Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Mátyás király a hagymafesztiválon

Kömény Kamilla 2018. szeptember 06., 12:05 utolsó módosítás: 2018. szeptember 06., 12:09
HIRDETÉS

Tizedik alkalommal nyitják meg a Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivált szombaton a Mátyás király uralkodását bemutató vándorkiállítással.

Helyére kerültek a vándorkiállítás elemei. Szombattól lehet megtekinteni • Forrás: Madéfalva Község Önkormányzata

A Mátyás Király – mecénás és katona elnevezésű vándorkiállítás megnyitójával kezdődik a X. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál szombaton délután hat órától a Siculicidium-kápolnában. A Magyarság Háza közreműködésével,

Székelyföldön először látható anyag korszerű módon kívánja bemutatni Mátyás uralkodását,

emléket állítva a királynak, aki egyszerre törekedett naggyá tenni a hazát és munkálkodott annak megvédéséért. A Mátyás-emlékév részeként „Merényi Zoltán és Somodi András által megálmodott, a maga nemében egyedülálló műtárgykompozíció különleges módon, a 21. századra is reflektálóan mutatja be Hunyadi Mátyás életét. (…) Nem az adatok és az információk mennyisége, hanem az ezekből gondosan kiválogatott elemek sajátos szemléletmódot tükröző összeállítása az, ami egyedülállóvá és megkerülhetetlenné teszi ezt a kiállítást, és nem feltétlenül csak az emlékév során” – olvasható az igazságos király születésének 575., királlyá koronázásának 560. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév honlapján.

További program

Az idénre kilenc napossá bővült hagymafesztivál a szombati megnyitó után vasárnap folytatódik: 11 órától ünnepi szemtisére várják a híveket, fél egytől pedig a helyi önkormányzati tanácsosi testület dísztanácsülést tart a felújított kultúrotthonban, ezzel újra átadva rendeltetésének a kívül-belül megújult létesítményt. Este nyolc órától a tizennyolc évesek tartanak bált a művelődési központban, ahová minden táncoskedvűt várnak.

Hétfőn délelőtt a helyi gyermekeknek a Székelyföldi Legendárium meséiből vetítenek, este hét órától pedig komolyzenei esten lehet részt venni a kultúrotthonban, amelyen Ványolós András, Ványolós Orsolya, Cseh Izabella és Lázár Zsombor zenél.

Egyébként jövő héten minden napra készültek programmal a hagymafesztivál szervezői, lesz gyerekeknek szóló színházi előadás, filmvetítés, labdarúgótornák, táncház, hagymabál, kulturális és hagyományőrző előadások, koncertek, gyermekfoglalkozások és gasztronómiai vetélkedők is. A rendezvény részletes programja elérhető a X. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál Facebook-oldalon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS