Kozán István

Kozán István

Mikor, ha nem most?

2022. augusztus 25., 11:582022. augusztus 25., 11:58

2022. augusztus 25., 15:092022. augusztus 25., 15:09

Előre borítékolható, hogy jottányit sem fognak közeledni az álláspontok magyargyűlölet tekintetében Romániában – legalábbis egy ideig. De miért merem ennyire kategorikusan kijelenteni?

Nos, kezdjük az alapoknál! Mindenekelőtt tisztáznunk kell a fogalmakat, mert ezen csúszik el egy esetleges párbeszédnek a kezdete.

Szemantikai – jelentéstani – szempontból nagyon fontos különbséget tenni az idegengyűlölet és a magyargyűlölet között. Előbbi fogalmat (idegengyűlölet) a többségi román média használja, és esetenként a magyar sajtó – nyilván rosszul. Utóbbi (magyargyűlölet) viszont maga a probléma.

korábban írtuk

Magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt a Sepsi OSK kolozsvári mérkőzése
Magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt a Sepsi OSK kolozsvári mérkőzése

A hazai drukkerek magyarellenes skandálásai miatt félbeszakadt a Kolozsvári Universitatea és a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK hétfő délutáni mérkőzése.

Az idegengyűlölet vagyis a xenofóbia – ahogy a neve is mutatja – az idegenekkel szembeni negatív érzelmet, a tőlük való félelmet jelenti. Ennek színtiszta terepei Romániában a sportlétesítmények lelátói. És ami a legfontosabb: kizárólag a magyarok ellen irányul; vagyis nem azok ellen, akik ebben az országban csak átmenetileg tartózkodnak, és ezt az országot nem a hazájuknak tekintik – tehát idegenek.

Azok ellen a magyarok ellen szól a xenofóbia, akik nyilvánvalóan nem idegenek ebben az országban; mi több, ez az ország az ő hazájuk is – a mi hazánk is.

korábban írtuk

Diószegi László: „eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk a magyargyűlölet ellen”
Diószegi László: „eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk a magyargyűlölet ellen”

A Sepsi OSK hétfő esti idegenbeli bajnoki mérkőzésén a Konstancai Farul szurkolótábora magyarellenes rigmusokat skandált. A háromszéki klub elnökét, Diószegi Lászlót arról kérdeztük, miként lépnek fel a magyar kisebbséget ért sérelmekkel szemben.

Ezt nyilván nehéz elfogadnia az ország többségi lakosságának. Épp ezért folyamatosan zajlik a realitásérzék lerombolása, annak tönkretétele. Magyarán annak a képességnek a lenullázása, hogy elválasszuk egymástól az igazat a hamistól. Ám attól a tények még tények maradnak.

A tények pedig azt mutatják, hogy Romániában tombol a magyargyűlölet – nem az idegengyűlölet, hanem a magyargyűlölet egy olyan milliós kisebbséggel szemben, amely mintegy ezer esztendeje itt él.

Mi, magyarok és székelyek legutóbb mintegy ezer esztendővel ezelőtt lehettünk idegenek ezeken a tájakon; ezer esztendő azonban az emberiség történetében nem kis idő, valljuk be.

Ha túllépünk a szavak jelentéstartalmán, akkor a jövőbe kell tekintenünk, és

a sport terén kell valamit lépnünk azért, hogy változtathassunk a fentebb vázolt sanyarú helyzeten.

korábban írtuk

A Steaua ultrái is gyalázkodtak, állt a játék az FK Csíkszereda meccsén
A Steaua ultrái is gyalázkodtak, állt a játék az FK Csíkszereda meccsén

Magyarellenes skandálások miatt felbeszakadt az FK Csíkszereda kedd esti mérkőzése a Bukaresti Steaua otthonában a labdarúgó 2. Liga 3. fordulójának zárásán.

Nyilván itt nem az eredményekre kell gondolni, hiszen azokban, mi romániai magyarok és székelyek, valóban jók vagyunk (első hely a labdarúgó Románia-kupában, a labdarúgó-utánpótlásban és a felnőtt jégkorongban, csak hogy kapásból hármat említsünk). Másról van szó:

az igazi összefogásról, a bajtársiasságról – olyanról, amihez a Facebookon élőben bejelentkező politikusoknak aztán tényleg semmi közük.

Első lépésként várjuk azt a, magyargyűlöletet elítélő közös nyilatkozatot, amelyben a romániai magyar és székely sportélet jeles klubjai kiállnak végre egymás mellett, és egymásért. Várjuk azt a közös levelet, amelyet a következők írnak majd alá:

 • FK Csíkszereda (labdarúgó másodosztály, utánpótlás-nevelésben romániai első helyezett);

 • Sepsi OSK (labdarúgó első osztály; a Románia-kupa legutóbbi győztese; nemzetközi kupaszereplő);

 • Csíkszeredai Sportklub (romániai jégkorongban iránymutató; Erste Liga- és román bajnok);

 • Gyergyói HK (az Erste Liga rájátszásában szereplő klub, a román bajnokságban ezüstérmes);

 • Háromszéki Ágyúsok (a román hokibajnokságban szereplő alakulat); Székelyudvarhelyi VSK (kézilabdában első osztályú klub);

 • Székelyudvarhelyi ISK-SZAK (az asztalitenisz Bajnokok Ligájában szereplő klub);

 • Székelyudvarhelyi FC és Kézdivásárhelyi SE (harmadik ligás labdarúgó-alakulatok);

 • Sepsi SIC (kosárlabdában verhetetlen; nemzetközi kupákban évek óta Romániát képviseli);

 • FK Székelyudvarhely (teremlabdarúgásban első osztály);

 • Marosvásárhelyi Sirius és VSK (élvonalbeli női és férfi kosárlabdacsapatok).

 • FK Csíkszereda, Székelyudvarhelyi Vasas Femina, Marosvásárhelyi Ladies (első osztályú női labdarúgóklubok)

 • Csíkszeredai VSK (első osztályú férfi kosárlabdacsapat)

Ugye mennyire erős Székelyföld? És ugye milyen erőt adna a székely közösségnek, ha legalább egyszer a sport ilyen formában is megmutatná az erejét. Nos, mikor, ha nem most? Kik, ha nem ők? És főleg miért, ha nem az erdélyi magyarságért és székelységért?

Cáfoljuk meg a jegyzet első mondatának kategorikusnak tűnő kijelentését!

Borítókép: Facebook/Stiripesurse.ro

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!