Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Jogerős: 75 ezer lejt kell fizetnie Rádulynak

Kovács Attila 2018. szeptember 25., 09:03 utolsó módosítás: 2018. szeptember 25., 09:10
HIRDETÉS

Noha az ítélet indoklása még nem ismert, Csíkszereda polgármesterének minden bizonnyal ki kell fizetnie a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által indított per nyomán kirótt pénzbírságot, mivel a döntés jogerőssé vált.

Amikor még lobogtak a zászlók. Késve távolították el, ezért bírságolták meg a polgármestert. Archív Fotó: Gecse Noémi

Júniusban döntött úgy a Hargita Megyei Törvényszék, hogy a csíkszeredai polgármesternek több mint 75 ezer lejes bírságot kell kifizetnie a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók azonnali eltávolításának elmulasztása miatt – erre egy tavaly hozott jogerős ítélet kötelezte a városvezetőt.

Ráduly Róbert Kálmán fellebbezést nyújtott be az elsőfokú ítélet ellen, erről múlt héten döntött a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, amely a fellebbezést elutasította. Ezzel

a Hargita Megyei Törvényszék pénzbírságra vonatkozó ítélete jogerőre emelkedett.

Az említett pert, és még két másikat a Dan Tanasă vezette ADEC indította idén februárban, kényszervégrehajtás elrendelését kezdeményezve a korábbi zászló-, illetve feliratperben születtek jogerős bírósági ítéletek esetében, kérve a kifogásolt, a a városháza homlokzatán, és a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók, valamint a Városháza felirat levételét.

Az ADEC a 2016 decemberében, illetve 2017 szeptemberében jogerőre emelkedett bírói döntések végrehajtása mellett azt is kérte a törvényszéktől, hogy Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt kötelezzék a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért.

Az egyesület által indított három bírósági eljárás közül ez az első, amelyben jogerős ítélet született, az egyik keresetet elutasították, a harmadik esetben még nincs elsőfokú ítélet.

A polgármesternek a döntés értelmében 75 130 lejt kell fizetnie,

a törvényszék ugyanis a 2017. október 20. és 2018. május 22. közötti időszakot számította a bírság értékének meghatározására. A kifogásolt zászlókat, és a Városháza feliratot azóta eltávolították.

Ráduly képviseletét a bírósági eljárás során a polgármesteri hivatal jogászai látták el, mint tőlük megtudtuk, a közigazgatási perben hozott jogerős ítélet végrehajtandó, a rendkívüli perorvoslati lehetőségek igénybe vételéről a másodfokú ítélet indoklásának áttanulmányozása után lehet dönteni, de az indoklásra még várni kell.

Ráduly Róbert Kálmán júniusban, az elsőfokú ítélet után a kirótt nagy összegű bírságot a „szekus világ” újabb mesterkedésének nevezte,

hozzátéve, akik ismerik a Szekuritáte újkori eszközeit, azok tudják, miről beszél, hiszen manapság bírósági úton érvényesítik akaratukat, erről szólnak a zászló- és a feliratperek is.

Májai László csíkszeredai ügyvéd, aki korábban több zászló és feliratperben képviselte az önkormányzatot és Csíkszereda polgármesterét, akkor arra emlékeztetett, hogy a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék egy hasonló döntés nyomán kimondta, hogy nem közigazgatási eljárásban kell ezeket az ügyeket tárgyalni, hanem bírósági úton, polgári ügylettel kapcsolatos perként. Ez véleménye szerint az jelenti, hogy

ezek a csíkszeredai szimbólumokkal kapcsolatos ítéletek, amelyek első fokon a megyei törvényszéken, és fellebbezéskor az ítélőtáblán születtek, törvénytelenek.

Szintén törvénytelennek tartotta azt is, hogy kötelezik a polgármestert a bírság kifizetésére, mivel az erre vonatkozó törvénycikk csak közigazgatási ügyekben alkalmazható, viszont az eltávolítás nem közigazgatási, hanem polgári eljárás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS