Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megfellebbezi Antal Árpád a zászlóbírságot, de most nem ez a prioritás

Bíró Blanka 2020. március 19., 17:00 utolsó módosítás: 2020. március 19., 18:38

Jogi útra tereli Antal Árpád a prefektúra által a városban kitűzött magyar zászlókért kirótt bírságot. Sepsiszentgyörgy polgármestere online sajtótájékoztatón mondta el csütörtökön, hogy megfellebbezi a bírságot, ám a jelenlegi koronavírus-fertőzés fenyegetettségben nem ez a prioritás.

Megfellebbezi Antal Árpád a zászlóbírságot, de most nem ez a prioritás
galéria
A koronavírus idején is szemet szúrt, hogy nincs román zászló a magyar mellett Sepsiszentgyörgyön Fotó: Barabás Ákos

„Szomorú, hogy a prefektusnak ebben a helyzetben van ideje zászlókat számolni a városban, mintha minden más probléma meg lenne oldva Kovászna megyében” – mondta Antal Árpád. Rámutatott, a bírság jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a prefektus összeszámolta a Sepsiszentgyörgyön március 15-re kitűzött zászlókat, összesen 32-t, mivel ezek mellé nem volt kifüggesztve a román zászló, ötezer lejes bírságot szabott ki.

Ugyanakkor számba vette, hogy a városban más piros-fehér-zöld szimbólumok is voltak, és ezeket nem számolta ugyan össze, de úgy értékelte, ezek mellett is ott kellett volna lobogjon a román zászló, és újabb ötezer lej bírságot rótt ki, tehát összesen tízezer lejre büntette a polgármestert. Antal Árpád rámutatott,

a prefektusnak volt ideje a zászlókat számolni, ám a büntető jegyzőkönyvet hibásan állította ki, olyan elemi tévedések csúsztak be, hogy az elöljáró az 1975-ös esztendő 50. hónapján és 810. napján született.

Amint arról beszámoltunk, Iulian Todor Kovászna megyei prefektus személyes hangvételű közleményben adta hírül, hogy a zászlók miatt megbírságolta a polgármestert, olyanokat írt, hogy „mélységesen csalódott”, és hogy „más érdekek állnak a háttérben”.

Vonja vissza a a zászlók miatt Antal Árpád polgármesterre jogtalanul kiszabott bírságot – erre szólítja fel Iulian Todor prefektust a sepsiszentgyörgyi RMDSZ-frakció. A csütörtökön kiadott és Tóth-Birtan Csaba frakcióvezető által jegyzett közleményben leszögezik, jogtalannak és provokatívnak tartják, hogy a prefektus megbírságolta a polgármestert azért, mert március 15-én ünnepi díszbe öltöztette a várost. Emlékeztetnek, hogy a 2001/1157 és 223/2002 számú kormányhatározatok szerint a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják jelképeiket rendezvényeiken. Meglátásuk szerint, „álságos megközelítés”, hogy minden évben összemossák a magyar nemzeti színeket, melyeket a nemzethez való tartozás szimbólumaként használ a közösség, Magyarország állami szimbólumaival.

„Minden nemzet tagja, beleértve a külföldön élő románokat is, használja a nemzeti színeket a különböző rendezvényeken anélkül, hogy ilyen esetben azok az államot képviselnék” – szögezik le. Rámutatnak, a prefektúra által kiállított büntetőjegyzőkönyv az 1. iktatószámot viseli, tehát ez az első idén, eszerint a kormányhivatal idei, egyetlen problémája mindeddig a magyar nemzeti ünnep. „Határozottan felkérjük Iulian Todor urat, vonja vissza a jogtalanul kiszabott bírságot és minden eszközével, a prefektúra teljes személyi állományával a vírus megfékezésén dolgozzon, és hagyja ezen dolgozni a helyi önkormányzatok vezetőit is!” – zárják a közleményt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat