HIRDETÉS

Ízig-vérig székely fiatal mesél arról, hogy miért tanul rendőrnek

Fülöp-Székely Botond 2017. november 13., 10:08
HIRDETÉS

Rendőr ismerőseitől tudott meg többet a szakmáról a farkaslaki Fancsali Norbert, aki idén elkezdte egy évig tartó tanulmányait a câmpinai Vasile Lascăr Rendőraltiszt-képzőn. Személyes tapasztalatairól, a hatósági munkához való viszonyulásáról és jövőbeni terveiről beszélgettünk a tizenkilenc éves fiatallal, aki kezdeti félelmei ellenére sok segítőkész tanárral és diáktárssal ismerkedett meg a tanintézményben. Lehetősége szerint Udvarhelyszéken állna munkába.

Jövő júliusban diplomázik Fancsali. Szeretné, ha Udvarhelyszéken kapna megbízást Fotó: Barabás Ákos

Az érettségi után döntötte el Fancsali Norbert, hogy rendőr szeretne lenni. A szakma kiválasztásához az is hozzájárult, hogy a hatóság kötelékében dolgozó ismerősei meséltek munkájukról, neki pedig megtetszett az, hogy rendőrként embereken segíthet és hozzájárulhat a közrend fenntartásához.

Mindennapos kihívásként tekintek a rendőri munkára, amely sosem monoton, és amely során az emberekkel kell együtt dolgozni a közrend fenntartása érdekében

– fogalmazott. Egyébként csak második próbálkozásra jutott be a rendőrképzőbe, ahol a kisebbségek számára fenntartott helyek egyikére pályázott.

HIRDETÉS

A felvételihez komoly orvosi vizsgálatokon, pszichológiai teszten, erőnléti próbákon, illetve nyelvtani kérdésekből összeállított román és angol írásbeli vizsgán kellett átesnie.

Rendszerint két évig tart a képzés, amelyre Fancsali is jelentkezett, de idén fele annyi idő van elsajátítani ugyanazt a tananyagot. A tanulási időszak leszűkítésére azért volt szükség, mert sok rendőr ment nyugdíjba az elmúlt időszakban, így jelenleg kevés a hatósági alkalmazott. A képzések során egyebek mellett

jogot, testnevelést és rendőri magatartást tanulnak a diákok,

illetve a nyomozati lépéseket is el kell sajátítaniuk. Ezenkívül rendre, pontosságra és fegyelemre is nevelik a hallgatókat, akik csak bizonyos időszakokban, engedéllyel hagyhatják el a bentlakást.

Az embereken segítene a farkaslaki fiatal. Először barátai is meglepődtek pályaválasztásán, ám ő hivatásként tekint a rendőri munkára Fotó: Barabás Ákos

„Ez az iskola más emberré formál, mint egy egyetem, szigorúbb életvitelre tanít” – magyarázta. Most már valamivel több mint egy hónapja van az iskolapadban, éppen múlt hét végén járt le első eskütétele. Addig bármikor elhagyhatta volna az iskolát, különösebb felelősségvállalás nélkül – néhányan így is tettek. Elmondta,

a képzés megkezdése előtt attól félt legjobban, hogy kicsúfolják, esetleg negatívan kezelik hiányos románnyelv-tudása miatt, de ennek épp ellenkezője történt.

A tanárok és diáktársai is megértők, sőt segítenek, bármi kérdése van. „Ha látják, hogy tanulni akarsz, akkor mindenki segít. Persze így is több időt kell tanulásra fordítanom, mint másoknak, hiszen nem az anyanyelvemen sajátítom el a tananyagot. Kitartás kell, de nem lehetetlen feladat elvégezni a képzést” – fejtette ki.

Fotó: Barabás Ákos

A képzés elvégzése után mindenképp Hargita megyében vállalna szolgálatot Fancsali, ez alól csak szülőfaluja képez kivételt, mivel nem tartja etikusnak, hogy ott dolgozzon, ahol rokonai és barátai is élnek. Persze elhelyezkedése tanulmányi eredményeitől, illetve az állami rendőrség döntésétől is függ. A rendőrhallgató úgy érzi, azért tudna hatékonyabb munkát végezni a térségben, mert egy kulturális közegben nőtt fel a lakókkal: ismeri a helyi viszonyokat, az emberek mentalitását, a magyar nyelvet stb. „Például Hargita megyében ki tudom használni magyarnyelv-tudásomat is munkám hatékonyságának növelése érdekében, míg mondjuk egy déli megyében erre nem lenne lehetőségem” – magyarázta.

Fotó: Barabás Ákos

Hargita megyében sokan azért tartanak a rendőröktől, mert hiányos a románnyelv-tudásuk, ezért hamar zavarba jönnek, ha kérdőre vonják őket, adott esetben pedig nem is értik, mit vétettek – véli Fancsali. Ez persze könnyen áthidalható azzal, hogy helyi emberek tanulják meg a rendőri szakmát és térségünkben vállalnak szolgálatot. Ezenkívül vannak olyanok is, akik úgy érzik, esetenként csak „kötekszik” a rendőr, pedig a törvény betartatásával magukat a lakosokat akarják védeni. „Volt nekem is olyan időszakom, amikor azt éreztem, lassan semmit sem szabad, mert jön a rendőr, de aztán beláttam, hogy ők is csak a munkájukat végzik” – mesélte. Egyébként

hisz abban, hogy mindenkinek jár egy második esély, ezért majdani hatósági személyként sem szeretne feltétlenül büntetni.

Kisebb kihágások esetén először csak figyelmeztetni fogja az elkövetőket. „Az ilyen cselekedetekkel is növelni lehet a rendőrség és a lakosok közti bizalmat. A büntetést és a figyelmeztetést is megjegyzi az érintett, de előbbihez harag is társulhat” – fogalmazott. Elmondta ugyanakkor, hogy először szülei és barátai is meglepődtek pályaválasztásán, de azóta már mindenki támogatja. Családja csak attól tart, hogy egy szülőfalujától távoli településen kap majd megbízást.

Fotó: Barabás Ákos

Képzés indul

Újabb munkatársakat keresnek az állami rendőrségnél, ezért képzést hirdetnek, amelyre december 5-éig lehet jelentkezni. Bővebb információk a www.politiaromana.ro honlapon olvashatók.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS