Kozán István

Kozán István

Korodi Attila ünnepe

2021. december 02., 13:202021. december 02., 13:20

2021. december 03., 16:232021. december 03., 16:23

Kínos magyarázkodásra szorult Csíkszereda polgármestere, miután december elsején, Románia nemzeti ünnepén a város egyik szocreál épületét a román zászló színeivel világíttatta meg. Hiba volt a románok felé tett látványos gesztus, illetve szükség volt a mentegetőzésre? Ahhoz, hogy megértsük a polgármesteri lépést, ugorjunk vissza az időben – két esztendőt.

Csíkszereda korábbi polgármestere,

Ráduly Róbert Kálmán híresen vigyázott arra, hogy december elsején még véletlenül se legyen „szolgálatban”,

a legtöbb alkalommal szabadnapot vett ki és családostól elvonult valamely testvértelepülésre, csak azért, hogy az úgynevezett gyásznapon ne kelljen a katonai felvonulásokon és egyéb rendezvényeken megjelennie, és a várost képviselnie. Ez másfél évtized alatt bevett szokássá, hagyománnyá vált a hargitai megyeszékhelyen.

Az új elöljáró kampányát egy dologra építette, nevezetesen hogy minden rossz, amit elődje, Ráduly tett (parkolás, kommunikáció, közlekedés-, illetve gazdaságfejlesztés, közbiztonsági kérdések, romastratégia stb.). A nagyon lecsupaszított üzenetek bejöttek, Korodi játszi könnyedséggel győzött azzal az ígérettel, hogy ő mindent másképp fog csinálni.

Korodi a december elsejével is azt akarta megmutatni, hogy ő biza más, mint az elődje.

Ő nem fafejű székely, sokkal inkább befogadó európai polgár; ő nem kapukat zár és hidakat éget fel maga mögött, sokkal inkább a nyitás és a párbeszéd híve; ő nem elvonul Románia nemzeti ünnepén, hanem gesztusokat tesz a csíkszeredai románság irányába.

És mi ebben a rossz? – teheti fel a kérdést a tisztelt olvasó. Az időzítés – jöhet a válasz. Igen, az időzítés. Korodi Attila ugyanis nem a Kisegyesülés ünnepét (január 24-ét; Havasalföld és Moldva 1859-es egyesülésének, a modern román állam megszületésének napját) vagy a román nyelv napját (augusztus 31-ét), esetleg a román himnusz ünnepnapját (július 29-ét) választotta arra, hogy első alkalommal piros-sárga-kékre színezze az egykori Szakszervezetek Művelődési Házát – pedig az év során megtehette volna. Nem, Csíkszereda első emberének december elsejére esett a választása, arra a napra, amikor… na, de ezt mindannyian tudjuk. Amúgy a tisztánlátás végett megjegyezzük, hogy Korodi sem vett részt a december 1-jei csíkszeredai ünnepségen, holott kapott meghívót a szervezőktől.

Korodi Attila – miután kifogásolások özöne lepte el az egyik közösségi oldalt – képekkel próbálta igazát keresni arra, hogy nem ez az első alkalom, amikor a Szakszervezetek Művelődési Házát kiszínesítik. A logikája azonban ott sántít, hogy a példaként felhozott augusztus 20-i és október 23-i piros-fehér-zöld kivilágítást nem a csíkszeredai románság kezdeményezte, hanem maga Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Kétségtelen, hogy itt az ideje a megbékélésnek (Korodi Attila ebben világbajnok), ezt azonban csak akkor fogja elhinni a romániai magyarság, amikor a mi ünnepeink – március 15. és október 23. – alkalmával kirakott magyar zászlók miatt nem kapnak sorozatos büntetést a székelyföldi elöljárók.

Tegyük még hozzá, hogy a december elsejével kapcsolatoson érzések és érzelmek viharát az is erősíti, hogy az ünnep alapját adó nemzetgyűlésen számos ígéretet fogalmaztak meg a nemzeti kisebbségeknek, ám azok teljesítése mind a mai napig várat magára. Így pont az eseményre rárakodott történelmi réteg akadályozza meg abban, hogy ez a nap mindenki ünnepe lehessen.

Romániában eddig az nem volt szokás, hogy velünk ünnepeltessék meg december elsejét. Most azonban Korodi Attilán keresztül tulajdonképpen mi is az ünnep részeseivé váltunk.

Ízlelnünk kell ennek az új időnek a lendületét.

6 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!