Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lehet tanulni a gyergyói csárdást

Csata Beáta 2012. július 08., 18:05 utolsó módosítás: 2012. július 08., 18:21

A Gyergyószentmiklósiak Világtalálkozója keretében tervezett csárdásrekord kezdetéig már csak tizennyolc nap van hátra, gyűlnek a táncoslábú jelentkezők, de még mindig 1743 személyre lenne szükség a rekord eléréséhez. Az esemény honlapjára feltöltötték a gyergyói csárdás oktató videóját, ami segítségével bárki elsajátíthatja a táncot. A világtalálkozó sikeres megvalósításához még keresik a segítőkész támogatókat, akik közreműködésével minden betervezett program megvalósulhat.

A Hóvirág néptáncegyüttes elkészítette egy békéscsabai néprajzkutató nyomán a jellegzetes gyergyói csárdást bemutató oktató videót, ami a www.gyergyóicsárdás.ro honlapon tekinthető meg.  A Szász Ferenc és Gáspát Judit által bemutatott tánc könnyen elsajátítható, viszont nem kötelező a rekordkísérlet során mindenkinek ezt a fajta csárdást ropnia, csupán egy alternatívát jelent a megtanulása, amely révén a rekordkísérletben részt vevő táncosok egységes koreográfiát követve, összehangoltan tudnák teljesíteni a feladatot.

Elkészült a csárdásrekord reklámvideója is, amelyet az egész Gyergyói-medencében fognak promoválni, ugyanakkor a környező települések képújságán is csárdásra szólítják fel az érdeklődőket.

Regisztrálj és nyerj!

A szervezők még mindig várják a lelkes táncosok jelentkezését a csárdásrekord felállításához. Az esemény honlapján a regisztráció menüpontot kiválasztva ki kell tölteni egy jelentkezési lapot annak függvényében, hogy egyénileg, párban vagy tánccsoportként szeretnének részt venni a rendezvényen.

A csárdásrekord regisztrálói között – a helyszínen és elektronikus formában történt regisztrálók közt egyaránt – kisorsolnak a Gyergyószentmiklósi Turisztikai Iroda felajánlásával egy két személyre szóló medveszafarit. A nyertesekre július 28-án a csárdásrekord után derül fény.

Továbbá a Facebookon is folytatódnak a játékok, amely során egy Száz év fényei fotóalbumot sorsolnak ki, ami Gyergyószentmiklósról készült a X. Nemzetközi Fotótábor anyagából. Ugyanakkor a csárdásrekord, illetve a világtalálkozó alkalmából készült hűtőmágnesek is gazdára várnak.

Támogatók segítségével lenne igazi az ünnep

Elindult a szponzorkeresés, a Művelődési Központ két munkatársa keresi fel a helyi vállalkozókat – tudtuk meg Pál Leventétől, a Művelődési Központ igazgatójától. Hangsúlyozta: mivel első alkalommal szervezik meg a világtalálkozót, arra kérik azokat a vállalkozókat, akik valamilyen formában segíteni szeretnék a megvalósítását, inkább most adjanak támogatást, mint a városnapokkor, hisz akkor nem keresik újra fel őket. Kiemelt eseményről van szó, amit valószínűleg öt, tíz év múlva szerveznek meg újra – tette hozzá.

Azok a magánszemélyek, vállalkozók, akik szeretnék segíteni a rendezvényt, de nem keresték fel őket, szándékukat a 0746–956153-as telefonszámon Szekeres Leventénél, a Művelődési Ház munkatársánál jelezhetik.

Mivel a betervezett pénzforrások mindegyikéhez nem jutottak hozzá, ezért nagyobb szükség van a helyiek támogatására. Eddig ami biztos a Hargita Megye Tanácsa ötezer lejes, és a Nemzeti Kulturális Alap háromszáz ezer forintos támogatása. Viszont ahhoz, hogy minden betervezett program megvalósuljon, megfelelő időtöltést nyújtsanak a messziről érkező elszármazott gyergyóiaknak, százezer lejt meghaladó összegre lenne szükség. „A programok összeállításakor a minőségre törekedtünk, a helyieknek és a vendégeknek szóló események mellett meglepetésekkel is készültünk, hogy a hazatérő elszármazott gyergyóiak számára maradandó emlék legyen a világtalálkozó” – fejtette ki Csibi Márti, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője, aki azt is elárulta, hogy rengeteg visszajelzés érkezett külföldön élő gyergyóiaktól, akik már jelezték a rendezvényen való részvételi szándékukat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS