Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Magyar nem, de angol nyelvű kar lehet a volt MOGYE-n

Antal Erika 2019. január 18., 14:25
HIRDETÉS

A volt Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) hét éve folyik a vita a magyar kar létrehozásáról, miközben az egyetem szenátusának keddi ülésén arról döntöttek, hogy angol nyelvű kart hoznak létre. Az ülésen felmerült az az ötlet is, hogy az intézmény felvegye George Emil Palade román származású, Amerikában élt Nobel-díjas tudós nevét.

Még csak ötlet a névadás, de a magyar tagozat vezetője szerint, ha valamit elhatároznak, azt véghez is viszik Fotó: Haáz Vince

Írásos dokumentumot még nem láttak, és a szenátusi határozatot sem kapták meg, csupán román kollégáiktól hallották, hogy George Emil Palade nevét venné fel a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem – válaszolta érdeklődésünkre Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője.  Mivel a  magyar tagozat képviselői tiltakozásképpen október óta nem vesznek részt az egyetem vezető testületeiben, ugyancsak kollégáiktól értesültek arról is, hogy  a szenátus arról döntött, hogy az angol kar létrehozását kéri a minisztériumtól.

Szabó Béla professzor felháborítónak tartja, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság,

HIRDETÉS

amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek megítéltek. Emlékeztetett rá, hogy Romániában egy kormánynak kellett megbuknia amiatt, hogy kormányhatározattal létesített magyar kart az egyetemen. Kifejtette, hogy amikor a magyar kart létrehozták, a táblabíróság semmissé nyilvánította az erre vonatkozó határozatot. Valószínűleg az angol karra vonatkozót nem fogják megtámadni, mert az „az európaiságról, a sokszínűségről szól majd” – fogalmazott a professzor, figyelmeztetve, hogy a 74 éve magyar nyelvű orvosképzés céljából létesített egykori magyar egyetemen ma nem lehet magyar tagozatot létesíteni, csak angolt, és ezt a többség így tartja normálisnak, elfogadhatónak, holott egyáltalán nem az. „Nem tudom még, mit teszünk, milyen formában tiltakozunk, vagy hogyan adunk hangot nemtetszésünknek. Egyelőre futunk egy kört, hiszen nem láttunk erre vonatkozó írásos dokumentumot, a szenátusi határozatot sem kaptuk még kézhez” – nyilatkozta Szabó Béla. Hozzátette:

az elmúlt hét év csak a tiltakozásokról szólt, mindeddig eredménytelenül. 

„A történések egy irányt mutatnak, bárhogy is tiltakozunk. Ha ők valamit elhatároztak, akkor azt véghez is fogják vinni.”

Megkeresésünkre Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora elmondta, a szenátus keddi ülésén merült fel az ötlet, hogy nevet adjanak az egyetemnek, ahogyan az ország több nagyvárosában működő rangos egyetemek is egy-egy kiemelkedő személyiség nevét viselik. A rektor lapunknak elmondta azt is, hogy

csupán távlati tervről van szó, döntés még nem született az ügyben.

Ehhez több egyeztetésre, megbeszélésre lesz szükség. Az angol karról az egyetem vezetője elmondta, hogy ez egy adminisztratív döntés, semmiképp sem a román-magyar kérdésről szól, egyszerűen azért van szükség rá, mert jövőtől Hamburgban kihelyezett tagozatot indít az egyetem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS