Karácsonyi streaming- és moziajánló, avagy mit nézzünk az ünnepnapok alatt?

Karácsonyi streaming- és moziajánló, avagy mit nézzünk az ünnepnapok alatt?

A Tőrbe ejtve folytatását, sötét hangulatú Pinokkió-filmet, de több népszerű sorozat új évadát is megnézhetjük az ünnep alatt

Fotó: Székelyhon-montázs

Elképesztő mennyiségű mozgókép közül választhatunk, karácsonyi néznivalókkal pedig Dunát lehetne rekeszteni. Ajánlónkban ezúttal a legújabb streaming-megjelenéseket vesszük számba (nem csak a karácsonyi témájúakat), de moziban menő, és onnan kifutott filmet is ajánlunk ünnepi megnézésre.

Tamás Attila

2022. december 25., 09:282022. december 25., 09:28

Sokak számára a karácsonyi ünnepkör napjai a megszusszanást, lelassulást, a várva várt pihenést jelentik. Ehhez pedig adott esetben a közös családi étkezések előtt vagy után a tévé vagy a laptop képernyője előtti ledőlés, és egy film vagy egy sorozat elindítása a legalkalmasabb, miközben a gyomorkapacitás függvényében a nassolnivalók „büntetlen” majszolása is jár.

A tévécsatornák öntik ránk a karácsonyi néznivalókat, a streamingplatformok is igazodnak az ünnepekhez, és van amelyik speciális karácsonyi tartalomválogatással rukkol elő, úgyhogy nekünk csak választatunk kell, hogy éppen mire áldozzuk a figyelmünket két evés vagy alvás között.

Az alábbiakban mi is készítettünk egy néznivaló-listát, amibe nem csak karácsonyi tartalmakat, hanem inkább a legújabb vagy épp legaktuálisabb megjelenéseket válogattuk be, ami a ránk szálló több szabadidő apropóján érdemes lehet a figyelmünkre. Ajánló.

Galéria

Fotó: Netflix

Tőrbe ejtve: Az üveghagyma (Glass Onion: A Knives Out Mystery) – Netflix

Kezdjük is rögtön a legnagyobb figyelemre számot tartó alkotással, méghozzá a Netflixen péntektől elérhető Knives Out folytatással, amit ezúttal nem a mozivászonra, hanem a streamingre készített Rian Johnson rendező. A Tőrbe ejtve még a világjárvány előtt, az Oscar-szezonban lett hatalmas meglepetés és egy maradandó filmélmény:

a sztár-szereposztásban készült detektív-történet karaktereinek eljátszására számos A-listás színészt castingoltak, és a forgatókönyv is kellően jól volt megírva ahhoz, hogy sokak kedvence legyen az alkotás.

Az új Star Wars-trilógia középső, és meglehetősen vitatott részének (Az utolsó Jedik) elkészítése után Johnson úgymond szerelemprojektként kezdett bele a Tőrbe ejtvébe, ő írta a forgatókönyvet is, a film pedig végül Oscar-jelölést is kapott a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában (amit végül a legjobb film díját is megnyerő Élősködők vitt el), de ami ezen is túlmutatott, hogy a film közönségkedvenc lett. A Netflix nem is volt rest a folytatást is dédelgető Rian Johnsont megkörnyékezni, és olyan ajánlatot tenni számára, hogy náluk készítse el a folytatást, amibe a rendező bele is ment, és

pénzzel, paripával megtámogatva el is készíthette, amit most mi is megnézhetünk anélkül, hogy a hozzánk legközelebbi moziig kellene kimozdulnunk érte.

Az újabb pazar szereposztással érkező, de teljesen más történetet feldolgozó történet főszereplője továbbra is a Daniel Craig által alakított Benoit Blanc nyomozó, aki egy új társaságban kell megoldjon egy újabb rejtélyes gyilkossági ügyet, ami kellően fordulatosnak ígérkezik. Hát kell ennél jobb néznivaló karácsonyra?

Videó: Netflix

Ecc, pecc, ki lehetsz? (See How They Run) – Disney+

Ha már úgyis felültünk nyomozós vonalra, a Glass Onion előtt vagy után érdemes megnézni a Disney+-ra nemrég felkerült Ecc, pecc, ki lehetsz? krimi-vígjátékot is, ami

az 1950-es évek Londonjába repít vissza, és egy népszerű színházi darab tervezett filmadaptációja során történt gyilkosságról szól.

Bár a Disneyhez tartozó, a megvásárlást követően a Fox előtagot lehagyó Searchlight Picturesnél került alkotás nem akkora sztár-szereposztással készült, mint az előbb említett Üveghagyma, azért ehhez a meglehetősen jó kritikákat kapott filmhez is sikerült olyan sztárokat leigazolni, mint az elbűvölő és az elmúlt években nagyon befutott, nehezen kimondható Saoirse Ronan, a mindig vicces, de drámai alakításokat is rendkívül jól hozó Sam Rockwell, vagy éppen a Zongoristából is ismert Adrien Brody. A színházi és filmes világban történt gyilkosságot felgöngyölíteni akaró Stoppard felügyelő, és csetlő-botló segédje, Stalker közrendőr jó kis kalamajkába keverednek, és várhatóan néhány csavar után a gyilkost is sikerült megtalálniuk. Mi pedig mindezt végignézhetjük az ünnepek alatt, ha már moziban valamiért nem sikerült elkapnunk.

Videó: Searchlight Pictures

Pinokkió (Guillermo del Toro's Pinocchio) – Netflix

Ha valaki azt tervezné, hogy gyerekekkel nézze meg a Guillermo del Toro Pinokkió-filmjét, azt javasoljuk, hogy ne tegye, hiszen ez egy kőkemény, felnőtteknek szóló dráma, meglehetősen sötét képi világgal és történettel. Pinokkió-adaptáció egyébként idén nem egy készült, egy másik pont a Disneynél, ami az élőszereplős rajzfilmfeloldgozásaik újabb, kevésbé jól sikerült darabja.

A Faun labirintusát, és a legjobb filmnek járó oscart kapó A víz érintését, és megannyi komor hangulatú drámát, valamint nemrégiben horror-antológiát is készítő

Guillermo del Toro Pinokkió filmje egy szerelemprojekt, amit régóta szeretett volna elkészíteni, és most meg is valósíthatta a Netflixnél bábukkal, és az egyedi stop-motion technika segítségével.

Ezek miatt is lett különleges, és egyébként nagyon drámai történettel rendelkező alkotás, amiben a világháború, és a nácizmus is helyett kapott, és várhatóan a néző könnycsatornáit is megdolgozza. Ha egy minőségi, és mély, Pixar-kaliberű, de attól nagyban eltérő látványú animációs alkotásra vágynánk az ünnepek alatt, akkor ez a Pinokkió-történet a megfelelő választás.

Videó: Netflix

A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás (The Guardians of the Galaxy: Holiday Special) – Disney+

Nem is sorozat, nem is teljes film, de a témája a karácsony. James Gunn ünnepi különkiadást készített A galaxis őrzőihez, amivel a jövő májusban érkező harmadik részt vezeti fel, ami ebben a felállásban az utolsó lesz, és így a Marvelen belül trilógiává bővül Star Lordék történetfolyama.

Az alig több mint negyven perces alkotás egy igazi szívmelengető karácsonyi történet, ami nem nélkülözi a James Gunnra és csapatára jellemző humort, Mantis és Drax karakterei pedig talán még sosem voltak ennyire viccesek és aranyosak.

Míg tavaly a Sólyomszem-sorozat, addig idén A galaxis őrzői azok, akik becsempészhetik az hollywoodi filmekből ismert karácsonyi hangulatot a nappalinkba vagy a hálószobánkba.

Videó: Marvel Entertainment

Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water)

Ha valaki úgy dönt, hogy karácsonykor inkább moziba menne, akkor szinte nem is kérdés, hogy melyik, épp aktuálisan vetített filmre érdemes beülni.

korábban írtuk

Nem egy világmegváltó folytatás, viszont elképesztően látványos lett a második Avatar-film
Nem egy világmegváltó folytatás, viszont elképesztően látványos lett a második Avatar-film

Történetmesélés szempontjából nem lett kiemelkedő, a látványban viszont köröket ver a jelenlegi blockbuster-felhozatalra az Avatar második része, hiszen ehhez képest minden látványfilm olcsó megúszásnak tűnik.

Amennyiben vagyunk annyira szerencsések, hogy a közelünkben az ünnep alatt vagy után is vetítik James Cameron Avatar-filmjének folytatását, érdemes lecsapni a lehetőségre ugyanis lehet, hogy

a karácsony apropóján hajlamosabbak vagyunk elnézni az alkotás bődületes, több mint három órás hosszát, mivel úgysem sietünk sehová.

A másik érv mellette, hogy nagybetűs látványfilm, amiért érdemes mozijegyet váltani, és megnézni, hogy miként is folytatódik az immár megcsaládosodott és teljes értékű na'vi-vá vált Jake Sully élete a gyönyörűen megalkotott Pandorán.

Videó: Avatar

Reszkessetek, betörők! (Home Alone) – Disney+

Nincs karácsony Kevin McCallister és a Reszkessetek betörők első két része nélkül, legalábbis a magyar kereskedelmi tévécsatornák valamelyikén. Ezúttal azzal a különbséggel nézhetjük újra (amennyiben úgy tartja kedvünk), hogy mi dönthetjük el, hogy hol és mikor a Disney+-nak köszönhetően, ahol ráadásul

a kultstátuszba emelkedett első két rész mellett a kevésbé jól sikerült harmadikat és a tavaly rebootolt, szintén pocsék minőségű negyedik részt is megnézhetjük, ha kellően mazochista kedvünkben vagyunk karácsonykor, mindezt pedig reklámszünetek nélkül.

Természetesen adott a lehetőség, hogy a TV2-re kapcsolva reklámszünetekkel nézzük meg az első két Reszkessetek betörőket december 24-én, 25-én vagy 26-án.

Videó: 20th Century Fox

Az Úr sötét anyagai (His Dark Materials) – HBO Max

Ha egy sci-fi világba „utaznánk” az ünnep alatt, akkor tökéletes lehet Philip Pullman azonos című regénytrilógiájának sorozatadaptációja, amiben a kitalált világ embereinek lelkei állatok formájában kísérik őket.

Bár az első regényből, az Arany iránytűből készült már filmfeldolgozás, nem sikerült igazán minőségire és emlékezetesre, ezért az HBO pár éve úgy döntött, hogy sorozatként dolgozzák fel mindhárom regényt.

Ennek láthatjuk most a harmadik és egyben befejező évadát, és ha eddig valamiért nem adtunk esélyt ennek a sorozatnak, akkor most lehet, hogy érdemes lesz bepróbálni, és felzárkózni belőle az ünnepek alatt.

Videó: HBO

Jack Ryan – Amazon Prime

Aki inkább pörgős, akciósorozatra vágyik, az az Amazonnál találhatja meg a „számításait”, ugyanis a napokban jött ki a meglehetősen népszerű Jack Ryan-sorozatuk harmadik évada.

A Tom Clancy-féle Ryanverse-történetek alapján készült sorozat egy elemzőről szól, aki egy bevetés után nem a képernyő mögött, hanem a terepen találja magát, és azóta is különböző, az életét is fenyegető nemzetbiztonsági kihívásokat kell megoldania.

A terepen szolgálatot teljesítő elemző szerepében ezúttal a Hang nélkül első és második részét is rendező John Krasinskit láthatjuk, aki idén a Marvel egyik alternatív univerzumában is, a Doctor Strange folytatásában is feltűnt Mr. Fantastic-ként. Szóval aki egy kis Homelander-típusú nemzetközi akciózásra vágyna, az a Jack Ryan-sorozattal nem nyúlhat mellé, ráadásul aki még nem látta, az rögtön három évadot darálhat belőle az ünnepnapok alatt vagy után.

Videó: Prime Video

Alice Határországban (Alice in Borderland) / Emily Párizsban (Emily in Paris) – Netflix

Utolsó tételként rögtön két népszerű Netflix-sorozatot is ajánlunk, amiből mindkettőnek nemrégiben jött ki az új évada. Az Alice Hátországban a Squid Game „előfutára” és egyben kistestvére.

korábban írtuk

Squid Game – a koreai battle royale, amire rákattant a világ
Squid Game – a koreai battle royale, amire rákattant a világ

A semmiből jött és hetek alatt vált világszenzációvá – a Netflix dél-koreai túlélőhorrora és az azt övező példátlan érdeklődés jól mutatja, hogy miként működik a gerillamarketing és a tömegpszichózis. De mitől lett ennyire népszerű ez a sorozat?

A japán sorozatban egy csapat tinédzser egy alternatív univerzumba kerül, ahol egy túlélő-játékban kell résztvenniük, amiben az életük a tét.

Bár a sorozat első évada még a rekordokat döntő Squid Game előtt jelent meg, igazán népszerű csak a koreai sorozat után lett, most pedig megérkezett a teljes második szezon is belőle, amiben a túlélő-játék újabb felvonását láthatjuk.

Videó: Netflix

A másik sorozat pedig lassan egy Reszkessetek betörőkhöz hasonló evidenciává kezd válni, vagyis, hogy nincs karácsony Emily Párizsban nélkül hiszen tavaly is karácsonykor jött ki belőle az új évad.

A Lily Collins főszereplésével készült sorozat már a harmadik évadánál tart, és már a negyediket is berendelte belőle a Netflix, mielőtt még kíméletlenül kaszálni kezdte volna a nem annyira nagy nézettséget hozó sorozatait.

A Párizsba költöző amerikai Emily kalandjai azonban tavaly karácsonykor is jó nézettséggel zárt, ez várhatóan idén sem lesz másként, hiszen sokan fogják megnézni amiatt mert könnyed, csajos, és nem kell sokat agyalni rajta. Aki ilyen sorozatra vágyik, az ne is keressen tovább, megtalálta a tökéletes néznivalót karácsonyra.

Videó: Netflix

Bónusz: Willow (Disney+) Witcher: Blood Origins (Netflix)

Ez a rész inkább a mazochista fantasy-rajongóknak szól, akik a Hatalom gyűrűi-fiaskó után néznének még nagyköltségvetésű trash-fantasyket. A Willow a Disneynél készült, és George Lucas kevésbé ismert, és az eredeti Star Wars-trilógiával ellentétben jóval dicstelenebb karriert befutott fantasyjének folytatása sorozatként.

korábban írtuk

Kiábrándító, buta, és nem méltó a tolkieni örökséghez a Hatalom gyűrűi sorozat
Kiábrándító, buta, és nem méltó a tolkieni örökséghez a Hatalom gyűrűi sorozat

Bebizonyosodott, hogy hiába a sorozatgyártás történetének legnagyobb költségvetése, a hatalmas büdzsé egyáltalán nem garancia a minőségre. Ez történt a Gyűrűk ura-sorozat esetében is, amelynek készítői sokat akartak markolni, de végül keveset fogtak.

Bár az 1988-ban megjelent Willow is rettentően gagyi és helyenként nagyon ijesztő volt a gyerekek számára, a folytatás is ahhoz hasonló minőségben csak épp modernebb kivitelezésben és a pollkorrektség jegyében készült.

A főszerepben ismét Warwick Davist láthatjuk a mágiahasználó nelwyn szerepében, a film másik ikonikus karaktere, a Val Kilmer által alakított Madmartigan viszont a színész torokrák utáni állapota miatt már nem tért vissza (a Top Gun folytatásában még épphogy tudott egyet cameózni). A Willow tehát a rosszul sikerült fantasy-adaptációk sorát gyarapítja (amiből elég sokat készítenek mostanában), aki viszont szereti a varázslós, mágikus lényes, hőseposzos történetekkel elütni az időt, az mindenképp tehet egy próbát a Willowval is.

Videó: Lucasfilm

Pont karácsony napján jelenik meg a régóta tervezett Vaják-előzménysorozat is, amire az elsődleges kritikák tanúsága szerint semmilyen szükség nem volt az égvilágon. A többek között Henry Cavill miatt is rendkívül népszerű Vaják-sorozatnál is rezeg a léc a minőség tekintetében (pláne annak tudatában, hogy a Witcher-regények cselekményét folytató játéksorozat harmadik része mennyire pazar és minőségi lett),

az előzménysorozat egy totál káosz, ami Geralt ideje előtt 1200 évvel játszódik és az első vajákok „megszületését” is elmeséli, természetesen ahogy a Netflixtől már megszokott woke-tálalásban.

A Michelle Yeoh (aki egyébként szenzációs volt az idei Minden, mindehol, mindenkorban) főszereplésével érkező Vaják: A vér eredete, hatrészes minisorozat két Vaják-évad közti űrt próbál betölteni, amiben ráadásul a negyedik évadtól lecserélik a főszereplőt játszó Henry Cavillt, aki már Supermanként sem fog visszatérni a mozivászonra. Helyette azonban Warhammer-játékadaptációt fejleszthet, ami remélhetőleg jobban fog elsülni mint a Vaják-franchise újabb és újabb felvonásai. Amíg azonban az elkészül, addig be kell érnünk a Vaják-univerzum újabb bőrlehúzásával, ha éppen van hozzá kedvünk.

Videó: Netflix

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM