Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Jogerős ítélet kötelezi a csíkszeredai városvezetést, hogy cseréljék ki az utcanévtáblákat

Székelyhon 2020. június 23., 09:27

A Bukaresti Táblabíróság hétfőn kimondott jogerős ítélete értelmében ki kell cserélni a csíkszeredai utcanévtáblákat, úgy, hogy a román utcanév legyen felül. Az ítélet egy mondatos kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte.

Jogerős ítélet kötelezi a csíkszeredai városvezetést, hogy cseréljék ki az utcanévtáblákat
galéria
Nem tetszett Dan Tanasănak, hogy előbb van a magyar megnevezés. Jogerősen is neki adott igazat a bíróság, le kell cserélni az utcanévtáblákat Csíkszeredában Fotó: Gábos Albin

Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban,

előbb magyarul, majd románul szerepel az utca neve.

A per a Hargita megyei törvényszéken kezdődött, de onnan a bukaresti törvényszékre helyezték át – számol be az MTI.

A törvényszék tavaly májusban arra kötelezte Ráduly Róbert polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév.

A táblabíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a polgármester fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen.

Csíkszereda polgármesteri hivatalának egy korábbi ítélet következtében a város területén található forgalomirányító táblákat is hasonló okokból kellett kicserélnie.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat