Gundel Takács Gábor, Varga Csaba és Lucian Mîndruță is előad a TEDxUdvarhelyen

Gundel Takács Gábor, Varga Csaba és Lucian Mîndruță is előad a TEDxUdvarhelyen

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A székelyudvarhelyi művelődési házban rendezik meg a TEDxUdvarhely idei kiadását. Jó esély van arra, hogy a szervezők engedélyt kapnak az Egyesült Államokbeli szervezettől a száz főben meghatározott korábbi maximális nézőszám növelésére, így többen vehetnek részt az elmúlt években nagy sikert arató előadássorozaton. Tizenegy előadó nevét jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Széchely István

2023. március 14., 15:102023. március 14., 15:10

2023. március 14., 16:012023. március 14., 16:01

A tervezett tizenötből mindeddig tizenkét előadótól kaptak visszaigazolást a szervezők az idei székelyudvarhelyi TEDx-en való részvételről. Köztük volt Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszó is, ám időközben várandóssá vált, így kénytelen volt visszamondani a szeptember 2-án megrendezendő előadássorozatra szóló meghívást – jelentette be a sajtótájékoztatón Szakács-Paál István, a rendezvény kurátora.

Ott lesz viszont a rendezvényen Gundel Takács Gábor, akinek a nevét valószínűleg szintén mindenki ismeri.

A sportriportert, újságírót a sportműsorokat kevésbé követők a televíziós kvízműsorokból ismerhetik. Számára a történetmesélésről szól a szakmája, egy őszinte és hiteles ember, ezért merült fel, hogy előadóként meghívják a rendezvényre

– mondta a sajtótájékoztatón Berkeczi Zsolt, a szervezőcsapat tagja.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A színházkedvelők számára biztosan ismerősen cseng Székely Csaba drámaíró neve is. A marosvásárhelyi szerző nem fél olyan témákhoz sem hozzányúlni, mint a magyar-román viszony, sok humorral és keserű iróniával beszél az erdélyi magyar valóságról. Drámáit azonban nem csak e két országban kedvelik, ezt igazolja az is, hogy 2009-ben elnyerte a BBC legjobb európai drámáért járó díját.

A szervezők számára mindig is fontos volt helyi előadókat is meghívni a TEDx-re, ezáltal megmutatva, hogy a szűkebb környezetünkben is sok értékes ember van. Ilyen a székelyudvarhelyi Bara Ágnes is, aki Berkeczi Zsolt szerint a szó valódi és átvitt értelmében is nagy utat járt be az elmúlt években, majd Ázsiából hazatért szülővárosába és mentálhigiénés szakemberként dolgozik.

Gyerekelőadók, felnőttekre jellemző céltudattal

Idén két nagyon fiatal előadója is lesz a TEDxUdvarhelynek, mindketten 12 évesek, de Szakács-Paál István szerint olyan céltudatosan élik életüket, hogy azt bármelyik felnőtt is megirigyelhetné. Egyikük a gyulakutai Csipán Kristóf Csaba, aki olvasásnépszerűsítőnek hívja magát, Facebook-blogot vezet és azon keresztül rengeteg gyereket és talán felnőttet is olvasásra ösztönöz. Négy éve otthontanulóvá vált, mert úgy érezte, hogy az intézményesített oktatási rendszerben a bátorságát és egyéniségét is elveszíti.

A Budapesten élő, de édesanya révén székelyföldi származású Keszei Anna Luca harmadik osztályos lány, aki szabadidejében szendvicseket készít és biciklis társaival szállítják ki az éhezőknek, többnyire hajléktalanoknak. Tagja a Budapest Bike Maffiának, amit fiatal kerékpárosok hívtak életre a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás érdekében, és olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az egyik legbefolyásosabb magyar reklám- és kommunikációs női szakember, Blaskó Nikolett is előadást tart a TEDxUdvarhelyen. Ő mindamellett, hogy profi üzletasszony és reklámszakember, nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, sok olyan szervezet munkáját segíti, amelyek hátrányos helyzetű társadalmi csoportokba tartozókkal foglalkoznak, és fontosnak tartja a nők érvényesülés is.

Jánosi Matilda az udvarhelyszéki Csekefalván született, de története azért érdekes, mert 10 angol fonttal a zsebében, nyelvtudás nélkül ment ki Londonba évekkel ezelőtt, ahol elismert divattervezővé vált – ma már a West Enden tervez és készít jelmezeket a legnagyobb rendezőknek és előadóknak.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A sportolók sem hiányoznak az előadók sorából

Góg Anikó triatlonsportolóként részt vett a 2000-es nyári olimpián (az ausztráliai Sydneyben), ma már személyi edzőként dolgozik azért, hogy minél több embernek lehetőséget biztosítson a sporthoz való kapcsolódásra. Élsportolóként nem gondolja azt, hogy a sport a legjobbak kiváltsága, meggyőződése, hogy annak helye van mindenkinek az életében és ezt is népszerűsíti, többek közt nagyon népszerű Facebook-oldalán is.

Idén is lesz hegymászó meghívottja a TEDxUdvarhelynek: az erdélyi, belényesi születésű Varga Csaba hegymászó, építész azért került be az inspiráló előadók sorába, mert élettörténete bizonyítja, hogy elkötelezettséggel nagy dolgokat lehet elérni.

Zacher Gábor magyarországi toxilógussal többször találkozhatott már a székelyföldi közönség, a székelyudvarhelyi TEDx idei kiadásán viszont nem orvosként, toxikológusként lép színpadra, így emberi oldaláról ismerheti meg a nagyérdemű.

A rendezvény idén is kétnyelvű lesz, több román előadótól is visszajelzést várnak még a szervezők, aki viszont már biztosan ott lesz a TEDxUdvarhelyen, az Lucian Mîndruță újságíró. Nagyon szívesen jön Székelyudvarhelyre, és a szervezők szerint a nyitottsága biztosan inspirálni fog mindenkit.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

Tizenöt előadóval terveznek

Több előadóval is biztatóan alakulnak a tárgyalásokat, de az ő kilétüket addig még nem szeretnék felfedni, amíg biztos választ nem kapnak tőlük – mondta el a sajtótájékoztatón Szakács-Paál István.

A rendezvény idei mottója az ismert Truth or dare, azaz Felelsz vagy mersz játék nevéből inspirálódva a Felelsz és mersz lett, azért,

mert olyan inspiráló előadókat hívtak a rendezvényre, akiknek a történetei is igazolják, hogy náluk a vagy helyett és került a két kifejezés közé.

A rendezvény kurátora emlékeztetett, hogy a TEDx-licenszt civil kezdeményezésként szerezték meg, de adminisztratív szempontból óriási segítséget jelent számukra a vállalkozói inkubátorház, azaz a Hargita Business Center. Büszke arra, hogy az elmúlt három évben bebizonyosodott:

van létjogosultsága a rendezvénynek Székelyudvarhelyen, illetve arra is, hogy az inkubátorház támogatója lehet a lebonyolításban

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a vállalkozói inkubátorház igazgatótanácsának elnöke.

„Számunkra, itt, tömbmagyarságban élő nemzeti közösség számára különösen fontos az, hogy a világ más részein élő, dolgozó emberek szemléletmódját megismerjük, hiszen nagyon gyakran azt tapasztaljuk, hogy mi egy zárt közösségként működünk, akik nehezen tudnak az etnikai határok fölött átnézni” – fejtette ki Bíró.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A szeptember 2-án zajló TEDxUdvarhely új helyszínen, a székelyudvarhelyi művelődési házban lesz megtartva, és a szigorú szabályok értelmében a licensz ugyan száz főre szól, de

gőzerővel dolgoznak azon, hogy idén nagyobb közönséget engedélyezzen a licenszt kiadó szervezet

– jelentette be Szakács-Paál István. Meglepetésekkel is készülnek, illetve kimondottan jó gasztroélménnyel, ami a székelyudvarhelyi TEDx egyedi velejárójává vált az elmúlt években. A jegyárusítást június elején kezdik meg.

A tavalyi résztvevőknek elküldött 100 kérdőívből 61-et töltöttek ki és küldtek vissza a címzettek: ebben azt is megkérdezték tőlük, mennyit pénzt szánnának az idei rendezvény belépőjére. A kapott összegek átlagértéke 220 lej lett, így ennyibe kerülnek majd az idei TEDx-jegyek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 25., hétfő

A szenátus már hallgatólagosan elfogadta: büntetőpont járhat a járó motorral parkolásért

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a közúti közlekedést szabályozó sürgősségi rendeletnek (KRESZ) azt a módosítását, amely szerint a városokban tilos járó motorral parkolni. Az előírás megszegéséért két vagy három büntetőpont jár.

A szenátus már hallgatólagosan elfogadta: büntetőpont járhat a járó motorral parkolásért
2024. március 25., hétfő

Április a Figura Stúdió Színháznál

A Figura Stúdió Színház öt előadását láthatja a gyergyószentmiklósi közönség, a felnőtteknek szóló előadások mellett tantermi előadásaikat is műsorra tűzik a következő hónapban.

Április a Figura Stúdió Színháznál
Április a Figura Stúdió Színháznál
2024. március 25., hétfő

Április a Figura Stúdió Színháznál

2024. március 25., hétfő

Könyvet mutatnak be a magyar cserkészet történetéről

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) könyvbemutatót és beszélgetést rendez Sepsiszentgyörgyön, ahol az Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című kötetről és a cserkészettel kapcsolatos hagyományokról, kérdésekről esik szó.

Könyvet mutatnak be a magyar cserkészet történetéről
2024. március 25., hétfő

Diákok ismerkednek az erdővel, közben díjakat is nyerhetnek

Több mint 700 diák jelentkezett az első, március 21-én elkezdődött háromszéki erdészeti vetélkedőre. Tizenhat településről 84 csapat regisztrált.

Diákok ismerkednek az erdővel, közben díjakat is nyerhetnek
2024. március 25., hétfő

Az AUR és a közöny legyőzése érdekében hirdettek választási összefogást Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön is bejelentették a Magyar Polgári Erő (MPE) és Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) RMDSZ-szel való együttműködését az idei választási évben.

Az AUR és a közöny legyőzése érdekében hirdettek választási összefogást Háromszéken
2024. március 25., hétfő

Három autó ütközött Kézdivásárhely közelében

Három autó ütközött a 11-es országút Kézdivásárhely és Csernáton közötti szakaszán – közli honlapján a rendőrség. A balesetben egy személy sérült meg.

Három autó ütközött Kézdivásárhely közelében
2024. március 25., hétfő

Lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen

Érdemes kerülőút-alternatívákat választani, mert keddtől lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen munkálatok miatt.

Lezárják a Bethlenfalvi út egy részét Székelyudvarhelyen
2024. március 25., hétfő

Online is lehet lottózni közvetlenül a Román Lottótársaságnál

Elérhetővé tette a Román Lottótársaság a saját fejlesztésű bilete.loto.ro online platformot, ahonnan könnyen és biztonságosan lehet lottószelvényeket vásárolni – tájékoztatott hétfőn a vállalat.

Online is lehet lottózni közvetlenül a Román Lottótársaságnál
2024. március 25., hétfő

Kedvezményt adnak a közintézmények munkatársainak Székelyudvarhelyen

Ötszázalékos kedvezményre feljogosító kártyákat biztosít az Elan Trio Kft. a székelyudvarhelyi üzleteik környékén lévő közintézmények munkatársai részére – derült ki egy hétfői sajtótájékoztatón.

Kedvezményt adnak a közintézmények munkatársainak Székelyudvarhelyen
2024. március 25., hétfő

Gyereksereg rendőrruhába bújva

Rendőrautóktól volt hangos Csíkszereda központja, ezúttal azonban gyerekek kezelhették a járműveket. Mindez a Román Rendőrség Napja apropóján.

Gyereksereg rendőrruhába bújva
Gyereksereg rendőrruhába bújva
2024. március 25., hétfő

Gyereksereg rendőrruhába bújva

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!