Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megsértődtek a román „civilek” a Székely Hadosztály miatt

Bíró Blanka 2019. február 20., 18:00 utolsó módosítás: 2019. február 20., 18:03

Nehezményezi a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, hogy január folyamán Háromszéken a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára és Kratochvil Károlyra emlékeztek. Úgy vélik, a magyar revizionizmus kiemelkedő alakjának „dicsőítése” sérti a román közösséget.

Megsértődtek a román „civilek” a Székely Hadosztály miatt
galéria
Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára emlékeztek Kézdivásárhelyen januárban • Forrás: Tamás Sándor/Facebook

A románok civil fóruma a február 13-án benyújtott, Tamás Sándor megyei tanácselnöknek címzett petícióban fejezi ki „rosszallását”.

Úgy fogalmaznak, hogy a magyar revizionizmus kiemelkedő alakjának „dicsőítése” sérti a Kovászna megyei román közösséget,

ellentmond a romániai törvényeknek, a nemzetközi jogszabályoknak, és az európai békés együttélés szabványainak.

Kifejtik, hogy a Székely Hadosztály parancsnoka, Kratochvil Károly „a románellenességéről ismert”, ezért a köztéri szobránál történő megemlékezés, valamint az, hogy ezen a Kovászna megyei közgyűlés elnöke, tehát tulajdonképpen a román állam tisztségviselője is részt vett, sérti a helyi román közösséget. Arra is kitérnek, hogy Kratochvil Károlyt nem nyilvánították ugyan háborús bűnösnek, „de ismertek az 1918–1919 közötti románellenes cselekedetei”.

Nehezményezik továbbá, hogy a megemlékezésen a szobor mellett „két állampolgár” magyar katonai egyenruhában, bajonettel és pisztolytáskával állt díszőrséget. Ioan Marian Ştiopu, a civilek fórumának elnöke végül azzal zárja: bíznak abban, hogy Tamás Sándor állást foglal az ügyben, és megakadályozza, hogy hasonló esemény még előforduljon.

Tamás Sándor a sajtónak úgy nyilatkozott,

már az egy állásfoglalás, hogy részt vett a megemlékezésen, nagy tisztelője Kratochvil Károlynak, mindannak, amit katonaként, hazafiként képviselt.

A Székely Nemzeti Múzeumban telt házas kiállításmegnyitón és konferencián mutatták be a Székely Hadosztály történetének második, bővített kiadását • Forrás: Tamás Sándor/Facebook

A Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójáról január 17-én emlékeztek meg, Kézdivásárhelyen megkoszorúzták Kratochvil Károly szobrát, majd Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban megnyílt a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás. Bemutatták Gottfried Barna és Dr. Nagy Szabolcs szerzőpáros A Székely Hadosztály története című könyvét, és a témában szakmai konferenciát is tartottak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat