Közéleti felelősségvállalásról Bölöni Lászlóval

Közéleti felelősségvállalásról Bölöni Lászlóval

Bölöni László: a választópolgár nem égből pottyant figura: érez és mérlegel, és ha a többségük Fidesz-párti, annak megvan a magyarázata. Archív

Fotó: Haáz Vince

A világ ma már nemcsak egykori híres futballistaként, 102-szeres román válogatottként, sikeres edzőként ismeri, hanem karakteres véleménnyel rendelkező, azt rendre közzé is tevő közéleti emberként is. Bölöni Lászlóval nemcsak futballról, hanem világnézeti meggyőződéseiről, magyarsága megéléséről is beszélgettünk.

Csinta Samu

2022. április 03., 13:052022. április 03., 13:05

– Néhány napja a Magyar Nemzet című napilapban közzétett véleményanyagban kötelezte el magát a magyar jobboldal mellett. Nem tart a bélyegtől, miszerint megvásárolták, kampányarcként használják a választások előtt?

– Egyrészt ezeket a vádakat már négy évvel ezelőtt is megkaptam, másrészt ballábas futballista voltam ugyan, de a baloldalhoz való kötődésem ezzel ki is merül. Ugyanakkor azt tartom,

az ember legyen hűséges az elveihez, pláne, ha nincs is oka azok felülvizsgálatára.

Pedig futballedzői vándorlásaim alatt volt alkalmam szembesülni pólusokkal. Az egyik belgiumi mérkőzést például egy fontos európai uniós vezető társaságában néztem, aki folyamatosan a Momentumot éltette, a Fideszről, Orbán Viktorról pedig csúnyákat mondott. Meg hogy mennyire elítéli a Fidesz körül lévő emberek meggazdagodását. Egy idő után nem bírtam tovább, megkérdeztem tőle: nem azt tartja normálisnak, ha valaki megbízható emberekkel veszi körül magát? Mert az elmúlt közel egy évtized magyarországi változásai azt bizonyítják, hogy a hatalom többnyire jól választotta meg az embereit.

A magyarbarátsággal igazán nem vádolható korábbi horvát kapusedzőmtől viszont sokszor hallottam, hogy Európának húsz Orbán Viktorra lenne szüksége.

– Az otthonainak helyet adó országok közül kettőben is választások előtt állnak. Vállalkozna egy kis esélylatolgatásra?

– A franciaországi és magyarországi választási helyzet között egyetlen hasonlóságot látok: a leendő kormányokra egyaránt a koronavírus-járvány és az ukrán–orosz háború kiváltotta súlyos válság utáni talpra állás, a folytatás terhe hárul. Franciaországban szerintem nincs kérdés, pillanatok alatt eldől a történet,

Macron előnye vitathatatlan.

Ott ugyanis a jobboldal képviselőire egyszerűen nem „illik” szavazni, pedig az ő nacionalizmusuk nem más, mint
hogy kimondják: büszkék arra, hogy franciák.

Sokkal fontosabb azonban, ami Magyarországon történik.

A mai fiatalok nem tudják, mi a háború. Persze mi, a szülők korosztálya sem, hiszen eddig megadatott, hogy háborúk nélküli életet éljünk. Jelentős részünk viszont tudja, mit jelent a kommunizmus, a szocializmus, a rosszul értelmezett liberalizmus. A fiatalok viszont azt sem, igazából nem is érdekli őket, így ezeknek az ideológiáknak a veszélye sem tudatosulhat bennük.

– Egy korábbi beszélgetésünk során úgy fogalmazott: ha egykori önmagára néz vissza, egy becsületes román állampolgárt lát, aki magyarként is jól érezte magát. Milyen mértékben fogta fel a hajdani élethelyzeteket?

– Sem vak, sem naiv nem voltam, láttam és érzékeltem a nehézségeket. Olyan emberek közé tartoztam, olyan helyzeteken mentem át, amelyek révén mindig tisztában lehettem: a valóság egészen más, mint amit az akkori Romániában hirdettek. A családom és az élet felkészített, hogy soha ne futamodjak meg a problémák elől, igyekezzem megoldani azokat a magam intelligenciájával, szorgalmával, ha kell, rafinériával.

– Mit jelentett Magyarország ama becsületes román állampolgár, de mégis csak magyar ember számára?

– Az erdélyi magyarok többségéhez hasonlóan bennem is egyfajta álomországként élt. A hibáival együtt, de hát az anyánkat vagy a gyermekünket is a hiányosságaival együtt szeretjük. Mi, erdélyiek ugyanakkor egyszerűen beleszülettünk létezésünk sajátos kettősségébe, szinte természetesnek számító állapotába. Úgy gondolom, joggal várhatom el, hogy ezt mindenki tiszteletbe tartsa. Ma hármas állampolgár vagyok, az életem a Marosvásárhely, Budapest és a dél-franciaországi házam közötti háromszögben zajlik. Vagy még inkább négyszögben, hiszen az elmúlt negyven év során mindig más helyszínre szólított a munkám.

– Miközben nem lankad a kereslet az edző Bölöni László szakértelmére – idén januárban a román válogatott szövetségi kapitányi tisztségéért folytatott végül eredmény nélküli tárgyalásokat –, a közélet iránti érdeklődése is töretlen. Jobboldali világnézetű, konzervatív értékeket valló embernek tartja magát, akárcsak az erdélyi magyarok többsége, és ezt esetenként nyilvánosságra is hozza...

– Nézze, a választópolgár nem égből pottyant figura: családja van, gyermekei, tapasztalatokkal és elvekkel rendelkezik. Az erdélyi is. Érez és mérlegel, és ha a többségük Fidesz-párti, annak megvan a magyarázata. A 2004. december 5-i elutasító népszavazást követően közel két éven át bármelyik magyarországi újságíró első két kérdésére románul válaszoltam: ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként. Azt is jelezni akartam ezzel, hogy

nem az a legény, aki adja, hanem aki állja.

A mai magyar közéletet követve folyamatosan azt érzem: aki nem tud felérni egy bizonyos szintre, megpróbálja maga mellé lerántani azt, akit képtelen utolérni. A futballból vett párhuzammal élve: Ronaldo vagy Messi olyanoktól kapnak minősíthetetlen jelzőket, akik annak idején talán fel voltak mentve tornából. Őszintén bízom benne, hogy a fiataljaink nem dőlnek be annak a retorikának, amelyben a lopás, rablás szinte kötőszónak számít. Mert immár nem Magyarország jövője, hanem egyenesen a léte a tét.

Galéria

Bölöni a Marosvásárhelyi Forgatagon. Kíváncsiak a véleményére. Archív

Fotó: Haáz Vince

– Az elmúlt negyven esztendőt többnyire multikulturális környezetben élte, megtapasztalva annak sokféle arcát. Mit tart például a migrációról, az elmúlt évek egyik legfontosabb témájának számító jelenségről?

– Roppant összetett kérdéssel van dolgunk, amelyre szinte senkinek nincs megoldási elképzelése, javaslata. Európában egyelőre beszélni sem tudunk róla, s ha megpróbáljuk, vagy hazudunk, vagy durvák, szalonképtelenek vagyunk. És ez sem a migránsoknak, sem az érkezésüket ellenzőknek nem jó, de megkockáztatom, a támogatóiknak sem. Szerintem

azért nincs rá megoldása senkinek, mert senki sem tudja, milyen léptékű a jelenség, és mikor lesz vége.

Azzal talán tudnának mit kezdeni, ha az hangozna el, hogy tízmillió emberről kell gondoskodni, erre kell kidolgozni „üzleti tervet.” De nincs ilyen, és az egész ettől válik aljassá. A nagyon ritka konkrét válaszok egyike – a maga vitatottságával együtt – változatlanul a magyar megoldás, a kerítésépítés, amit én leginkább pozitív provokációnak tartok, mert arra kényszeríti Európát, hogy foglalkozzon a helyzettel. Amúgy meg bárkinek azt javaslom, menjen el Párizsba, és beszéljen azzal az anyával, aki a férjével folytatott vita után elengedte a lányát annak idején a Bataclanba – aki aztán soha többé nem mehetett haza onnan. Na, annak az anyának próbáljon valaki magyarázni a multikulturalitás áldásairól.

– Most meg itt van az ukrán–orosz háború, amelyről mindent tudunk, csak a tényleges helyzettel nem lehetünk tisztában. Hogy fest mindez Franciaországból nézve?

– A francia nagy nemzet, a rendelkezésükre álló gazdasági erőforrások és fejlettségi szint birtokában nagy erőnek tartják magukat. Ők nem úgy élik meg a nehézségeket, mint az ukrán vagy egy másik, térségbeli – magyar, román, szlovák – társadalom. Tisztában vannak azzal, hogy míg elér esetleg hozzájuk a háború, addig sok csizma sarka elkopik. Nagy nemzetként, illetve a NATO-szövetség részeként kisebb problémaként tekintenek az egészre, mint a kelet-európai kisebb államok, mivel mi a megsemmisüléstől félünk.

Természetesen mindenki elítéli – és jogosan – az agresszív orosz fellépést, de egyre inkább megjelenik a kérdés árnyalása is.

Nyilván mindenki sajnálja az áldozatokat, a lebombázott városok lakóit, de egyre inkább előtérbe kerül az okok keresése. Kezdetben szóhoz sem engedték jutni, aki ebből a szempontból is igyekezett elemezni a konfliktust, de most már változóban a helyzet. Egyetlen, futballból merített példával élve: nem vitatva Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa vagyona lefoglalásának jogosságát, megkérdem, Rinat Ahmetov, a Sahtar Donyeck vagy Ihor Szurkisz, a Dinamo Kijev tulajdonosa mitől más kategória, mint az orosz oligarcha?

– Világnézetének nyilvános vállalása után sokan talán közéleti szerepvállalást is elvárnak öntől. Késik ez, vagy múlik is?

– Nehéz ügy ez. Negyven esztendeje folyamatosan teljes embert igénylő munkát végzek. Amikor időről időre felmerül a kérdés, hogy vállalnám-e a megméretést Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, tiszteletből és odatartozási érzésből sem tudok egyértelműen elutasító lenni. A helyzet elemzése során azonban rendre egy sor olyan tényező merül fel, amelyek egyelőre kérdés formában ragadtak meg. Egyértelmű, hogy ha elvállalok egy ilyen felkérést, a futballra végképp keresztet vethetek. Ugyanakkor olyan életformába való visszatérést igényelne, amitől több mint három évtizede elszakadtam, és amelynek támpontjai egyre bizonytalanabbak. Nevezhetjük ezt emberi gyengeségnek, de hasonló felelősséggel járó ügyhöz Kinizsi Pálként sem lehet viszonyulni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
2024. április 24., szerda

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát

Már csak a hatósági engedélyeztetés van hátra a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház új sürgősségi osztályának megnyitás előtt, amelynek átadási határideje ez év vége.

Éz év végén átadhatják a sepsiszentgyörgyi megyei kórház új sürgősségi osztályát
2024. április 24., szerda

Virágvásárt tartanak Kézdivásárhely főterén

Virágba borul Kézdivásárhely főtere április 25–26. között, ekkor szervezi meg ugyanis a Virágvarázs névre keresztelt, tavaszi virágvásárt a helyi önkormányzat.

Virágvásárt tartanak Kézdivásárhely főterén
2024. április 24., szerda

Rendezvénysorozattal ünneplik a Tánc világnapját Csíkszeredában

Háromnapos fesztivált szerveznek Csíkszeredában a Tánc világnapja alkalmából. Az ötödik rendezvénysorozat április 28-30. között lesz, sok programmal várják az érdeklődőket.

Rendezvénysorozattal ünneplik a Tánc világnapját Csíkszeredában
2024. április 24., szerda

Negyvenhat ezer lejnyi bírságot szabtak ki kereskedelmi egységekre Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

46 ezer lej értékben 19 bírságot szabtak ki a rendőrök, akik csíkszeredai és székelyudvarhelyi pénzváltókat és kereskedelmi egységeket ellenőriztek.

Negyvenhat ezer lejnyi bírságot szabtak ki kereskedelmi egységekre Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában
2024. április 24., szerda

Rajtunk is múlik, hogy székelyföldi legyen az év kedvenc turisztikai célpontja az országban

Először indult, és máris beválogatták a szejkei Mini Erdély Parkot a legjobb romániai turisztikai célpontok versenyének döntőjébe. A száztagú szakmai zsűri bizalmat szavazott a székelyudvarhelyi létesítménynek, mostmár az internetfelhasználókon a sor.

Rajtunk is múlik, hogy székelyföldi legyen az év kedvenc turisztikai célpontja az országban
2024. április 24., szerda

Tőkés Lehelt jelölte az Erdélyi Magyar Szövetség Hargita megye tanácselnökének

Bejelentette Hargita megyei tanácselnökjelöltjét az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). A szervezet elnöke, Zakariás Zoltán Csíkszeredában nevesítette a jelöltet.

Tőkés Lehelt jelölte az Erdélyi Magyar Szövetség Hargita megye tanácselnökének
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!