Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újraélesztett hagyomány – Anna-bál

Csata Beáta 2012. július 03., 17:59 utolsó módosítás: 2012. július 03., 18:30

A Gyergyószentmiklósiak Világtalálkozója keretében a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet és Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala szervezésében újra feléled a tizenhárom évig szünetelő Anna-bál hagyománya a Gyilkostó vendéglőben. A július 27-én sorra kerülő színvonalas rendezvény a hagyományos bálok forgatókönyve szerint zajlik. Lesz ott palotás tánc, bálkirálynő-választás, első bálosok beavatása is.


A Gyergyószentmiklósiak Világtalálkozójának egyik kiemelkedő eseménye az Anna-bál lesz, amit immár tizedik alkalommal szerveznek meg. Az utolsó 1999-ben valósult meg a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet szervezésében. A hosszú idő után újrainduló bál védnökének Lászlófy Pált, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérték fel, a bálanya pedig egy korábbi szervező, Varga Melinda lesz – tudtuk meg Csibi Mártitól, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. A rendezvény az előző kilenc bál hagyományait fogja követni, amihez a jótékonysági jelleg is szorosan kapcsolódik, ezért idén az Anna-bálban a Vöröskereszt gyergyószentmiklósi szervezete számára gyűjtenek mentőautó-vásárlásra. Különböző játékok révén fog gyűlni a pénz, ugyanakkor adományokat is elfogadnak a szervezők a bál egész ideje alatt.

Palotás tánc, Annák köszöntése, bálkirálynő-választás

A báli hagyományokat követve, a Step Dance tánccsoport közreműködésével, palotás tánc indítja a bált, majd a védnök és a bálanya tánca hivatalosan is megnyitja a rendezvényt. Ezt követően a mulatságon részt vevő Annákat köszöntik. Kiemelkedő pillanatnak számít az első bálosok beavatása, amit a bálanya végez. A bálkirálynőt és a két udvarhölgyet a vendégek fogják megválasztani kártyák vásárlása révén, majd licitre bocsájtják a bálkirálynő táncát. A Step Dance csapat táncbemutatóit a Tiberius vonósnégyes fogja kísérni, akik külön produkcióval is szórakoztatják a bálozókat. A Melody Band fogja biztosítani a talpalávalót. A műsort Kalocsai Andrea, a Duna Tv munkatársa és Bartók László Radnóti-díjas előadóművész vezeti.

Százötven személy vehet részt a bálon

A meghívottakon kívül százötven személynek adatik meg a lehetőség, hogy részt vegyen az idei Anna-bálon. A részvételi díj személyenként 250 lej lesz, jegyeket a Művelődési Központ irodájában lehet vásárolni július 20-ig, hétköznapokon 9 és 15 óra között. (Érdeklődni a 0266–361992-es telefonszámon lehet). A bejelentkezéskor jelezzék a szervezőknek azok, akik kortól függetlenül először vesznek részt bálon, hogy az első bálosok beavatására megfelelőképpen tudjanak készülni. Az első bálosok lehetőleg fehér ruhába öltözve vegyenek részt a rendezvényen, a többi vendég báli alkalomhoz illő öltözékben kell megjelenjen.

Anna-bál régen

„Az Anna-bált 1991-ben a Nőegylet indította útjára jótékonysági táncmulatságként, a régi báli hagyományok felelevenítése céljából” – tudtuk meg Jánosi Gabriellától, a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet szóvivőjétől. Ezután folyamatosan kilenc alkalommal szervezték meg. Az utolsó bált követően kezdett zsúfolt lenni a nőegylet tagjainak programja, ráadásul az egyik főszervező külföldre költözött – magyarázta. Mivel nem akarták, hogy a bál minősége rovására menjen az időhiány, ezért úgy döntöttek nem szervezik meg. Egészen mostanig, amikor a polgármesteri hivataltól felkérést kaptak, hogy velük közösön a Világtalálkozó keretében ismét elevenítsék fel. „Az Anna-bál lényege, hogy abban a formában valósuljon meg, ahogy útnak indítottuk, a jótékonysági és a hagyományőrző jellege megmaradjon” –fejtette ki a nőegylet szóvivője. Megőrizték az eddigi bálokon részt vevők névsorát, akik közül többen idén is kapnak meghívót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS