Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Figyelmességre, türelemre tanítanak a sérült gyerekek

Fülöp-Székely Botond 2018. november 04., 13:13
HIRDETÉS

Noha sok megpróbáltatással jár egy sérült gyerek gondozása, mégsem szabad lemondani róluk – vallják a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány által üzemeltetett otthon dolgozói. Az ott élő halmozottan sérült fiatalokról kiskorukban mondtak le szüleik. Egy brassói kirándulásukról készítettünk fotóriportot.

Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány által működtetett otthonban jelenleg tíz súlyosan sérült fiatal él, de ezenkívül több, a Tompa László Általános Iskola által üzemeltetett speciális osztályba járó gyerek képességeinek fejlesztéséhez is hozzájárulnak. A bentlakók mindegyikéről lemondtak a szüleik, gyámságukat Orbán Ágnes édesanyja vállalta fel, miután betöltötték a tizennyolcadik életévüket. Utóbbira már csak azért is szükség volt, hogy a magukat ellátni képtelen fiatalok az alapítványnál maradhassanak, ne kerüljenek máshová, esetleg egy kevésbé jónak számító állami intézményhez.

HIRDETÉS

Fotó: Barabás Ákos

Egy brassói kirándulásra kísértük el a bentlakó fiatalokat, ahol egyebek mellett az állatkertet látogatták meg. Azt a jó tanácsot kaptuk, hogy nem kell bámulni őket, sem pedig sajnálkozni, hiszen mi legalább annyira különlegesek vagyunk számukra, mint fordítva. 

Fotó: Barabás Ákos

Minden kirándulót egy nevelő kísért, aki vigyázott rájuk: segítettek közlekedni, odafigyeltek az egészségi állapotukra, illetve a verbális és a nonverbális kommunikációra.

Fotó: Barabás Ákos

A „gyerekek” engedelmesek voltak a séta során; érződött az is, hogy erős kapcsolat van köztük és a gondozójuk között. Orbán Ágnes rámutatott, a fiatalok nagyon gyorsan kiismerik az embereket, és a számukra nem tetsző személyeket eltaszítják maguktól. Éppen ezért fontos megfelelő gondozókat találni. 

Fotó: Barabás Ákos

A fiatalok ellátása mellett az alapítvány feladata leginkább az, hogy megtartsák a jelenlegi szinten az egészségi állapotukat. Felgyógyulásukra ugyanis gyakorlatilag nincs esély, ellenkezőjére viszont annál több. Persze mindemellett érzékeiket igyekeznek fejleszteni, és a hangulatjavítás is cél. 

Fotó: Barabás Ákos

Munkát ugyan valószínűleg soha nem tudnak vállalni a fiatalok, de így is hasznos részei a társadalomnak – jelentette ki Orbán Ágnes. Úgy véli, hogyha valaki eltölt némi időt a társaságukban, annak nem csak az életszemlélete, illetve az értékrendje változik meg, de figyelmességet, türelmet is tanulhat.

Fotó: Barabás Ákos

Rengeteg nehézséggel jár a szülők számára, hogy felvállalják sérült gyerekük gondozását, ami az anyagi kiadások mellett napestig tartó munkát és a házasságokat, rokoni kapcsolatokat próbára tévő veszekedéseket is jelent – mutatott rá Orbán Ágnes. Szerint többnyire a férfiak azok, akik ilyen esetekben lemondanának a kicsiről. Egy nevelővel közösen leszögezték, a sok áldozat és erőfeszítés ellenére mindenképp fel kell vállalni az ilyen helyzetben lévő gyerekeket, hiszen nem csak a keresztény felelősségtudat diktálja ezt, de hosszú távon hihetetlen mértékű szeretetet kapunk tőlük.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS