Petres Sándor: a megértésben, az elfogadásban segíthet egy magyar prefektus

Petres Sándor: a megértésben, az elfogadásban segíthet egy magyar prefektus

Petres Sándor: a jó szándék vihet előre

Fotó: Pinti Attila

Petres Sándor régi közéleti szereplő, a közigazgatás mindkét oldalán – önkormányzati, illetve kormányzati tisztségviselőként – komoly tapasztalattal rendelkezik. Hargita megye nemrég kinevezett prefektusával a nemcsak a közigazgatás helyzetéről, de a nyelvi jogokról, nemzeti jelképekről, és a gépjárművezetői vizsgákról is beszélgettünk.

Kovács Attila

2022. április 06., 12:012022. április 06., 12:01

2022. április 06., 12:092022. április 06., 12:09

– Hargita Megye Tanácsában, és ennek alelnökeként eltöltött évek után miért ment át a „másik oldalra”, a kormányhivatalba? Mi változott, jó döntés volt, vagy nem?

– 2014-ben, a kormányzati erőviszonyok átrendeződése miatt, az RMDSZ-nek újra lehetősége nyílt vezető pozíciót elfoglalni Hargita Megye Prefektusának Hivatalában. A Szövetség vezetői úgy gondolták, hogy tizennégy éves megyei önkormányzati vezetői tapasztalatom a megye lakosságának és az intézménynek is fokozottan a javára válhat. Nagyon rövid gondolkozás után elfogadtam az új kihívást. Választott tisztséget, középtávú biztonságot, politikai pályafutást, hatalmas pénzügyi felelősséget cseréltem akkor főtisztviselői karrierre. Az ideiglenes kinevezés bizonytalanságára jellemző, hogy az országszerte, velem egyszerre kinevezett főtisztviselők közül talán csak négyen vagyunk még tisztségben.

A gyakori változások miatt jó néhány prefektus vagy alprefektus kollégámnak a nevét sem volt időm megjegyezni. A pénzügyi felelősség összehasonlíthatatlanul kisebb, a más irányú sokkal nagyobb, a mozgástér néha csak tűfoknyi itt. Úgy érzem, itt is megtaláltam a helyem, de annak, hogy jó volt-e ez a döntés, nem én vagyok a megmondhatója.

A Szövetség vezetői, a polgármesterek, intézményvezetők, a megye lakossága hivatottak ezt eldönteni.

– Fontos-e, hogy magyar vagy román prefektusa van Hargita megyének?

– Egy ideális világban mindegy lenne. A valóságban biztosan nem az. Azok számára, akik mindig mindent jobban tudnak, nem lehet jó megoldást találni. A jó szándékú emberekhez viszont közelebb lehet és kell vinni ezt az intézményt. A konkrét feladat a törvények alkalmazása és alkalmaztatása, de az érdekelteknek el kell magyarázni a döntéseket, támogatni kell őket a törvényes megoldások megtalálásában. A megértésben, elfogadásban segíthet egy magyar prefektus.

– Székely és magyar zászlók: lehet-e ezt a kérdést úgy kezelni, hogy ne bírságoljon a prefektus, de a nemzeti jelképek azért használhatók legyenek; a székely zászló, amely nem egy másik állam zászlója, például állandó jelleggel? Mi a megoldás?

– Két különböző síkon kell párhuzamosan eredményre törekednünk. Szükséges a jelenlegi jogszabályok jó szándékú pontosítása, megengedőbbé tétele, enélkül nem lesz előrelépés. Másrészt, a létező törvényes előírásoknak megfelelő gyakorlatot kell kialakítani. Olyan kompromisszumokra van szükség, amelyeket magyar és román polgártársaink többsége elfogad.

Hogy konkrét példát adjak: Csíkszeredában több éve sikerült megteremteni a szimbólumhasználat olyan módját, ami nem vont maga után sem fölösleges médiahisztit, sem büntetést. Persze, nem újdonság az, hogy vannak és lesznek olyanok, akiknek érdeke vagy meggyőződése nem engedi a nyugodt, békés, méltóságteljes ünneplés elfogadását.


– Maradjunk még az együttélésnél. Hogy látja, érvényesülnek-e maradéktalanul a nyelvi jogok Hargita megyében? Boldogul-e anyanyelvén mindenki, főként a hivatalokban?

– Meggyőződésem, hogy folyamatosan javul a nyelvi jogok érvényesítésének lehetősége, de rengeteg energiára, időre és jó szándékra lesz még szükségünk. Ugyanakkor nem hiszem, hogy elérhetjük valaha a „maradéktalan” érvényesülés állapotát, mert igen sokféleképpen értelmezzük ezt. Ha valaki arra számít, hogy Hargita megyében életútja során teljesen egynyelvű ügyintézéssel fog találkozni, azt jó eséllyel csalódás fogja érni. Mint jó néhány más téren, a jogrendszer pontosítása és a segítőkészség, a jó szándék vihet előre.

– A prefektusi hivatalban eltöltött évek tapasztalatai alapján, hogy látja, miként működik a helyi és megyei közigazgatás Hargita megyében? Van-e fejlődés, vannak-e olyan tanácsi határozatok, amelyek nem felelnek meg a törvénynek? Miben kellene fejlődni?

– Vannak és mindig lesznek javításra szoruló határozatok, rendeletek. A közigazgatási szféra értékelése, ezáltal vonzósága nagyon hullámzó.

A törvényi környezet nem képes olyan ütemben alkalmazkodni rohanó világunkhoz, hogy ne adódjanak nehezen megoldható helyzetek, értelmezési különbségek.

A következetesség és kiszámíthatóság sem mindennapos vendég a jogi környezet kialakításában, alkalmazásában. Az önkormányzatok mindig többet és többet akarnak megvalósítani, a prefektúra szerepe, hogy ezt a munkát legális keretek között tartsa. Úgy gondolom, Hargita megye helyi és megyei közigazgatása erős alapokon áll. Jó képességű szakemberek, tapasztalat és tanulni vágyás, kellő stabilitás a jellemzői.

– A prefektusi hivatalnak alárendelt intézmények közül a legtöbben a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatot keresik fel. Lehet-e rövidíteni a gépjárművezetői vizsgára való várakozás időtartamát, és ami legalább ilyen fontos: elérhetővé tenni ezt több városban, nemcsak Csíkszeredában?

– A várakozás időtartamát törvénymódosítással és több alkalmazottal lehetne csökkenteni, folyamatosan próbáljuk meggyőzni erről a törvényhozást és a kormányt is.

Minden évben megküzdünk azért, hogy megmaradjon a gyakorlati vizsga lehetősége Csíkszeredán kívül.

Az elméleti vizsga lebonyolításához szükséges infrastruktúra- és személyzeti követelmények viszont olyan beruházási és fenntartási költségeket feltételeznének, amelyeknek biztosítását nem látom valószínűnek. A polgártársaink jobb kiszolgálására viszont megoldásokat fogunk keresni, minden külső körülménytől függetlenül.

– A központosítás lebontásánál maradva, melyek azok a prefektusi hivatal alárendeltségébe tartozó szolgáltatások, tevékenységek, amelyeket több városban is lehet biztosítani a megyeszékhelyen kívül?

– A prefektusi hivatalok, de a többi, megyei szintű hivatal tevékenységét is át kell gondolni. A költségcsökkentésekre, személyzeti megszorításokra való törekvések mindennapjaiban a jobb együttműködést, de az informatika alkalmazását is új szintre kell emelni.

Nem abban látom a sikerre vezető utat, hogy majd sok-sok hivatal még több irodácskát nyit mindenfele, hanem rendszerek, szolgáltatások integrálásában, közös erőfeszítésben.

Másrészt, a járványhelyzet rákényszerítette a kormányzati és az önkormányzati szférát is a számítástechnika kínálta lehetőségek sokkal jobb és gyorsabb kihasználására. Azon leszünk, hogy a veszély elmúltával ne adjuk fel a „kényszer szülte” eredményeket, ne kényelmesedjünk vissza az ügyintézés középkorába.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados

Ittasan vezette bejegyzetlen kvadját vasárnap este Szépvíz községben egy férfi, aki menekülni próbált a hatóságok elől, ám rövid üldözés után utolérték a rendőrök – derül ki a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményéből.

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados
2024. május 06., hétfő

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen

Kerékpáros felvonulással hívják fel a figyelmet a két keréken közlekedők biztonságára Kézdivásárhelyen. A KSE-napok kertében sorra kerülő megmozdulás idén is a Zöld Nap Egyesület és az önkormányzat sportirodájának együttműködése révén valósul meg.

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen
2024. május 06., hétfő

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát

Egymillió legóelem felhasználásával épült meg az a dioráma, amellyel a romániai csapat megdöntötte a Guinness által jegyzett legutóbbi világrekordot. A csapat tagja volt Lapsánszki Tamás marosvásárhelyi fiatalember is, vele beszélgettünk.

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát
2024. május 06., hétfő

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen

A madarak és fák napja alkalmából szervez fotókiállítást ezen a héten a székelyudvarhelyi művelődési ház, valamint a Spektrum Fotó Egyesület.

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen
2024. május 06., hétfő

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak

Ványolós István Ősz ezer arca című könyvét mutatják be kedden 18 órakor a székelyudvarhelyi művelődési házban.

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak
2024. május 06., hétfő

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

Vida Gábor Senkiháza című regényének történeti hátterével ismerkedhet meg azok, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett székelyudvarhelyi vagy csíkszeredai közönségtalálkozón.

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában
2024. május 06., hétfő

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok

Számos meglepetéssel, izgalmas és élménydús programkavalkáddal rajtolnak a diáknapok Székelyudvarhelyen. A 30. kiadásához érkezett, jubiláló középiskolás rendezvény sajtótájékoztatóján a szervező UFF jelenlegi elnöke mellett „elődei” is jelen voltak.

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok
2024. május 06., hétfő

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról

Marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi színészre, rendezőre, előadásra is adhatjuk voksunkat a Román Színházi Szövetség (UNITER) által meghirdetett közönségszavazáson. A szavazatokat május 27-én 11 óráig fogadják.

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról
2024. május 06., hétfő

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben

Biciklist ütött el egy autós Küküllőkeményfalván hétfőn délután. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kerékpárost kórházba szállították.

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben
2024. május 06., hétfő

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába

Értékes nyereményeket kapnak azok a marosvásárhelyi diákcsoportok, amelynek tagjai biciklivel mennek iskolába, és rögzítik a megtett kilométereket.

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!