Összkomfortos lakóház – kerekeken

Összkomfortos lakóház – kerekeken

Fotó: Gecse Noémi

Kívülről talán kicsinek tűnhet, de bent ez az érzés megszűnik, mert praktikus, minden megvan benne, ami a kényelemhez kell. Egy csíkszeredai házaspár miután saját maguknak egy limuzin alvázára épített házat, vállalkozásba kezdett és mobilházakat készítenek, amelyek egyik előnye, hogy bárhová utazunk, az otthonunk ott lehet velünk.

Péter Beáta

2017. június 14., 11:382017. június 14., 11:38

2017. június 14., 11:402017. június 14., 11:40

Szakács Botond és felesége Emőke – mindketten tervezőmérnökök – mintegy két évvel ezelőtt fogott neki egy saját mobilház felépítésének. Az ötlet onnan jött, hogy közvetlen Csíkszereda közelében volt egy telkül, amelyről kiderült, hogy külterület, és így nem kaphattak építkezési engedélyt oda. De mivel sok időt töltöttek odakint, a barátaik is gyakran jártak ki, gondolták, hogy mégiscsak jó lenne egy házikó ott, hogy este a gyerekeket ne kelljen hazavinni lefektetni, hanem maradhassanak éjszakára.

Galéria

Szakács Botond szerint teljes komfortot nyújt egy ilyen ház. A családjával ilyenben laknak

Fotó: Gecse Noémi

Tudták, hogy aminek kerekei vannak, annak nem szükséges építkezési engedély, ezért interneten keresztül

vásároltak egy régi limuzint, és annak a vázára építették fel a házat három hónap alatt – igaz, csak hétvégenként tudtak rajta dolgozni.

Galéria

Télen-nyáron használható a „guruló” ház

Fotó: Gecse Noémi

A ház, amelyet végül úgy döntöttek, hogy nem fognak mozgatni,

30 négyzetméteres lett, benne fürdőszobával, konyhával, nappalival és két galériával.

Télen, noha járnak ki a házhoz, nem laknak folyamatosan benne, mert ilyenkor bent lefoglalni két gyereket nehezebb, nyáron viszont többnyire itt laknak.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Vállalkozásba kezdtek

Idézet
Ahogy elkezdtük az egész projektet, értek bennem a gondolatok, hogy jó lenne vállalkozásszintre fejleszteni ezt az egészet.

Mindig is vállalkozó típusok voltunk a feleségemmel, már az egyetem alatt elkezdtünk dolgozni, másodévesek voltunk, amikor az első vállalkozásunkat elindítottuk. Az elején mindent mi csináltunk, a beszerzéstől kezdve az eladásig, végigjártuk a lépcsőfokokat” – elevenítette fel a kezdeteket Szakács Botond. Elmondta, amikor a saját házukat építették, és keresgéltek az interneten, rájöttek, hogy nem egy egyedi házat építenek. „Ez egy létező irányzat, óriási közössége van Európában is. Sokan azt hiszik, hogy csak Amerikában vannak ilyen típusú házak, de már Európában is sok gyártó cég van.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Idézet
Ha belülről nézzük, akkor ugyanolyan mint egy rendes ház. Normális méretű konyhagépek vannak benne, normális méretűek az ágyak, a belmagasság. Arra törekszünk, hogy teljes komfortot nyújtson.

Ne az legyen, mint egy lakókocsiban, hogy bemész, és minden praktikusan meg van oldva, de nagyon kicsik az asztalok, a kagylók, az ablakok. Szeretnénk, hogy az legyen az érzése a megrendelőinknek, hogy tényleg egy igazi házuk van. Mindenkit bátorítok, hogy jöjjön el, töltsön egy éjszakát egy ilyen házban. Saját magamon is tapasztaltam, amikor kész lett a ház, és az első éjszakát ott tölthettük, nagyon jó volt.”

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Huszonnégy négyzetméter

Épp egy készülő ház külső és belső burkolatát festették, amikor ellátogattunk a műhelybe, majd megtekintettük az első húzható házat, amelyet nemrég készítettek tizenhárom nap alatt.

Idézet
A húzható ház méreteit befolyásolják a romániai törvények. A hosszúságra nincsenek előírt szabályok, de a szélesség maximum 2,55 méter, a magasság 4,10 méter lehet. Ez lényeges a vasúti felüljárók és a villanykábelek miatt.

És noha a laikus ember úgy látja, hogy olyan, mint bármely más ház, valójában teljesen más anyagokat kell használni itt, mert van előírás a súlyra is, amit nem léphetünk túl. Ez Európában 3,5 tonna” – magyarázta.

Galéria

A beltér 18 négyzetméter, a galériával együtt 24 négyzetméter használható felület van

Fotó: Gecse Noémi

Az általuk készített „utazóházak” nyolc méter hosszúak és 2,55 méter szélesek. A beltér 18 négyzetméter, a galériával együtt 24 négyzetméter használható felület van.

De mi lesz télen?

Ha már Csíkban vagyunk, felmerült a kérdés, hogy télen ezek a házak használhatók-e. Szakács Botond rámutatott, ezeknél a házaknál nem annyira a fűtés a probléma, inkább a hűtés. „Mivel nagyon kicsi a ház –25 Celsius fokos hidegben is használtuk,

minimális erőfeszítéssel ki lehet fűteni, akár egy hőfúvóval is.

Nyáron egy kicsit problémásabb. Ha egész nap süti a tetőt a nap, estére nagyon felmelegszik. Ezt úgy oldottuk meg, hogy felül tettünk több ablakok, hogy tudjunk huzatot csinálni, és ahogy lemegy a nap, rá egy órára kellemes odabent az idő, visszahűl a ház. Vagy tehetünk be egy légkondicionálót, noha azt nem szeretjük.”

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Több lehetőség

A mosdónál is ugyanúgy mint az áramnál, több megoldás van. Amikor az árakról kérdezik, mindig mondja, hogy attól függ, hogy mi a céljuk a megrendelt házzal: folyamatosan utaztatják, évente kétszer mozdítják meg, vagy egyáltalán nem mozgatják. „Ez azért fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet csatlakozni a kanalizálásra, a vízhálózatra. Ezeket mindig úgy alakítjuk ki, hogy ideális legyen a használójának. Mert hiába teszünk be nagy tartályokat, ha ő többnyire csatlakozva lesz a vízhálózatra.

Idézet
A villanynál is sok lehetőség van, lehet csatlakozni napelemmel, hálózatra, generátorral. Mindenik házban van benti mosdó, most egyes házakba száraz vécéket fogunk tenni, mert a vécék fogyasztják a legtöbb vizet. Máshol az ilyen házakban száraz vécéket használnak

– magyarázta.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Társakra talált

Szakács Botond a vállalkozásról beszélve elmondta, mivel már több vállalkozásuk volt, mindenikből tanultak valamit. Ezt igyekeztek úgy elindítani, hogy már a kezdetektől a legjobb legyen. Egyedi nevet próbáltak választani, levédették, szlogent kerestek, weboldalt készítettek, a marketing része már kész volt, amikor beindult a vállalkozás. Mindezt azért, mert

fontosnak tartották, hogy professzionális képet kapjanak róluk az érdeklődők.

„A célunk az, hogy ezeket a házakat fogjuk gyártani, és ezt a lehető legprofesszionálisabb módon csináljuk. A marketingünk el is érte a célját, mert olyan emberek figyeltek fel a vállalkozásra, akikről nem is gondoltam volna, hogy meg fognak keresni.

Idézet
Három hónapja felhívott egy belga férfi, aki 25 éve él Romániában, ökoházakat épít. Mondta, nagyon tetszik az ötlet, személyesen ismeri az összes jelentősebb európai forgalmazót, és szeretné, ha közös vállalkozásba kezdenénk.

Két nap után bejegyeztünk egy közös céget, az Eco Tiny House-t, kibéreltünk egy csarnokot és két hét alatt elindítottunk egy teljesen új vállalkozást, mert közösek az álmaink, az érdekeink, és az, hogy mit akarunk elérni. Nemrég pedig további befektetők kerestek meg” – mondta a fiatal vállalkozó, aki úgy véli, lesz érdeklődés a házak iránt, már most több megrendelőjük van.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 22., szerda

Esti programba nyúlt a székelyudvarhelyi RMDSZ-programbemutató

A közösséget, az infrastruktúrát, a kapcsolatokat és a gazdaságot is új lendületbe kell hozni Székelyudvarhelyen – véli Szakács-Paál István, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje és tanácsosjelölt-csapata.

Esti programba nyúlt a székelyudvarhelyi RMDSZ-programbemutató
2024. május 22., szerda

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják

Három és fél millió euró vissza nem terítendő támogatást kap a Segesvár melletti Szászkézd a szász erődtemplom körül levő tér átalakítására, felújítására.

A szászkézdi szász erődtemplom körüli teret is felújítják
2024. május 22., szerda

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta erdélyi és székelyföldi templomokban lép fel június elején.

A Gryllus testvérek és Sebestyén Márta erdélyi koncertkörúton
2024. május 22., szerda

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert

Ötvenegy újabb pedagógus vállalta fel a társas tanulás pedagógiai módszertan bevezetését, amelyet ősztől már háromszéki tanintézményekben is használni fognak. Ez a legfőbb eredménye az ezzel kapcsolatos csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi konferenciáknak.

Újabb iskolákban vezetik be a társas tanulás oktatási módszert
2024. május 22., szerda

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok

Totál Ké(s)zdiáknapok néven szervezik meg hét év után a fiatalokat megmozgató hétvégét Kézdivásárhelyen május 24–26. között. Friss, ifjú csapat vette kézbe a szervezést, színes programkínálatot összeállítva hetven fiatal számára.

Hét év után újult erővel térnek vissza a kézdivásárhelyi diáknapok
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

Idén is megszervezi az AVPS-horgászversenyt a Gyergyószentmiklósi Vadász- és Sporthorgász-egyesület. Az immár ötödik ilyen versenynek ezúttal a gyergyóremetei bogárosi horgásztó ad helyet szombaton.

Versenyre hívják a horgászokat
Versenyre hívják a horgászokat
2024. május 22., szerda

Versenyre hívják a horgászokat

2024. május 22., szerda

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül

„A drogfüggők többségét a pszichiátria, a börtön vagy a temető várja, alig egy százalékuk képes abbahagyni a kábítószer-fogyasztást” – hangzott el azok szájából, akik drogdílerként, drogfüggőként éltek, és most diákoknak mesélik el történetüket.

Drogfüggőségről, tönkrement életekről kendőzetlenül
2024. május 22., szerda

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt

Kénytelen volt reagálnia Klaus Iohannis államfőnek a Csíksomlyón kedden éjjel kilőtt medvék ügyére, miután egy újságíró firtatta a témát.

A Csíkban kilőtt medvékre reagáltatták Klaus Iohannis allamfőt
2024. május 22., szerda

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!

Egykori politikai foglyok, üldözöttek meséltek a Székelyhonnak arról, hogy milyen volt az a világ, amikor ma már nevetségesnek tűnő okok miatt embereket zárt börtönbe a kommunista diktatúra. Ezek az ő történeteik. A tanulságaik viszont a mindannyiunké.

Majd választ helyetted más, ha te nem teszed!
2024. május 22., szerda

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”

Az udvarhelyi emberekkel és emberekért állította össze városújjáépítő programját a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely egy fejlődő, élhető Székelyudvarhely „receptjét” tartalmazza.

Szakács-Paál István: összeállítottuk az élhető Udvarhely „recepteskönyvét”
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!