Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Medveprobléma: brüsszeli nyomásgyakorlásban bíznak a székelyföldi megyék vezetői

Bíró Blanka 2019. november 26., 19:00
HIRDETÉS

Brüsszelben keresnek támogatást az egyre súlyosbodó medveproblémára Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye vezetői. Úgy vélik, „Bukarestben akkor kapják fel a fejüket, ha Brüsszelből kapnak egy intést”.

Az emberi életre, a közbiztonságra, a mezőgazdasági termésre és az állatállományra is veszélyt jelent az egyre inkább elszaporodó medveállomány Fotó: Barabás Ákos

Kedden Sepsiszentgyörgyön Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnökök, valamint Alexandru-Adrian Gabor, Brassó Megye Tanácsának alelnöke írták alá az Európai Parlament Petíciós Bizottságához benyújtandó folyamodványt. Ebben ismertetik, hogy az elszaporodott medveállomány egyre inkább veszélyezteti az emberéleteket, és a mezőgazdasági javak sincsenek biztonságban.

Ugyanakkor

felkérték az Európai Parlamentet, szólítsa fel Románia kormányát, hogy az érintett régiókban hatékonyabban lépjenek fel az emberi életre, a közbiztonságra, a mezőgazdasági termésre és az állatállományra veszélyt jelentő nagyvadakkal szemben. 

Tamás Sándor, a háromszéki közgyűlés elnöke portálunknak elmondta, az évek óta tartó bukaresti lobbi mellett most Brüsszelben keresik a támogatást, mert tapasztalatuk szerint „Bukarestben akkor kapják fel a fejüket, ha Brüsszelből kapnak egy intést”.

HIRDETÉS

A keddi sajtótájékoztató azzal kezdődött, hogy mind a négy megyéből bemutattak kisfilmet a településeken bóklászó medvékről. Szovátán, Viktóriavárosban, Málnásfürdőn és Tusnádfürdőn filmezték le az utcákon rohanó, kukázó, udvarokon élelem után kutató bocsos anyamedvéket. Az európai barnamedve-állomány kétharmada él Romániában, az országban számon tartott tízezer medve 80 százaléka Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben van, ez az élettér pedig már nem tudja eltartani a túlszaporodott populációt – szögezte le Tamás Sándor. Hozzátette, három hónap múlva már 1500 példánnyal lesz több, a medvék száma exponenciálisan növekszik.

Romániában idén hét halálos áldozata volt a medvetámadásoknak, a négy megyében több mint ezer medvék okozta kárról érkezett bejelentés, az elmúlt időszakban pedig 13 medve veszítette életét közúti vagy vasúti balesetben

– számolt be Borboly Csaba, a petíció kezdeményezője. Felidézte, hogy a múlt héten Csíkszeredában tartott munkamegbeszélését az Európai Nagyragadozó Platform és a Hargita megyei regionális platform. Jurgen Tack, az Európai Nagyragadozó Platform társelnöke felkérte a környezetvédelmi minisztériumot, hogy foglaljon állást medvekérdésben, mert a hallgatás nem megoldás.

Brassó megyében évek óta gondot okoznak a településekre bejáró medvék, az elektromos kerítések, a föld alá rejtett kukák sem segítettek, a bevont amerikai, kanadai szakemberek is arra jutottak, hogy a megelőzés, azaz a medvék számának a csökkentése jelenthet megoldást

– mondta Alexandru-Adrian Gabor, a megyei tanács alelnöke. Hozzátette, Brassópojánán kezdődik a síszezon, a versenyek, de nem tudják szavatolni a sízők biztonságát, hiszen fényes nappal járnak a medvék a pályákon.

Brassó megyében is évek óta gondot okoznak a településekre bejáró medvék. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A kérdés társadalmi megítélésén kell változtatni – hívta fel a figyelmet Péter Ferenc. Maros Megye Tanácsának elnöke rámutatott, amikor a házától kétszáz méterre kétgyermekes édesapát ölt meg a medve, az csak egy napig volt sajtótéma, ám amikor az elütött, sérült medve 18 órán keresztül szenvedett az út mellett, mert a bukaresti minisztérium nem adott kilövési engedélyt, egy hétig foglalkozott a témával a román sajtó.

„Nincs az rendben, hogy ha egy medvét meglőnek, 40 ezer eurós eszmei károkozás miatt indítanak eljárást, viszont az emberélet nem ér semmit, senkit nem érdekel, mi lesz a két gyerekkel, akiknek meghalt az édesapjuk” – mondta a Maros megyei közgyűlés elnöke. A sajtótájékoztatón bejelentkezett Brüsszelből Vincze Loránt EP-képviselő, aki elmondta, december 5-én a Németországban és Lengyelországban túlszaporodott és jelentős károkat okozó farkasokról lesz megbeszélés, javasolni fogja, hogy a romániai medvekérdést is tűzzék napirendre.

Balról: Péter Ferenc, Tamás Sándor, Alexandru-Adrian Gabor és Borboly Csaba Fotó: Bíró Blanka

Nincs európai modell, amit alkalmazni lehetne, sajátos romániai modellt kell kidolgozni, elsősorban az emberélet és a javak védelmében, valamint a barnamedve állomány védelmében is – mondta az EP-képviselő. A petíciót regisztrálták az EP oldalán, azt a petícióbizottság elemzi, majd a kivonata megjelenik az EP hivatalos oldalán, akkor minden állampolgár aláírásával támogathatja, a kezdeményezők abban bíznak, hogy ezt majd sokan meg is teszik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS