Fontos információk derültek ki egyes csíkszéki régészeti lelőhelyekről

Fontos információk derültek ki egyes csíkszéki régészeti lelőhelyekről

Botár István: ezek az eredmények kutatástörténeti jelentőségűek

Fotó: Gecse Noémi

Mikortól kezdtek temetkezni Csíkban templomok belsejében, hol található az egyik legkorábbi székelyföldi pince, mikorra datálhatók a templomépítések kezdetei? Többek között erre is fényt derített az a C14-es vizsgálatsorozat, amelyet a Csíki Székely Múzeum végeztetett a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetében, a debreceni Atomkiban.

Péter Beáta

2017. május 10., 09:172017. május 10., 09:17

2017. május 10., 12:312017. május 10., 12:31

A Csíki Székely Múzeum régészei által feltárt, az elmúlt tizenöt év legfontosabb régészeti ásatás leletanyagából küldtek el mintákat elemzésre a debreceni Atomki intézetbe. A tizennégy minta között volt telepről, temetőből és templomokból származó anyag. A C14-es vizsgálat alapvető célja az volt, hogy azokban az esetekben, amikor nem állapítható meg egy leletről régészeti keltezés, vagy bizonytalan az, esetleg biztos az eredmény, de egy független vizsgálat is megerősíti, akkor álljanak a csíkszeredai régészek rendelkezésére ezek az adatok – magyarázta Botár István régész. Mint mondta,

volt olyan minta, amelynek a keltezése bizonyos szempontból kiábrándító volt.

Ez azzal magyarázható, hogy az ásatás vagy a mosás, raktározás során a leletek keveredtek, és nem olyanok kerültek be, amelyekről azt hitték, hogy egy adott objektumból, rétegből származnak. A legtöbb lelet vizsgálata után viszont fontos és érdekes eredmények születtek.

A legkorábbi sír templombelsőben

A csíksomlyói plébániatemplomban, ahol 2002 és 2005 között végeztek kutatásokat a szakemberek, egyik sírról azt sejtették, hogy korai temetkezés történt benne. Erről viszont kiderült, hogy 1272–1392 közötti. „Ez azért nagyon fontos, mert

Idézet
önmagában a sír nem korai, de azáltal, hogy a templom belsejében van, szinte biztos, hogy az egyik legkorábbi sír, amit a templom belsejében ástak.

A szakirodalom mindig is bizonytalan, hogy mikor kezdődtek ezek a temetkezések. Ez a sír most Csík esetében eldönti, hogy

a 14. században már itt is kezdtek temetkezni templomok belsejében.

Egy másik vizsgálat a csíksomlyói Fodor-kertben végzett ásatásból származó lelettel kapcsolatos. A helyszínen alapvetően gót leletek vannak – objektumok, gödrök, házak, kemencék. De utólag bekeveredett egy Árpád-kori gödörbe egy csont. Ennek a keltezése Kr. u. 339–536 közötti. Ez azért érdekes, mert azt szokták mondani a kor szakértői, hogy a gótok valamikor a hun betörés elől a negyedik század utolsó harmadában elmenekültek. Ez viszont arra utal, hogy itt emberek maradtak, az élet tovább zajlott, mert ezek a csontok a következő századokból származnak” – mutatott rá a szakember.

A feltárt legkorábbi pince

Szintén a csíksomlyói Fodor-kertből egy Árpád-kori ház mintájának a régészeti keltezését megerősítette a C14-es vizsgálat: 1164–1264 közötti.

Ugyancsak ott találtak egy nagyon korai, földbe mélyített, négyzetes alaprajzú épületet, egy fabélésű pincét. Ennek a keltezése is összevág a leletanyaggal, 1279–1394 közötti.

Botár István úgy véli, ez Székelyföld eddig feltárt legkorábbi pincéje.

„Ami különösen izgalmas, és tizenöt éve várjuk ezt az eredményt: Csíkszentmiklóson a plébániatemplom mellett zajlott kutatás, ahol találtunk olyan temetkezéseket, amelyek a gótikus periódusnál korábbi alapfal alattiak. Tehát van egy korai temetőnk, amire ráépült valamikor az Árpád-korban egy templom, és azt bővítették a gótikában. A leletek alapján valószínű volt, hogy ez egy nagyon korai dolog. Ennek a sírnak a keltezése – a csíkszentmiklósi 14. sír – 1039–1213 közötti. Ezzel bizonyossá vált, hogy 12. századi, sőt a 11. század második fele sem kizárható.

Idézet
Az utóbbi időben többen kétségbe vonták azt az elképzelést, hogy a Csíki-medencében a 12. században alakultak ki az első temetők, templomok. Most viszont a független C14-es vizsgálat megerősítette.

Temetkezés cintermen kívül

A régészek küldtek leletet két csíkszentmiklósi sírból is. Ott azt látták, hogy a sírok betöltésében nincs kő és habarcs, és arra gondoltak, hogy a kőépületek megjelenésénél korábbi temetkezésről van szó. Ezt meg is erősítette a C14-es vizsgálat.

Valamikor a tatárjárás előtt keletkeztek ezek a sírok, az egyik 1191–1279, a másik 1151–1260 közötti.

A régész rámutatott, ez azt jelenti, hogy az első kőtemplom a tatárjárás körüli, utáni időkben épült. Csíkmindszenten 2007-ben végeztek régészeti ásatásokat, akkor találtak egy sírt viszonylag távol a középkori temetőtől, a templomtól. „Ez egy magasan elhelyezkedő sírbolt melléklet nélkül, tiszta betöltéssel. A kérdés az volt, hogy melyik az az időpont, amikor a középkori temető is annyira sűrűvé válik, hogy már a cintermen, a kerítésen kívül is temetkeznek. Ilyen szempontból jó adat, ez 1443–1521, illetve 1620 közé tehető. Volt néhány olyan keltezés is, amelyek a templomok használatát vagy a temetők használatát erősítette meg Csíkszentmihályon és Csíkmindszenten. Ott 13., 14. századi temetkezések voltak. Ezek önmagukban nem szenzációsak, mert tudjuk, hogy a 14. században a templomok állnak, de a független keltezés soha nem árt.”

A Darvas Lóránt régész által vezetett csíkszentléleki ásatáson is találtak viszonylag magasan egy sekély sírgödröt, korai alapfallal. Itt is a keltezés 1044–1218 közötti. Ez a 12. századi lelet megint csak a templomépítések kezdeteire, temetők keletkezésére utal. „Most már két független lelőhely, két független régész, két független objektum C14-es datálása is ezt erősíti meg.

Idézet
Ezek az eredmények kutatástörténeti jelentőségűek, mert eddig is voltak leleteink, főleg településekről, falvakról, amelyek 11–12. századiak, de a szakma egy része nem akarta nekünk ezt elhinni. Most viszont teljesen egyértelmű, hogy a települések, falvak mellett már létrejöttek az első templomok is. Ez az Árpád-kornak a dereka, úgyhogy ez egy nagyon jó, izgalmas anyag

– összegzett Botár István. Mint mondta, egy ilyen elemzés a régészeti ásatások költségvetésébe nem fér bele, a megyei tanács támogatásával tudták megvalósítani, a vizsgálatok húszezer lejbe kerültek.

A vizsgálatról

A C14-es vizsgálat olyant természettudományos eljárás, amely a szénizotóp lebomlását méri. A szénnek a C14-es izotópja folyamatosan épül be az élő szervezetbe, folyamatosan rakódik le. Miután az adott szervezet – legyen az növény vagy ember – meghal, akkor ez megáll és elkezd lebomlani. Az vizsgálat során azt nézik, hogy ez a lebomlás folyamat éppen hol tart. A csontból kollagént vonnak ki, a szénizotóp fellelt mennyisége, valamint a bomlási folyamata visszaszámolásával határozzák meg a keltezést – magyarázta a régész.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 24., vasárnap

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást

Tavaly 2,15 millió lej kárt okoztak a védett vadak a Hargita megyei gazdaságokban és a földeken, ám ebből múlt hónapig csak kevesebb mint egymillió lejt térített meg az állam. Aztán szinte egyik pillanatról a másikra rendezte az összes elmaradást.

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást
2024. március 24., vasárnap

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél

Robbanás történt a marosvásárhelyi Köztársaság utcában egy elektronikai szaküzletben. A tűzoltók a helyszínre siettek.

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél
2024. március 24., vasárnap

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet

Nagyjából két-három hektáros területen ég a száraz növényzet a csíkszeredai Hargita utcában, a tűzoltók már kiszálltak a helyszínre.

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet
2024. március 24., vasárnap

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként

Míg szinte minden erdélyi városnak van sétálóutcája, addig Marosvásárhelynek még mindig nincs egy olyan városi tere, amely csak a gyalogosoké. A polgármester tervei szerint májustól már két sétálóutcája is lehet a városnak.

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként
2024. március 24., vasárnap

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház

Lakóházra is átterjedhet a meggyulladt háztartási hulladék okozta vasárnapi tűz a marosvásárhelyi Toldi (Băneasa) utcában, az oltás jelenleg zajlik.

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház
2024. március 23., szombat

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni

A bárányhús nagyon megosztó tud lenni, és nem csak húsvét tájékán: vagy ínyencségnek tartják, vagy viszolyognak tőle, az átmeneti állapot fölöttébb ritka – pedig nem árt tudni, hogy hajdanán a székelység alapeledelének számított a gyapjas jószág.

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni
2024. március 23., szombat

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett

Teljesen kiégett egy személyautó szombaton az apoldi vártemplom közelében.

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Tavaszünnepet szombaton a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség. A Perkőn megtartott, családias hangulatú eseményen a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, de volt séta, piknik és magbörze is.

A Perkőn köszöntötték a tavaszt
A Perkőn köszöntötték a tavaszt
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

2024. március 23., szombat

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván

Pincében tárolt szalmabálák kaptak lángra a Zabolához tartozó Páva falurészen szombaton délután. A hivatásos és önkéntes alakulatok jelenleg is dolgoznak az oltáson, személyi sérülés nem történt.

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván
2024. március 23., szombat

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken

A színház világnapja alkalmából a magyar színjátszás hőskorát megidéző kiállítással tiszteleg a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, együttműködésben a kassai Thália Színházzal és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal.

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!