Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Két különböző álláspont arról, hogy mennyire is veszélyes a fametszések elmaradása

Simon Virág 2019. november 18., 22:03 utolsó módosítás: 2019. november 18., 22:12
HIRDETÉS

Idén ősszel, illetve jövő tavasszal nem lesz fametszés Marosvásárhelyen, mivel a helyi önkormányzati képviselők még egyetlen lejt sem hagytak jóvá erre a célra. A városháza képviselői azzal riogatják a lakosságot, hogy autókra, emberekre dőlnek majd a fák.

Tavaly a marosvásárhelyi Meggyesfalvi negyedben csupaszították meg a fákat Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi polgármester tanácsadója, Claudiu Maior összetört gépkocsikkal illusztrált felhívást tett közzé, amely szerint a helyi önkormányzati képviselők nagy többsége nem hagyta jóvá a költségvetés-kiegészítést, ezért ők tehetők majd felelőssé, ha a meg nem metszett fák ágai télen vagy a szeles tavasszal autókat tesznek tönkre, esetleg emberéleteket követelnek.

A városi virágkertészet igazgatója, Mihai Sava érdeklődésünkre elmondta, fametszésekre csupán egy ötfős csapata és egy emelőszerkezete van a kertészetnek, így

lehetetlen, hogy az egész városban karban tudja tartani a zöldövezeteket és fákat.

Az igazgató kifejtette, csak az iskolákat, óvodákat, kórházakat és a központban lévő parkot, valamint a körforgalmakat tudják karbantartani, az ottani fákat, bokrokat metszeni.

„November 15. és április 15. között 3100 fametszési kérésnek kellett volna eleget tennünk, de erre nincs se emberünk, se gépünk. A tavalyi idényben a mi embereink mellett egy marosvásárhelyi cég is metszette a fákat, nekik sikerült a legszükségesebb munkálatokat elvégezniük a Meggyesfalvi negyedben és a Kövesdombon. Ez két kis lakónegyed, a nagyok hátramaradtak. Van olyan lakónegyed, ahol öt éve nem volt egyetlen metszés sem, és a tulajdonosi társulások elnökei hetente hívnak, hogy menjünk már oda és segítsünk.

Csonkítás vagy metszés? Fotó: Haáz Vince

Ezenkívül elkészült a zöldövezet-nyilvántartó, amelyből kiderült, hogy városszerte 500 teljesen vagy részben kiszáradt fa van, amelyeket most ki kellene vágni. Ezt sem tudjuk megtenni, pénzhiány miatt” – sorolta Mihai Sava, aki szerint

a virágkertészetnek még legalább félszáz alkalmazottra lenne szüksége, hogy önállóan el tudja végezni a városban szükséges fametszéseket.

Ennek hiányában az eddigiekhez hasonlóan cégekkel kellene szerződést kötni erre a szolgáltatásra, de ahhoz pénz kellene.

Hiába voltam a költségvetési bizottságban a 3100 kéréssel és a konkrét tennivalókkal, nem szavaztak meg egyetlen lejt sem az őszi-tavaszi fametszésekre.
Elhanyagolt fák, bokrok

Szakács László ökológus a Székelyhonnak elmondta, normális körülmények között nem kellene gondot okoznia, ha egyik ősszel kimaradnak a fametszések. Véleménye szerint az okozhat gondot, hogy az elmúlt tizenöt évben megcsonkították a fákat, az útjavítások, járdaépítések során megsértették gyökereiket.

HIRDETÉS

„Ha egy fát nem megfelelően gondoznak, metszenek meg, ha teljesen visszavágják az ágait, akkor az évről évre gyengül. A megcsonkított korona helyett újat kell növesztenie, és azok az ágak már nem lesznek ugyanolyan erősek. Ha a gyökerét sértik meg, akkor lehet, hogy nem tudja majd megtartani a koronáját, és kidől.

Marosvásárhelyen az elmúlt években nem volt megfelelő zöldövezeti karbantartás, nem voltak szakszerűen metszve a fák. Ha valamiért gondok lesznek, akkor ezért, és nem amiatt, hogy egy idényben kimaradtak a metszések”

– magyarázta az ökológus, aki szerint a virágkertészet szakemberei el tudnák végezni a legfontosabb beavatkozásokat. Úgy véli, a tulajdonosi társulások és magánszemélyek által benyújtott fametszési kéréseket egyenként elemezni kellene a helyszínen, és eldönteni, hogy szükséges-e a beavatkozás vagy sem. Ha igen, akkor a kertészet szakemberei avatkozzanak közbe, végezzék el a szükséges metszéseket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS