Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Florea lemondását követelik, tiltakozó megmozdulást szerveznek

Simon Virág 2020. január 16., 18:22

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester lemondását követelik és tiltakozó megmozdulást szerveznek Marosvásárhelyen a bukaresti Aresel nevű civil platform tagjai. Közleményük szerint pénteken 14 órakor kezdődő  tüntetésre 1000 személyt várnak, többek között a vásárhelyi roma közösségek tagjait is.

Florea lemondását követelik, tiltakozó megmozdulást szerveznek
galéria
Dorin Florea. A lemondását követelik a jogvédők Fotó: Haáz Vince

Mint ismert, Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere hétfőn azt nyilatkozta, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni:

a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelemmel és végzettséggel kell rendelkezniük; ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni  bizonyos, törvény által megszabott kor alatt.

Miután többen bírálták nyilatkozata miatt és az Országos Diszkriminációellenes Tanács is eljárást indított ellene, Florea szerdán  azt közölte, hogy egyetlen vesszőt sem von vissza nyilatkozatából. „Ismerem a való Romániát, és amit mondtam, azt tárgyilagos elemzés alapján mondtam. Miért van ez a nagy viszolygás egy olyan kézenfekvő témával szemben, amely egy mindannyiunk által ismert romániai helyzet súlyosságát mutatja be? Ez országunk szomorú valósága Cuzától (Alexandru Ioan Cuza fejedelem – szerk. megj.) napjainkig, mert senki nem akart megoldást találni rá” – írta Dorin Florea a közösségi oldalra.

A romák jogaiért is kiálló Aresel civil platform képviselő szerdán Marosvásárhelyen jártak, ahol értesítették a városházát, hogy pénteken egy tiltakozó megmozdulást szerveznek a polgármesteri hivatal előtt.

A csoport tagjai úgy vélik, hogy Dorin Florea polgármester kijelentései gyűlöletkeltőek.

Kifejtették: az alkotmány és a törvények óvják az emberi jogokat, így a kisebbséghez tartozók jogait is. A polgármester nemcsak a hátrányos helyzetűekkel szembeni megvetését fejezi ki nyilatkozataival, hanem náci politikával összhangba hozható, emberi életet és méltóságot tipró ötletekkel áll elő.

Követelik, hogy kérjen bocsánatot a roma közösség tagjaitól és mondjon le. Azokat várják a  tüntetésre, akik egyetértenek velük.

HIRDETÉS

A polgármester nyilatkozata veszélyes

A téma kapcsán megszólalt Koreck Mária marosvásárhelyi Divers Emberjgvédő Egyesület elnöke, aki  szerint beszélni kell a társadalmi egyenlőtlenségekről, de

a polgármester nyilatkozata veszélyesen idézi a múlt népirtáshoz fűződő történelmi időszakait.

„Lehet vitát nyitni, hogy milyen juttatásokkal kell segíteni a szociálisan hátrányos személyek helyzetén, melyek járnak alanyi jogon és mi az amit a hátrányos helyzet mértékéhez kell kötni.

Egy gyermek megszületéséről végső soron egyedül az édesanya dönthet és senkinek sincs joga megakadályozni őt gyermeke világrahozatalában.

Utána pedig szintén alapvető joga a gyermeknek, hogy jóléte biztosítva legyen. Amennyiben a szülő nem tudja biztosítani, akkor az állam feladata segíteni őt ebben, amennyiben veszélyezteti gyermekét, akkor léphet közbe az állam. Marosvásárhelyen számos hátrányos helyzetű család esetében az állam/ helyhatóság nem felügyelte a gyermekek jólétét. Szegregált iskolába járatta, megengedte, hogy putriban éljenek víz nélkül, és nem kezdeményezte a gyerekek állami gondozásba vételét extrém esetekben sem. Ennek ellenére a város vezetősége és sajnos sok lakos is elvárja, hogy az ilyen körülmények között felnövő új generációnak legyen lakása, képzettsége és ezekhez a feltételekhez kötné azt a jogot, hogy gyermeket hozzon a világra” – részletezte a jogvédő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS