Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Három trükköt is kiszúrt a fogyasztóvédelem az iskolakiflit vizsgálva – mindegyikért büntetett

Széchely István 2018. szeptember 26., 15:24

A legtöbb szabálytalanságot a közélelmezési egységekben, vendéglátó helyeken tapasztalták a Hargita megyei fogyasztóvédők ellenőrzéseik során, a hatósághoz beérkezett panaszok többsége pedig szolgáltatásokra vonatkozott az első félévben. Nem meglepő, de kiderült, hogy az egyik leggyakoribb szabálytalankodó cég az iskolásoknak kiflit szállító tordai vállalkozás, amely a tanévkezdés óta eltelt alig két hét alatt már három büntetést is begyűjtött.

Vonzza a büntetéseket a tordai kifli. Gyártója három fogyasztóvédelmi pénzbírságot kapott egyetlen nap alatt Fotó: Gecse Noémi

Nőtt az első félévben a fogyasztóvédelmi panaszok száma Hargita megyében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség frissen elkészült jelentése szerint január elsejétől június végéig összesen 230-an fordultak különféle problémákkal az intézményhez. Ezek kisebb része megalapozatlan volt, vagy nem az intézmény hatáskörébe tartozott, a fennmaradó ügyek zöme azonban a fogyasztók számára kedvező megoldással zárult. Három panasz megoldhatatlannak bizonyult. Ilyen akkor fordul elő, ha például a bejelentést követően bezár vagy csődbe megy az adott vállalkozás – tudtuk meg Laurențiu Moldovantól.

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a hatósághoz beérkezett panaszok többsége szolgáltatókkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban emelt kifogás volt:

telefontársaságokra, kábeltévé- és internetszolgáltatókra, bankokra, víz- és gázszolgáltatókra panaszkodtak ezek kliensei.

Esetenként a szolgáltatás minőségével voltak elégedetlenek, de több volt a számlázással, szerződésbontás megnehezítésével kapcsolatos reklamáció – tájékoztatott a megyei fogyasztóvédelem vezetője.

Egymást érik a tordai cég pénzbírságai

A hatóság számtalan tematikus ellenőrzést végzett az év első hat hónapjában, a kihágások miatt kiszabott bírságok összértéke elérte az egymillió lejt. Egyebek közt felülvizsgálták a hagyományos termékek forgalmazását, a kereskedelemben kapható ásványvizeket, az ökológiai termékeket, a turkálók textilárukészletét, a gyerekjátékok biztonságosságát, az ingatlanügynökségek, az ingatlanpiaci fejlesztők, a futárszolgálatok, illetve a végrehajtó irodák tevékenységét, de a temetkezési vállalkozókét is.

Ellenőrizték ugyanakkor a gyerekek iskolai élelmezését biztosító tej-kifli program termékeit is. Ezekre, pontosabban a megye legtöbb tanintézetét péktermékkel ellátó tordai cégre évek óta sok panaszt kapnak, és nem volt ez másként az első félévben, illetve az új tanév kezdete óta sem. Mintegy nyolc-tíz panasz van jelenleg is az asztalán, és még több érkezett a megyei tanácshoz – mondta Laurențiu Moldovan, megjegyezve, hogy

már a tanév első napján kaptak reklamációkat a cég péktermékeire.

A tordai vállalkozás hétfőn három pénzbüntetést kapott. A legsúlyosabb kihágást a termék súlyával kapcsolatban észlelték a fogyasztóvédők: a csomagoláson feltüntetett 80 grammnak még a felét sem érte el a termék súlya, mindössze 30 grammos volt. Bírságot kapott azért is, mert a fő alapanyagot, a 650-es fehérlisztet kicserélte gyengébb minőségűre, miközben a címkén továbbra is az előző szerepelt.

Legújabb trükkje pedig az, hogy nem tünteti fel a csomagoláson a szavatossági időt, ezért 15 ezer lejes büntetést kapott hétfőn

– tudtuk meg a fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetőjétől. Laurențiu Moldovan kéri az oktatási egységek alkalmazottait és a szülőket, hogy a panaszokat ne csak a megyei tanácshoz, hanem a fogyasztóvédelemhez is juttassák el, és tartsák meg a nem megfelelő minőségű kifliket, amíg megérkeznek a felügyelőség munkatársai.

Sok a probléma a kínai termékekkel

A tematikus ellenőrzések alkalmával a közélelmezési egységekben, vendéglátó helyeken tapasztalták a legtöbb hiányosságot a fogyasztóvédők. Lejárt szavatosságú termékek, nem megfelelő helyen, nem megfelelő hőfokon tárolt élelmiszerek, vegyesen tárolt nyers alapanyagok – tojás, hús – miatt büntettek az ellenőrök. A tejtermékek ellenőrzésén mintákat is vettek a fogyasztóvédők, ilyenkor egyebek mellett a zsírtartalmat is vizsgálják, illetve a laktózmentes termékek elterjedése óta alkalmanként már a laktóztartalmat is.

HIRDETÉS

A nem élelmiszer jellegű termékek esetében leggyakrabban a Kínában készültekkel vannak problémák, ezek mintegy 90 százalékban nem azokat az anyagokat vagy nem olyan arányban tartalmazzák, ahogyan azt a csomagoláson feltüntetik – mondta Laurențiu Moldovan, példaként a textilárukat hozva fel. 

A megyei fogyasztóvédelem vezetője arról is beszámolt, hogy nagy kihágásokat nem tapasztaltak a hagyományos termékek, ásványvizek, ingatlanügynökségek, ingatlanfejlesztők, végrehajtó irodák tematikus ellenőrzésén. Utóbbiak esetében elsősorban a szerződések szabályosságát vizsgálják. Büszkék arra, hogy elérték,

sok induló vállalkozás vezetője még a tevékenység megkezdése előtt felkeresi a fogyasztóvédelmet, hogy tanácsokat kérjen a szabályos működéshez,

megelőzve így a későbbi problémákat – jegyezte meg a hatóság vezetője.

„Kevesen vagyunk, sok a panasz”

A fogyasztóvédők meglátogatták a megyében működő temetkezési vállalkozásokat is, ugyanis korábban több reklamáció is érkezett azokra: nem megfelelő minőségű sírkövekkel, határidő-túllépésekkel kapcsolatos panaszok volt ezek többségükben. Az ellenőrzéseken viszont nem észleltek komoly szabálytalanságokat. A hatóság vezetője a fogyasztói bejelentésekkel kapcsolatban elmondta, jóval több a panasz annál, mint amiről jegyzőkönyv készül, ugyanis az ügyek egy része megegyezéses alapon megoldódik, amint a hatóság munkatársai felveszik a kapcsolatot a kifogásolt céggel. „Kevesen vagyunk, sok a panasz, és nem minden kerül papírra. Örülünk, ha a fogyasztónak tudunk segíteni, és végül is ez a legfontosabb” – fogalmazott Moldovan.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS