Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Sorozatosan buknak bele a polgármesterek a „tévesen értelmezett” jogszabályba

Bíró Blanka 2018. december 06., 19:57 utolsó módosítás: 2018. december 06., 19:59
HIRDETÉS

Összeférhetetlenséget állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség több háromszéki polgármester esetében, így a tisztségviselők elvesztették mandátumokat, sőt, két év múlva sem indulhatnak a választásokon. Pedig csak egyéni vállalkozóként gazdálkodtak, de ezt cégnek értelmezték, és onnan most évekig nem lesz visszaút.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Kovászna Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy Sánta Gyula kökösi, Lukács Róbert lemhényi, és Molnár István kézdialmási polgármester elveszítette mandátumát, miután a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben megerősítette az összeférhetetlenséget. A tanácselnök szerint további háromszéki polgármesterek mandátuma is veszélyben van, ugyanis esetükben is indítottak hasonló összeférhetetlenségi eljárást. Lapunk úgy tudja, hogy a bölöni, a dálnoki és a kézdiszentléleki polgármesterekről van szó.

Tamás Sándor hangsúlyozta, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tévesen értelmezte a törvényt, amikor megállapította az összeférhetetlenséget, és ezt a fellebbezés után a bíróság is elfogadta.

A fejünket kapkodjuk, annyira abszurd ez a helyzet

– szögezte le Tamás Sándor. Kifejtette, a törvényben az áll, hogy a választott tisztségviselők nem lehetnek ügyvezetők egy cégben, azonban a vidéki polgármesterek általában az örökölt családi földeken gazdálkodnak, és egyéni vállalkozói engedélyt váltottak ki, hogy a területalapú támogatást lehívhassák.

Mivel az egyéni vállalkozásban egyetlen személy van, az ANI úgy értelmezte, hogy ez egy cég, és ebben a polgármesterek az ügyvezetők

– részletezte a tanácselnök. „Legyen világos, ezek az emberek a saját földjeiken gazdálkodtak, és a mendemondák ellenére nem volt semmilyen jogi vagy üzleti kapcsolatuk sem az önkormányzattal, sem az állammal” – mondta Tamás Sándor. Hozzátette, más megyékben is vannak hasonló ügyek, ő Bihar, Szatmár és Hargita megyei esetekről tud, de valószínű, máshol is előfordul, hiszen a vidéki polgármesterek gyakran gazdálkodnak is.

HIRDETÉS

„Lehetőségeinkhez mérten próbáljuk támogatni az érintetteket, hogy továbbra is tudják kamatoztatni a tapasztalataikat, a községek fejlesztésére is odafigyelünk. Jó katonát nem hagyunk hátra, egymás kezét nem engedjük el” – mondta a tanácselnök. Hangsúlyozta, nehéz idők következnek, hiszen ezek a tapasztalt, a közösségért eredményesen dolgozó emberek

a 2020-as helyhatósági választásokon sem indulhatnak,

mert a jogerős döntés értelmében három évig nem tölthetik be a korábbi tisztségüket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS