolába. A körtáncot az eső ellenére is eljárták.

A látványos körtánc mellett a hagyományos faluképet is bemutatták a salamonosok
2024. április 25., csütörtök

Összeállt a teljes lista, ők lehetnek az RMDSZ önkormányzati képviselői Csíkszeredában

Kiegészítette a csíkszeredai Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) az RMDSZ-es önkormányzati képviselő-jelöltjeinek a listáját az előírások szerint 13 személyről 24 személyre. A bővítésről csütörtök délután döntöttek.

Összeállt a teljes lista, ők lehetnek az RMDSZ önkormányzati képviselői Csíkszeredában
2024. április 25., csütörtök

Visszakerülhetnek Gyergyószentmiklós kezelésébe a gyilkostói területei

A gyergyószentmiklósi képviselő-testület új határozata egy eljárás kezdetét jelentheti, amelynek eredményeként érvényét veszti az a koncessziós szerződés, ami alapján a Monturist Kft. adminisztrálja a város területeit a Gyilkos-tó közelében.

Visszakerülhetnek Gyergyószentmiklós kezelésébe a gyilkostói területei
2024. április 25., csütörtök

Radioaktív sugárzástól tart a polgármesterjelölt

Szőts Emil, az EMSZ polgármesterjelöltje arról érdeklődött a kézdivásárhelyi tanácsülésen, hogy „veszélyezteti-e a lakosságot radioaktív sugárzás”, többek között a „repülőgépes permetezést” is felhozva. A polgárvédelmi vezető konkrét adatokkal nyugtatott.

Radioaktív sugárzástól tart a polgármesterjelölt
2024. április 25., csütörtök

Beindult az ANAF: már most több száz millióval túlteljesítve az eredeti adóbeszedési terv

Az idei első negyedévben 97,1 milliárd lejes bevétele volt az országos adóhatóságnak (ANAF), 14,1 milliárd lejjel több, mint 2023 első három hónapjában – közölte csütörtökön a pénzügyminiszter.

Beindult az ANAF: már most több száz millióval túlteljesítve az eredeti adóbeszedési terv
2024. április 25., csütörtök

Balkáni hangulatot teremtettek a marosvásárhelyi román tanácsosok

Igazi kampány- vagy inkább balkáni hangulat alakult ki csütörtökön a marosvásárhelyi képviselő-testület ülésén, ahol a román ajkú képviselők egymást sértegetve próbálták bizonygatni, hogy ők a városért dolgoznak. A vita tárgya: költségvetés-kiigazítás.

Balkáni hangulatot teremtettek a marosvásárhelyi román tanácsosok
2024. április 25., csütörtök

Harmadszor is függetlenként a „sok mindenben különböző” Gyergyószárhegyen

Beiktatta a jelöltéghez szükséges iratcsomóját Danguly Ervin, aki harmadszor is függetlenként pályázza meg Gyergyószárhegy polgármesteri tisztségét.

Harmadszor is függetlenként a „sok mindenben különböző” Gyergyószárhegyen
2024. április 25., csütörtök

Busz és személyautó ütközött Marosvásárhelyen

Autóbusz és személygépkocsi ütközött össze Marosvásárhelyen, egy személy a roncsok közé szorult.

Busz és személyautó ütközött Marosvásárhelyen
2024. április 25., csütörtök

Az ország legjobbjai mérik össze tudásukat a protestáns felekezetű diákoknak szóló vallásolimpián

A Marosvásárhelyi Református Kollégium ad otthont a napokban zajló protestáns felekezetek országos tantárgyversenyének, amelyen 137 diák vesz részt. Hunyad megye kivételével minden erdélyi megye képviselteti magát a rangos eseményen.

Az ország legjobbjai mérik össze tudásukat a protestáns felekezetű diákoknak szóló vallásolimpián
2024. április 25., csütörtök

Több pénz kell a kézilabdacsapatnak, kevesebb jut a zöldövezetek rendezésére és a rendezvényekre

Összesen egymillió lejt csoportosított át a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén a Városi Sportklub kézilabdacsapatának, hogy indulhasson a Bölények Ligájában. A döntésnek ára van, hiszen így kevesebb pénz jut máshová.

Több pénz kell a kézilabdacsapatnak, kevesebb jut a zöldövezetek rendezésére és a rendezvényekre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!