Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Legfelsőbb bíróság: hátrányosan különböztette meg a románokat Csíkszereda polgármestere

MTI , Kovács Attila 2019. március 21., 13:19 utolsó módosítás: 2019. március 21., 15:13

A legfelsőbb bíróság szerdán kimondott ítéletében jogerősen megerősítette: hátrányosan különböztette meg Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere a székelyföldi város román lakosságát azzal, hogy a magyar nyelv ismeretét is megkövetelte bizonyos önkormányzati állások betöltésekor.

Legfelsőbb bíróság: hátrányosan különböztette meg a románokat Csíkszereda polgármestere
galéria
Ráduly Róbert Kálmán. A legfelsőbb bíróság szerint diszkriminálta a románokat. Archív Fotó: Gecse Noémi

A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett ítéletkivonatban elutasította a polgármester fellebbezését, és megerősítette a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2015 decemberében kimondott elmarasztaló döntését.

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) még 2015 májusában panaszolta be az elöljárót az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert 2014 novemberében

a csíkszeredai polgármesteri hivatal által meghirdetett két állás betöltéséhez szükséges versenyvizsgára való jelentkezés feltételeként szabták meg a magyar nyelv ismeretét.

A tanács 2015 decemberében 2000 lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte a polgármestert, aki viszont pert indított a bírság érvénytelenítése érdekében. Keresetét 2016-ban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla elutasította, az elsőfokú ítélet ellen Ráduly a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez nyújtott be fellebbezést. Erről szerdán hoztak döntést,

elutasítva és alaptalannak minősítve a polgármester folyamodványát, akinek így ki kell fizetnie a pénzbírságot.

Hasonló módon 2013-ban is ugyanilyen okból bírságolta meg a csíkszeredai polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács 600 lejre, mert a város főépítészi posztjára kiírt versenyvizsgán jelentkezési feltételként szerepelt a magyarnyelv-tudás. A hatóság akkor a Hargita és Kovászna megyei Román Civil Szervezetek Fórumának feljelentése nyomán vizsgálta ki az ügyet.

Magyarul tudni szükséges

Kérdésünkre Ráduly Róbert Kálmán kifejtette:

Székelyföldön mindenki számára természetes kellene legyen, hogy a hivatalokban, intézményekben magyarul tudjon érvényesülni, és tudja anyanyelvét használni az ügyintézés során.

Ezért is természetes elvárás, hogy a hivatali alkalmazottak ismerjék, beszéljék a magyar nyelvet. Hozzátette, senkit sem akadályoztak meg abban, hogy a magyar nyelvet elsajátítsa, és egy kis akarattal, kitartással erre mindenkinek megvan a lehetősége. Úgy vélte, az Országos Diszkriminációellenes Tanács ilyen helyzetben magyarellenes tanácsnak is minősíthető, mert nem az emberek jogait védi, hanem azt befolyásolja, hogy ki hogyan tud elhelyezkedni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat