Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Hogyan kerülhetjük el a viperamarást?

Simon Virág 2019. április 17., 09:08 utolsó módosítás: 2019. április 17., 12:03

Viperákkal találkozhatunk a hegyoldalakon, erdőben gombászás közben, de akár a magasan fekvő települések utcáin, udvarain is – figyelmeztetnek a hegyimentők, és elmondják, hogyan kerülhetjük el a viperamarást, illetve mit tehetünk, ha mégis megtörténik a baj.

Hogyan kerülhetjük el a viperamarást?
galéria
Csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat Fotó: Bekő Csaba

Bár Hargita és Maros megyében is a magasabban lévő hegyoldalakat még hó fedi, a hegyimentők arra figyelmeztetnek, hogy a meleg napsugarak hatására előmerészkednek téli vackukból az állatok, hüllők, így többek között a kígyók is, és erre érdemes odafigyelni. A Maros megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Kovács Róbert portálunknak elmondta, ha túrázni megyünk, mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő öltözetre. 

A megfelelő bakancs, a hosszú zokni és a nadrág jól kivédheti a viperamarást.

Tudni kell, hogy a kígyó csak akkor támad, ha nagy veszélyben érzi magát, ellenkező esetben messzire elmenekül, amint meghallja lépteink zaját.

„Ha meglátjuk a viperát, semmiképp ne piszkáljuk, menjünk el onnan. Lehetőleg kövek, bokrok alá ne nyúljunk be. A Kelemen- és Görgényi-havasokban több védett viperafajta él, és a Dédabisztra fölötti településeken nem ritka, hogy a patakok mentén, utcán, de akár udvaron is találkozik velük az ember. A viperamarás öregekre és gyermekekre igazán veszélyes, de minden esetben azonnal segítséget kell kérni a 112-es sürgősségi hívószámon. Ha a marás településen vagy könnyen megközelíthető helyen történik, akkor mentőautó viszi az áldozatot a legközelebbi kórházba, ellenkező esetben mi megyünk utána és szállítjuk el olyan helyre, ahol átveheti a mentő. Tavaly három ilyen estünk volt” – fejtette ki Kovács Róbert, akitől megtudtuk, hogy mivel a viperaméreg ellenszere csak egy hónapig érvényes, nekik nincs készleten, de minden nagyobb kórházban van, és ha szükséges, ők magukkal tudják vinni a mentésre.

Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetőjétől, Fekete Örstől megtudtuk, hogy az előző években a Békás-szorosban és a Gyimesekben találkoztak a legtöbb viperával, de nem ritka, hogy magasan fekvő településekről jelentik, hogy viperát láttak, esetleg meg is marta az embert. Az ő segítségüket csak akkor kérik, amikor nehéz terepről kell elhozni a megmart embert. Ilyenkor ők, miután a helyszínre érnek, egy speciális eszközzel kiszívják a sebből a mérget, hogy megakadályozzák a terjedését. Fekete Örs szerint

a viperák nem pazarolják a mérgüket, és csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat.

Fotó: Bekő Csaba

Véleménye szerint is a marások nagy százaléka megelőzhető, ha túrázáskor megfelelő öltözetet viselünk és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen veszélyekkel találkozhatunk az erdőben, mezőn. A hargitai hegyimentőknek évi egy-két ilyen esethez kell kiszállniuk, elsősorban a gombászokat éri marás, amikor lenyúlnak a gombáért vagy véletlenül rálépnek a viperára. A lakott területeken történő viperamarást a mentőszolgálat látja el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat