HIRDETÉS

Egyetemi fogászat hallgatói áron

Vass Gyopár 2015. november 02., 13:23 utolsó módosítás: 2015. november 02., 13:55

Barátságos árakon igényelhet kezelést az, aki beiratkozik a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség páciensregiszterébe. A kezdeményezés célja, hogy a fogorvostan-hallgatókat gyakorlathoz, a betegeget pedig megfizethető fogorvosi kezelésekhez juttassa.

Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség idén ünnepli megalakulásának 25. évét. A kerek évfordulóval egy másik diákkezdeményezés első évfordulója is egybeesik: a szervezet fogorvosi szakosztálya által kezdeményezett páciensregiszter nevű szolgáltatás, amelynek révén a megyebeli betegek elérhető áron fogorvosi kezelésben részesülhetnek.

Amint azt Dudás Csabától, az MMDSZ alelnökétől megtudtuk, a páciensregisztert tavaly októberben indították útjára, az MMDSZ fogorvosi szakosztályának – a Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) – kezdeményezésére. „A diákoknak általános problémája a pácienshiány, tudniillik a gyakorlati oktatás keretében nemcsak lehetőség nyílik a kezelésre, hanem ez egyfajta követelmény is. Kvótarendszer működik, ami azt jelenti többek között, hogy egy diáknak négy fogkőleszedést, legalább két tömést teljesítenie kell. Sok nem vásárhelyi diáktársunknak nem sikerül túl könnyen teljesítenie a kvótát, ezért próbálunk szervezett formában számukra pácienseket szerezni” – magyarázta a negyedéves marosvásárhelyi fogorvostan-hallgató.

A páciensregiszter nevű szolgáltatásról elmondta: a fogorvosi szakosztály honlapján található a páciensregisztráló nevű aloldal. Itt olvasható a program általános leírása, de az is, hogy milyen kezeléseket mennyiért lehet elvégeztetni. A weboldal a helyszínről is pontos tájékoztatást nyújt. A regisztrálóknak egy adatlapot kell kitölteniük, amelyben feltüntetik nevüket, elérhetőségüket és panaszukat. Ezek az információk bekerülnek egy adatbázisba, melyet önkéntesek kezelnek, ők próbálnak meg diákokat szerezni a pácienseknek. 

Ugyan egy FOK Platform által kezdeményezett ötlet megvalósulásáról van szó, tehát egy alapvetően magyar diákoknak szóló kezdeményezésről, továbbá a vezetőség is a magyar nyelvű páciens-szakorvos közötti kommunikációt támogatja, de a szakosztály tervezi kétnyelvűsíteni a honlapját, hogy a román pácienseknek is megkönnyítsék a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A páciensregiszter segítségével az orvos-beteg találkozások könnyen tervezhetők. Továbbá azért is hasznos, mert vannak olyan kezelések, amelyek idényfüggők: például a protetika egy adott féléves tantárgy, így ilyen munkákat csak akkor végeznek, de professzionális fogtisztítást viszont az év bármely időszakában végeznek. A töméseket is általában egy első féléves tantárgy keretében kell teljesíteniük a diákoknak, de ha a páciensek a kezelőbe kerülnek egy rezidens orvoshoz, akkor bármikor lehet igényelni. És ugyancsak orvosok vállalják a fogszabályozási munkákat is.

Az árak felől érdeklődve Dudás Csaba elmondta: minimálisak. „Míg egy magánrendelőben egy tömés 110–130 lej között mozog, nálunk 20 lej. Egy fém kerámia híd az Integrált Fogorvosi Központban 300 lejbe kerül, és bár ez is nagy összeg, a magánrendelőkben ez a duplájáról indul. Tehát ez az ár nagyjából az anyagköltségeket fedezi. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy minden munkát oktatói felügyelet mellett végzünk. A szakorvos megnézi a diagnózist, közösen megbeszéljük, hogy mit kell tenni, ellenőrzi a folyamatot, ott van mellettünk” – magyarázta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS