Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rendkívül értékes könyvsorozatot adományoz a magyar kormány a határon túlra

Bíró Blanka 2019. június 12., 18:10

Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat újranyomtatott kiadását adományozza a magyar kormány a határon túli magyar közintézményeknek, könyvtáraknak és múzeumoknak. A kereskedelemben nem megvásárolható, 26 kötetes sorozatot Székelyföldön elsőként a háromszékiek vehették át.

Rendkívül értékes könyvsorozatot adományoz a magyar kormány a határon túlra
galéria
Fotó: Bíró Blanka

Szerdán a Kovászna Megye Tanácsának épületében Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője adta át az adományt, ahol beszédében hangsúlyozta, a sorozat ismeretforrásként, kutatásra alkalmas, ám egyúttal identitáserősítésként is szolgál. Hozzátette, a monográfia unikum és hungarikum, a magyar történeti, képzőművészeti, földrajzi, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyok közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiája, más ilyen terjedelmű munka Magyarországról nem született.

HIRDETÉS

A sorozat első kötete 1896-ban jelent meg, azóta 26 kötet látott napvilágot a 24 vármegyéről, az első világháború kitörése miatt a munka leállt, így például Székelyföld már nem került bele. Egy sorozat értéke több százezer forint, Háromszéken 24-et adnak át, így

az adomány teljes értéke több millió forint, emellett az eszmei értéke is óriási, hiszen a kiadványt nem lehet megvásárolni a kereskedelemben.

A főkonzul rámutatott, a monográfia rávilágít milyen sokszínű, erős volt Magyarország száz évvel ezelőtt, ösztönözhet arra, hogy hasonló értékeket teremthetünk magunk is, sőt Székelyföld leírása is elkészülhetne.

Fotó: Bíró Blanka

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a monográfiában sok ezer oldalon több száz szerző jelenik meg, a jelenlegi Erdélyből három vármegye került be: Temes, Szatmár és Bihar. Antal Árpád polgármester arról beszélt, hogy a magyar kormány nemzetpolitikája ezer szállal köti a határon túli magyarokat Magyarországhoz, a legfontosabbak az oktatáshoz kapcsolódó programok.

„Bízom benne, hogy demográfiai programok is lesznek, melyek hozzájárulnak, hogy száz év múlva is lesz, aki ezeket a köteteket olvassa” – mondta Antal Árpád. Háromszéken városi önkormányzatok, múzeumok, tanintézetek, könyvtárak, művelődési intézmények kapták meg a monográfia sorozatot. Tóth László elmondta,

hamarosan Hargita és Maros megyékben is átadják a köteteket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS