Összkomfortos lakóház – kerekeken

Összkomfortos lakóház – kerekeken

Fotó: Gecse Noémi

Kívülről talán kicsinek tűnhet, de bent ez az érzés megszűnik, mert praktikus, minden megvan benne, ami a kényelemhez kell. Egy csíkszeredai házaspár miután saját maguknak egy limuzin alvázára épített házat, vállalkozásba kezdett és mobilházakat készítenek, amelyek egyik előnye, hogy bárhová utazunk, az otthonunk ott lehet velünk.

Péter Beáta

2017. június 14., 11:382017. június 14., 11:38

2017. június 14., 11:402017. június 14., 11:40

Szakács Botond és felesége Emőke – mindketten tervezőmérnökök – mintegy két évvel ezelőtt fogott neki egy saját mobilház felépítésének. Az ötlet onnan jött, hogy közvetlen Csíkszereda közelében volt egy telkül, amelyről kiderült, hogy külterület, és így nem kaphattak építkezési engedélyt oda. De mivel sok időt töltöttek odakint, a barátaik is gyakran jártak ki, gondolták, hogy mégiscsak jó lenne egy házikó ott, hogy este a gyerekeket ne kelljen hazavinni lefektetni, hanem maradhassanak éjszakára.

Galéria

Szakács Botond szerint teljes komfortot nyújt egy ilyen ház. A családjával ilyenben laknak

Fotó: Gecse Noémi

Tudták, hogy aminek kerekei vannak, annak nem szükséges építkezési engedély, ezért interneten keresztül

vásároltak egy régi limuzint, és annak a vázára építették fel a házat három hónap alatt – igaz, csak hétvégenként tudtak rajta dolgozni.

Galéria

Télen-nyáron használható a „guruló” ház

Fotó: Gecse Noémi

A ház, amelyet végül úgy döntöttek, hogy nem fognak mozgatni,

30 négyzetméteres lett, benne fürdőszobával, konyhával, nappalival és két galériával.

Télen, noha járnak ki a házhoz, nem laknak folyamatosan benne, mert ilyenkor bent lefoglalni két gyereket nehezebb, nyáron viszont többnyire itt laknak.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Vállalkozásba kezdtek

Idézet
Ahogy elkezdtük az egész projektet, értek bennem a gondolatok, hogy jó lenne vállalkozásszintre fejleszteni ezt az egészet.

Mindig is vállalkozó típusok voltunk a feleségemmel, már az egyetem alatt elkezdtünk dolgozni, másodévesek voltunk, amikor az első vállalkozásunkat elindítottuk. Az elején mindent mi csináltunk, a beszerzéstől kezdve az eladásig, végigjártuk a lépcsőfokokat” – elevenítette fel a kezdeteket Szakács Botond. Elmondta, amikor a saját házukat építették, és keresgéltek az interneten, rájöttek, hogy nem egy egyedi házat építenek. „Ez egy létező irányzat, óriási közössége van Európában is. Sokan azt hiszik, hogy csak Amerikában vannak ilyen típusú házak, de már Európában is sok gyártó cég van.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Idézet
Ha belülről nézzük, akkor ugyanolyan mint egy rendes ház. Normális méretű konyhagépek vannak benne, normális méretűek az ágyak, a belmagasság. Arra törekszünk, hogy teljes komfortot nyújtson.

Ne az legyen, mint egy lakókocsiban, hogy bemész, és minden praktikusan meg van oldva, de nagyon kicsik az asztalok, a kagylók, az ablakok. Szeretnénk, hogy az legyen az érzése a megrendelőinknek, hogy tényleg egy igazi házuk van. Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el, töltsön egy éjszakát egy ilyen házban. Saját magamon is tapasztaltam, amikor kész lett a ház, és az első éjszakát ott tölthettük, nagyon jó volt.”

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Huszonnégy négyzetméter

Épp egy készülő ház külső és belső burkolatát festették, amikor ellátogattunk a műhelybe, majd megtekintettük az első húzható házat, amelyet nemrég készítettek tizenhárom nap alatt.

Idézet
A húzható ház méreteit befolyásolják a romániai törvények. A hosszúságra nincsenek előírt szabályok, de a szélesség maximum 2,55 méter, a magasság 4,10 méter lehet. Ez lényeges a vasúti felüljárók és a villanykábelek miatt.

És noha a laikus ember úgy látja, hogy olyan, mint bármely más ház, valójában teljesen más anyagokat kell használni itt, mert van előírás a súlyra is, amit nem léphetünk túl. Ez Európában 3,5 tonna” – magyarázta.

Galéria

A beltér 18 négyzetméter, a galériával együtt 24 négyzetméter használható felület van

Fotó: Gecse Noémi

Az általuk készített „utazóházak” nyolc méter hosszúak és 2,55 méter szélesek. A beltér 18 négyzetméter, a galériával együtt 24 négyzetméter használható felület van.

De mi lesz télen?

Ha már Csíkban vagyunk, felmerült a kérdés, hogy télen ezek a házak használhatók-e. Szakács Botond rámutatott, ezeknél a házaknál nem annyira a fűtés a probléma, inkább a hűtés. „Mivel nagyon kicsi a ház –25 Celsius fokos hidegben is használtuk,

minimális erőfeszítéssel ki lehet fűteni, akár egy hőfúvóval is.

Nyáron egy kicsit problémásabb. Ha egész nap süti a tetőt a nap, estére nagyon felmelegszik. Ezt úgy oldottuk meg, hogy felül tettünk több ablakok, hogy tudjunk huzatot csinálni, és ahogy lemegy a nap, rá egy órára kellemes odabent az idő, visszahűl a ház. Vagy tehetünk be egy légkondicionálót, noha azt nem szeretjük.”

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Több lehetőség

A mosdónál is ugyanúgy mint az áramnál, több megoldás van. Amikor az árakról kérdezik, mindig mondja, hogy attól függ, hogy mi a céljuk a megrendelt házzal: folyamatosan utaztatják, évente kétszer mozdítják meg, vagy egyáltalán nem mozgatják. „Ez azért fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet csatlakozni a kanalizálásra, a vízhálózatra. Ezeket mindig úgy alakítjuk ki, hogy ideális legyen a használójának. Mert hiába teszünk be nagy tartályokat, ha ő többnyire csatlakozva lesz a vízhálózatra.

Idézet
A villanynál is sok lehetőség van, lehet csatlakozni napelemmel, hálózatra, generátorral. Mindenik házban van benti mosdó, most egyes házakba száraz vécéket fogunk tenni, mert a vécék fogyasztják a legtöbb vizet. Máshol az ilyen házakban száraz vécéket használnak

– magyarázta.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Társakra talált

Szakács Botond a vállalkozásról beszélve elmondta, mivel már több vállalkozásuk volt, mindenikből tanultak valamit. Ezt igyekeztek úgy elindítani, hogy már a kezdetektől a legjobb legyen. Egyedi nevet próbáltak választani, levédették, szlogent kerestek, weboldalt készítettek, a marketing része már kész volt, amikor beindult a vállalkozás. Mindezt azért, mert

fontosnak tartották, hogy professzionális képet kapjanak róluk az érdeklődők.

„A célunk az, hogy ezeket a házakat fogjuk gyártani, és ezt a lehető legprofesszionálisabb módon csináljuk. A marketingünk el is érte a célját, mert olyan emberek figyeltek fel a vállalkozásra, akikről nem is gondoltam volna, hogy meg fognak keresni.

Idézet
Három hónapja felhívott egy belga férfi, aki 25 éve él Romániában, ökoházakat épít. Mondta, nagyon tetszik az ötlet, személyesen ismeri az összes jelentősebb európai forgalmazót, és szeretné, ha közös vállalkozásba kezdenénk.

Két nap után bejegyeztünk egy közös céget, az Eco Tiny House-t, kibéreltünk egy csarnokot és két hét alatt elindítottunk egy teljesen új vállalkozást, mert közösek az álmaink, az érdekeink, és az, hogy mit akarunk elérni. Nemrég pedig további befektetők kerestek meg” – mondta a fiatal vállalkozó, aki úgy véli, lesz érdeklődés a házak iránt, már most több megrendelőjük van.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!