Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Papíron nem létezik a vasúti aluljáró

Kovács Attila 2019. április 15., 09:12
HIRDETÉS

Nem tudja állóeszközként saját nyilvántartásába venni a Román Vasúttársaság (CFR) a lepusztult csíkszeredai vasúti aluljárót – közölte megkeresésünkre a Szállítási Minisztérium. Enélkül viszont a város sem veheti ügykezelésbe.

Az aluljárót néhány hónapja lezárták, így akadályozva meg a hulladék és ürülék további felhalmozódását Fotó: Gábos Albin

Többször felkerestük az elmúlt évek során a CFR országos vezetőségét, de a szaktárcát is a gondozatlan, használhatatlan és fertőző góccá vált csíkszeredai vasúti aluljáró ügyében, amelyet a csíkszeredai önkormányzat saját ügykezelésbe venne, ha adnák.

A létesítmény viszont papíron nem létezik, semmilyen nyilvántartásban nem szerepel mint állóeszköz, így

sem tulajdonosa, sem ügykezelője nincs.

Mivel vasúti védőövezetben fekszik, a vasútvonal alatt halad át, a CFR kizárólagos illetékessége ott bármit változtatni. Legutóbbi érdeklődésünk nyomán az derült ki, hogy a vasúttársaság másképp látja a helyzetet, és nem tesz semmit.

A Szállítási Minisztériumtól és a vasúttársaságtól azt kérdeztük, mikor tudja állóeszközként saját nyilvántartásába venni a létesítményt a CFR, hogy majd átadhassa a városnak – a prefektusi hivatal szóvivője korábban ezt nevezte meg az egyetlen lehetséges megoldásnak.

A szaktárca részéről most továbbított válaszban a vasúttársaság megismételte korábbi álláspontját, hogy

az aluljáró nem szolgál vasúti tevékenységet, nem a vasúti infrastruktúra része, nem az átutazókat szolgálja ki, és ezért nem lehet állóeszközként nyilvántartásba, tulajdonba venni.

A továbbiakból az is kiderül, hogy a város és a CFR ellenkező módon látja a valóságot. ,,Mivel a polgármesteri hivatal nem kérte az aluljáró adminisztrálásának jogát, és a Brassói Területi Vasúti Igazgatóság nem tudja biztosítani a megfelelő működtetéshez szükséges forrásokat, ennek lezárásáról döntöttek” – írja a válaszlevél.

Fotó: Gábos Albin

Az aluljárót néhány hónapja valóban fémhálóval zárták le, így akadályozva meg odabent a hulladék, ürülék további felhalmozódását. A polgármesteri hivatal ugyanakkor az elmúlt években többször kérte az aluljáró és a közeli Erzsébet park átadását, de ez nem történt meg, mert nincs tulajdonos, akitől átvenni.

HIRDETÉS

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere korábban emlékeztetett, nincs semmilyen jogalapjuk arra, hogy leltárba vegyék az aluljárót, az építés dokumentumai a CFR-nél vannak, nekik kell utánanézniük ezeknek az irattárukban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS