Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megépítették Hargita megye legnagyobb orgonáját – fotókon mutatjuk

Molnár Melinda 2018. augusztus 29., 20:22
HIRDETÉS

Közel háromezer síp, félszáznyi regiszter, három manuál, pedál – sorolta Pap Zoltán orgonaépítő a zetelaki plébániatemplom befejezés előtt álló, új hangszerének jellegzetességeit. Kisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-án a búcsús szentmisén Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete kér áldást a hangszerkirálynőre.

Eltörpül az orgonista a hangszer nagysága mellett, amelynek hangja betölti az óriási templomteret Fotó: Barabás Ákos

Most jött el az idő, hogy a templom méreteihez méltó orgona szóljon Zetelakán – mondta az orgonaépítő. A Szent Kereszt megtalálása plébániatemplomot az első világháború idején kezdték építeni, 1923-ban szentelték fel. Az évszázadnyi idő történései nem kedveztek a hangszercserének – mindvégig a régi templom tizenhárom regiszteres orgonáját használták.

Pap Zoltán tizennyolc éves korától három évig kántor volt Zetelakán. Gyakran megtapasztalta ünnepeken a tele templomban, hogy „a nagy tömeg mintha felszippantotta volna, csak egy tangóharmonika hangja” maradt a zenei kíséretnek. Később restaurálta is az értékes, neogótikus szekrényű hangszert. „Hétköznapi orgonának” még használható lesz.

Fotó: Barabás Ákos

Egy álom

Azt is megtudtuk, hogy Papp Antal helyi plébános elképzelése alapján, közösen tervezték meg azt, ami napjainkban látható, és rövidesen hallgatható. A plébános mindig szerette eme templomi hangszert, kedvtelésből megtanulta a szerkezetét és „minden porcikáját” ismeri.

Fotó: Barabás Ákos

Vallja: az orgona Isten dicsőségét hirdetve adja meg a liturgia hangulatát. Ennek hitével és népünk javára állíttatja egyházi szolgálatba az új, páratlan szépségű és hangzású hangszercsodát. Örül, hogy az 54 méter hosszú, 19 méter széles istenházában megvalósul orgonaépíttető álma.

HIRDETÉS

Nagy orgona, nagy sípok

Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyének ez az eddigi legnagyobb méretű hangszere. Minél nagyobb egy orgona, annál nagyobb munka is. Úgy tartja a mondás: nagy orgonában nagy dolgok vannak – minden értelemben. Összehasonlításként a mester elmondta, a gyulafehérvári székesegyház orgonája 27 regiszteres.

Fotó: Barabás Ákos

A zetelaki, méreteit tekintve négy nagyobb templom orgonáját tenné ki

– megépítése ugyanannyi időben tellett. Munkatársait is alaposan igénybe vette a rendhagyó erőfeszítés. Közte az is, amíg a nagy szélládákat kézből felemelték a karba. Ehhez daru kellett volna. A legnagyobb sípok ötméteresek.

Fotó: Barabás Ákos

Van olyan fasíp, amely gerendányi vastagságú.

Egyikük harsonahangú, a másik principálbasszus.

Igazán akkor vált nyilvánvalóvá számunkra, mennyi helyet foglal a 2940 síp, amikor benéztünk az orgonaszekrénybe. Az elektromos vezérlésű játszóasztalon azt is láthattuk, hogy a memória hatszáz kombináció tárolására képes. Akik majd részt vesznek az orgonaáldáson, fültanúi lehetnek annak a magasztos hangzásnak, amelyre ez az orgona képes.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS