Olyan február is volt, amikor diónyira nőtt az alma

Olyan február is volt, amikor diónyira nőtt az alma

A Bodok-tető 2020 decemberében...

Fotó: Kocsis Károly

Pontosan háromszáz évvel ezelőtt „olyan szokatlanul meleg volt” februárban, „amilyenre még elődeink ősei sem emlékeztek”. De mivel akkoriban még nem eset szó széndioxid-túltengés okozta globális felmelegedésről, senki sem esett pánikba. Tapasztalatból tudták, hogy ezt még akár fagyos március is követheti, és akkor sem áll meg a világ.

Kocsis Károly

2024. február 03., 08:372024. február 03., 08:37

Régi krónikások időjárásra utaló bejegyzései után kutakodva február vonatkozásában is érdekes adatokra bukkanhatunk. Például

1126-ban a madarak fagyottan hullottak le a fákról, 1186-ban, 1473-ban és 1572-ben viszont már a tojásaikat is lerakták, a mezők pedig úgy kizöldültek, mintha május lett volna, és a hónap végére diónyira nőtt az alma.

Közben, 1499-ben ismét „embereket öl meg a fagy.”

1600-ban a hónap 28. napján „Erdélyben három tiszta Napot észleltek.” Ez azonban akkor is csak légköroptikai tünemény lehetett, a fátyolfelhőzetben lévő jégkristályok okozta fénytörés terméke. Hasonló délibáb jelent meg Marosvásárhely fölött is 1815. február 13-án, amikor

Idézet
Napkeletre tekintvén szemembe tünt a levegőben… két egymással beszélgető emberek, s egy harmadik ugyanazok felé menőnek képe, aki is elmenni tetszett mellettek, de kevés távoztával visszatért hozzájuk.”

No, de ne szaladjunk annyira előre!

1607. február 15-én „borzasztó menydörgés és villámlás” borzolta az emberek idegeit a Székelyfölddel szomszédos Prázsmáron, és ugyanezt tapasztalták 1636. február 7-én is, de akkor már Segesváron, ahol „tüzes menykövek estenek”.

1643. február 3-án a villám bele is csapott a barcasági Vidombák kastélyába, „és az egész falu elégett”.

Előtte két évvel olyan kellemes időjárással, fagy és hó nélkül telt el a február, hogy márciusnak képzelték volna, ha nem ismerik a naptárt, 1644/45 tele viszont „igen szigorú és hideg volt, amilyenhez hasonlót senki még nem ért meg,

Idézet
sokfelé sok szarvasmarha, vad és madarak fagytak meg, sok nagy vizek és tavak fenékig befagytak.

Az Olt és a Maros jegének vastagsága nyolc arasznyi volt” – ami nagyjából egy métert jelent.

1683-ban aztán megint „meleg és esős” februárt jegyeztek fel Erdélyben, „amely azonban hóba ment át, és számottevő hideg követte.

Idézet
A fák és a szőlők az enyhe februárban zöldelltek, mindezt a bekövetkező hideg elpusztította.”

1696-ban az egész hónap derűsnek és száraznak bizonyult, említésre méltó fagy nélkül.

A méhek a sárga virág porát hordták

A következő század vége felé már egész más kép fogad bennünket Háromszéken:

Idézet
1782 Bőjtelő havának némelly napjainn olly kegyetlen hidegek uralkodtanak itt is, mellyeknél keményebbet a mostani emberek nem értenek. Sok kutak fagytanak bé, mellyek más telekbenn meg sem szajzottanak.”

De ez az időjárás sem állandósult, mert 1793-ban február közepén a méhek már a sárga virág porát hordták, Mátyás napjára pedig „minden szántást és tavaszi szőlőmunkát elvégeztek.”

A következő télen „semmi hó nem esett”, 1796-ban pedig „Febr. első napján szép tavaszi virágok láttattak” a köpeci erdők szélén.

Idézet
Méltó a télnek illy tavasziképpen való folyását emlékezetben tartani a fűvészeknek és a természet vizsgálóknak”

– szólt a korabeli intelem.

De ez sem tartott örökké! 1810-ben Székelyföldön, „közelebbről pedig Februáriusnak 21-25 napjaikban olyan különös havazás és iszonyú hideg volt, hogy 24 óra alatt az Olt is vastagon befagyott – s viszont 24 óra alatt ugy elment a hidegnek minden ereje, hogy a legkiesebb nyári időket érezzük, s szint ugy hallgatjuk a menydörgéseket.”

A következő évben a „takarmányt a Marha az erős hidegek miatt nagyon emésztette”. Ráadásul a disznókat is szénával kellett etetni, mert ősszel „sem Makk, sem Kukoricza nem termett”, míg 1813-ban a teljes őszi vetést tönkretette a fagy.

Galéria

... és 2021 februárjában

Fotó: Kocsis Károly

Huszonnégy ember megfagyva

1835 februárja Kézdivásárhelyen „roppant nagy hóval és hideggel uralkodott egész Mátyás első hetéig, akkor két hét alatt mind eltakarodott, és az árvíz sok hidakat elrontott, hirtelen jó tavasz elő.”

1837. február 6-án az egész Erdélyben nagy fagyok pusztítottak, komoly károkat téve a hótakaró nélküli vetésekben, merthogy havat csak a magasabb hegyekben lehetett látni.

Háromszéken huzamosan –20 Celsius-fokot mértek, amit a „néhány nap óta dühösködő Nemere” tovább fokozott. De ez csak az előző év decemberének időjárását pótolta, amikor is „mind őszi idők jártak, s a későbbi esők következtében a vetések szépen kikeltek, melyekben csakugyan az egerek töméntelen serege sok kárt okozott.”

No de aztán a hó is megérkezett! 1841 februárjában „a Brassói úton három napig szakadatlanul esvén, minden mozdulhatást az országutakon annyira elzárta, hogy

Idézet
az országút nemleges kitakarítására 300 ember rendeltetett, kik kevés munkájuk néhány napi fáradozásuk után, ezen országúton 24 embert, egy megterhelt szekérben befogott 4 ökröt elfagyva találtak.”

Aztán 1843-ban ismét virágoztak a gyümölcsfák februárban…

A hónap időjárása számokban

Romániában a legalacsonyabb februári hőmérsékletet, –38 °C-ot 1929. február 10-én mérték a 2514 m magas Omu-csúcs közelében, a 2504 méteren lévő meteorológiai állomásnál, míg Gyergyóalfaluban aznap –35 °C-ot mutatott a hőmérő higanyszála. (Tíz évvel később a Kovászna megyei Bodzafordulón –35,8 °C-ban csikorgott a hó – akárcsak 2005. február 8-án.) Ekkor még az 50 éves diófák is elfagytak – mesélték az öregek.

A legmelegebb napok: 26 °C 1995. február 27-én a dobrudzsai Medgidián és 2016. február 16-án a Buzău megyei Pătârlagele kisvárosban.

Erdélyi városok februári legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletei:

  • Marosvásárhely: –32°C (1929), ill. 19,6°C (2017)

  • Kolozsvár: –32,5°C (1929), ill. 19,6 °C (2017)
  • Szatmárnémeti: –27,6 °C (1940), ill. 18,8 °C (2017)

Leghidegebb februárok 1961-től 2018-ig: 1985-ben –8,6 °C átlag, 2012-ben –6,6 °C, 1965-ben –5,8 °C átlag. Legmagasabb havi átlagos hőmérsékletek: 4,9 °C 2016-ban, 4,2 °C 2002-ben, 3,7 °C 1966-ban.

A 24 óra alatt leesett legtöbb csapadék 116 litert tett ki négyzetméterenként – ez a Duna-delta Sfântu Gheorghe (Szent György) nevű községében mérték 1954. február 3-án. A hóhullás, esőzés legmagasabb átlagai: 1969-ben 73,6 liter, 1970-ben 72,6 liter, 1978-ban 61,6 liter négyzetméterenként. Legalacsonyabb átlagok: 1976-ban 8,7 liter, 1975-ben és 1998-ban 10,6 liter, 2008-ban 11,4 liter négyzetméterenként.

Galéria

Kilátás a Nagy-Tatárhavasról 2022 februárjában

Fotó: Kocsis Károly

Ha énekel a pacsirta…

A Celsius-fokok rögzítése fontos, de a gazdák szemszögéből nézve sokkal hasznosabb a várható időjárás kipuhatolózása. Erre közismert módszer a medve árnyékának megfigyelése Gyertyaszentelőkor (február 2.), de ha éppen nem járunk barlang közelében, akkor is hagyatkozhatunk a régiek megfigyeléseire. Például

ha énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni, a szépen égő gyertyák bő méztermést ígérnek, de ha a gyertyák szentelés közben elalszanak, sem mézből, sem másból nem lesz jó termés.

Az a jó, ha minél hosszabb csapok csüngenek az ereszről, mert olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek is.

A Balázs-napi esőnek nem örültek eleink, mert akkor jég veszélyeztette a nyári termést, de ha húshagyókedden hull eső vagy hó, akkor bő kukoricatermést lehet várni.

A ködös napokat is számolták februárban, mert annyi esős napra számítottak a nyáron.

„Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja!” Eszerint ha Dorottya napján hideg van, Julianna napjára megenyhül az idő. Márpedig „ha Juliska fésülködik, a tavasz már közeledik” – biztat a másik rigmus, és ezzel passzol a Bálint-napi is:

Idézet
Ha házasodnak a verebek Bálintkor, készülődhetsz a tavaszra bármikor.”

Akkor is kitartóan szép idő következik, „ha délkeleti szelek fújnak, ha a hold igen fehér, vagy ha az esti pír igen magasra terjed a nyugati égen.”

Ugyancsak a közelgő tavaszt hirdeti a Zsuzsanna napján magasan szálló pacsirta (ha alacsonyan repül, akkor még hideg idő várható), de Mátyás is „a szűre ujjából ereszti ki a tavaszt”, már amennyiben jeget talál. Ha nem talál, akkor csinál!

Arra is érdemes figyelni, hány nappal Zsuzsanna előtt szólalnak meg a pacsirták, mert annyival hallgatnak el majd utána a hideg miatt. Összességében nézve: ha február enyhe, annak márciusban látjuk a kárát, ha pedig hideg, fagyos, az bőséges búzatermést hoz.

Galéria

„Ha az esti pír igen magasra terjed”

Fotó: Kocsis Károly

Világ- és magyar napok februárban
1.: civilek napja Magyarországon; a Tisza élővilágának emléknapja; a magyar köztársaság napja
2.: szerzetesek napja; a vizes élőhelyek világnapja
3.: rejtvényfejtők világnapja
4.: a katonai térképészet napja; a rákellenes küzdelem világnapja
11.: betegek világnapja
12.: Darwin-nap
13.: Budapest ostroma végének (1945) emléknapja
14.: szerelmesek világnapja; az epilepszia világnapja
21.: az anyanyelv nemzetközi napja; idegenvezetők világnapja
22.: bűncselekmények áldozatainak világnapja
25.: kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja Magyarországon
28. (vagy 29.): a ritka betegségek világnapja
második vasárnap (febr. 11.): a házasság világnapja
farsangvasárnap (febr. 11.): imanap a világ éhezőiért.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 02., péntek

Hamis rendszámot használó és ittasan vezető sofőrt is elkaptak Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön egy másik jármű rendszámtábláját használó teherautóst, Bodzafordulón pedig egy ittas sofőrt kaptak el a rendőrök – derül ki a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki közleményéből.

Hamis rendszámot használó és ittasan vezető sofőrt is elkaptak Háromszéken
2024. február 02., péntek

Eddig 19 ezren kaptak engedélyt napelemek felszerelésére a Zöldház programban

Eddig több mint 19 ezren kaptak engedélyt napelemek felszerelésére a Zöldház programban tavaly meghirdetett támogatások pályázói közül – tájékoztatott pénteken a környezetvédelmi minisztérium és a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM).

Eddig 19 ezren kaptak engedélyt napelemek felszerelésére a Zöldház programban
2024. február 02., péntek

Tolvajbandát kapott el a székelyudvarhelyi helyi rendőrség

Kiskorútól próbáltak pénzt eltulajdonítani, ugyanakkor egy telefont el is lopott pénteken délután az a székelyudvarhelyi banda, amelyet végül a helyi rendőrség fülelt le. A tetteseket átadták az állami rendőröknek.

Tolvajbandát kapott el a székelyudvarhelyi helyi rendőrség
2024. február 02., péntek

Vasat loptak volna, ám tetten érték őket a rendőrök

Lopáson értek és őrizetbe vettek két fiatalt a rendőrök Marosvásárhelyen – adta hírül pénteki közleményében a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság.

Vasat loptak volna, ám tetten érték őket a rendőrök
2024. február 02., péntek

Látogatási tilalmat vezetnek be a csíkszeredai kórházban

Teljes látogatási tilalom lép életbe a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban hétfőtől az influenzás megbetegedések számának növekedése miatt.

Látogatási tilalmat vezetnek be a csíkszeredai kórházban
2024. február 02., péntek

Román napilap díjazott magyar sepsiszentgyörgyieket

Tavalyi tevékenysége alapján több sepsiszentgyörgyi magyar személyiséget és civil szervezetet díjazásra javasoltak, végül pedig a közönségszavazatok alapján díjaztak is a Kovászna megyei román napilap, az Observatorul de Covasna csütörtöki gálaestjén.

Román napilap díjazott magyar sepsiszentgyörgyieket
2024. február 02., péntek

Ügyészségi felügyelet alatt zajlik a munka a bentlakásnál

Befejezték a megrogyott tetőzet eltávolítását a részben összeomlott székelyudvarhelyi bentlakásnál, és az épületet belülről megerősítették. Eltakarították a törmeléket a földszintről, a megtalált tárgyakat pedig visszaszolgáltatták az érintetteknek.

Ügyészségi felügyelet alatt zajlik a munka a bentlakásnál
2024. február 02., péntek

Miért terveznek családi olimpiát Székelyudvarhelyen?

A Mozgás évét hirdette meg pénteken a helyi műjégpályán Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, majd elképzeléseiket is megosztották ezzel kapcsolatban. Egyebek mellett családi olimpiát, tömegsportrendezvényeket terveznek.

Miért terveznek családi olimpiát Székelyudvarhelyen?
2024. február 02., péntek

Hargita megyeiek a Bánffyhunyad közelében történt baleset halálos áldozatai

Két férfi meghalt péntek reggel egy közlekedési balesetben a Kolozs megyei Bánffyhunyad közelében. Az áldozatok Hargita megyeiek voltak.

Hargita megyeiek a Bánffyhunyad közelében történt baleset halálos áldozatai
2024. február 02., péntek

Ököllel verték és rugdosták a 14 éves gyermeket a 16–17 évesek a parkban, előzetesbe kerültek a kiskorúak

Előzetes letartóztatási parancsot adott ki a marosvásárhelyi bíróság három 16 és 17 éves fiatal nevére egy 13 és egy 14 éves gyermek súlyos bántalmazása miatt.

Ököllel verték és rugdosták a 14 éves gyermeket a 16–17 évesek a parkban, előzetesbe kerültek a kiskorúak
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM