Ferdítéseket és vádaskodásokat említ a jogvédelmi szolgálat

Ferdítéseket és vádaskodásokat említ a jogvédelmi szolgálat

Fotó: Pinti Attila

Furcsa helyzetet teremtett a Bákói Táblabíróság pénteki döntése az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezése ügyében, ugyanis az elért sikert mind a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, mind pedig Hargita Megye Tanácsa magáénak tekinti.

Székelyhon

2023. február 10., 21:192023. február 10., 21:19

2023. február 10., 22:322023. február 10., 22:32

Rövid ideig, mindössze néhány óráig tarthatott a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) öröme, miszerint alaptalannak ítélte a Bákói Táblabíróság az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet.

A napra pontosan egy éve hozott alapfokú ítélet egyébként érvénytelenítette az úzvölgyi katonai temető román parcellájának építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

A MIJSZ sikerét ugyanis Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy közleményben magáénak kéri. Ugyanakkor mind a jogvédelmi szolgálat, mind pedig a megyei tanács elnöke csak sejtet: egyik sem nevezi meg, hogy pontosan kire gondol, amikor „ferdítéseket és vádaskodásokat” említ, illetve a „tények figyelmen kívül hagyásáról” beszél.

korábban írtuk

Jogerős: el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket Úzvölgyében
Jogerős: el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket Úzvölgyében

Jogerős döntés született az úzvölgyi betonkeresztek ügyében. Az egy évvel ezelőtti ítélet szerint érvénytelen a keresztekre kiadott építkezési engedély, ezért azokat el kell távolítani. Ma a táblabíróság alaptalannak találta a dormánfalviak fellebbezését.

Pontokba szedett per

„Mivel ferdítések és vádaskodások jelentek meg az úzvölgyi perben való részvételünkkel kapcsolatosan, a továbbiakban a tisztánlátás miatt közzétesszük azt, hogy milyen módon zajlott le az úzvölgyi építkezési engedéllyel kapcsolatos per, melyben pénteken jogerős döntés született” – ezzel a felütéssel közölt egy részletes leírást a saját közösségi oldalán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Az építkezési engedély per 2019. 06. 27-én kezdődött – írják –, amikor a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata elindította a pert,

utóbbinak az ügyvédjét is a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat biztosította, a teljes pert is a Mikó finanszírozta.

Az ügy képviselője Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a jogvédő szolgálat ügyvédje. A teljes peranyagot a MIJSZ rakta össze, kizárólag Csíkszentmárton Önkormányzata adott hozzá bizonyítékokat.

Összeállításuk szerint a továbbiakban így alakult a per:

 • 2019. november 6.: Hargita Megye Tanácsa kérelmezte, hogy belépjen a perben, mint érdekelt fél, saját érdekében

 • 2019. december 4.: a törvényszék befogadta Hargita megye perbelépési kérését és elrendelte, hogy a következő tárgyalásra mindenik fél válasziratot fogalmazzon meg a perbelépési kérést illetően, ugyanakkor elrendelte, hogy a felek a következő tárgyalásra különböző okiratokat tegyenek le az ügyben

 • 2020. január 29.: jelen perhez csatolták a bákói prefektus által kezdeményezett ügyet is, amelynek hasonló a tárgya 2714/110/2019 sz.ügyet, minden fél további bizonyítékokat tesznek le

 • 2020. március 4.: visszautasították a prefektus kérését, amelyben az építkezésekért felelős hivatalt is perbe hívja, visszautasították Cotirlan Simonuc-Costel perbelépési kérését, visszautasították Hargita Megye Tanácsának saját érdekű perbelépését

 • 2020. április 8.: felfüggesztették az ügyet a koronavírus-járvány miatt

 • 2020. június 24.: Hargita Megye Tanácsa perbe lépett a felperes érdekében, ezt elfogadták és az ügy tárgyalását felfüggesztették, amíg véglegesen letárgyalják az 1553/100/2019 számú ügyet

 • 2022. január 26.: érdemben letárgyalták az ügyet

 • 2022 február 10.: ítélethirdetés: 89/2022 számú határozat

Jóváhagyták Csíkszentmárton keresetét, és a bákói prefektus keresetét is részben. Megállapították, hogy az építési engedély jogellenesen volt kiállítva, és elrendelték az építmények lebontását. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat keresetét visszautasították, mert úgy ítélték meg, hogy nem érdekelt az ügyben.

Visszautasították Hargita megye fő perbelépési kérését, mert elfogadhatatlan az előzetes panasz eljárásának hiánya miatt, és elfogadták Hargita megye perbelépési kérését, amelyet Csíkszentmárton mellett nyújtott be.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nem támadta meg a döntést, mert ezzel kockáztatta volna az egész ügyet, de továbbra is ő biztosítja ügyvédjén keresztül és látja el, finanszírozza Csíkszentmárton védelmét. A határozat ellen Csíkszentmártonnal szemben április 4-én Dormánfalva városa felfolyamodást (románul recurs) nyújtott be, amelyre Csíkszentmárton válasziratot fogalmazott meg.

Másodfok:

 • 2022. szeptember 9.: a tárgyalás a Bákói Táblabíróságon folytatódott, ahol az alperes Csíkszentmárton önkormányzata és az alperes pártján bent maradt Hargita Megye Tanácsa. Halasztás történt az ügyben. Az alperes teljes költségét a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat biztosította (Kis Júlia gyereknevelési szabadsága miatt Anja Marginean Cosma a MIJSZ védőügyvédje, de Kis Júlia maradt a szakmai koordinátor) szerződéses alapon, illetve a védelmet is a MIJSZ koordinálta.

 • 2022. október 21.: újabb halasztás történt

 • 2023. február 10.: A táblabíróság visszautasította Dormánfalva felfolyamodását, helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Összegezve: A pert Csíkszentmárton Önkormányzata és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat indította, Hargita megye tanácsa egy évre rá szállt be, a teljes védelmet a MIJSZ látta el és finanszírozta a felperesnek (másodfokon alperesnek).

Borboly: a jogvédelmi szolgálatot kizárták a perből

„Az alapfokon megnyert per után kizárták a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot a perből. Ezután Csíkszentmárton község és Hargita Megye Tanácsa együtt vitték tovább az ügyet a Bákó megyei fellebbviteli bíróságon.

Idézet
A tényeket figyelmen kívül hagyva egyesek igyekeznek mások kemény munkáját a saját érdemüknek tekinteni”

– ez már a Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata által kiküldött közleményben áll. Ugyanebben Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét is megszólaltatják. „Elégedettek vagyunk a mai ítélettel, köszönöm a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak az alapfokon megnyert pert, az ügyvédi képviselőnknek, Hargita Megye Tanácsának, hogy mellénk álltak, várjuk a döntés hivatalos kiközlését” – fogalmazott Csíkszentmárton polgármestere.

Végül Borboly Csaba tanácselnök a következőképpen fogalmaz: „Dormánfalva polgármesterének felelnie kell a törvény előtt. Köszönöm Hargita Megye Tanácsa jogászainak és munkacsapatának kitartó munkáját, gratulálok Csíkszentmárton községnek és polgármesterének, valamint az őket képviselő ügyvédnek. Azt ígértem, hogy nem adjuk fel, a törvény erejével karöltve harcolni fogunk az igazunkért”.

Hogyan tovább?

A Krónika kérdésére, hogy a jogerős bírósági döntés után mi következik, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott, a Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatal valószínűleg végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében. A jogvédelmi szolgálat vezetője elmondta: az alapfokú bírósági döntés Dormánfalvát bízta meg az ítélet végrehajtásával, és ez valószínűleg a mostani ítéletben sem fog változni. A további lépésekhez meg kell várják az ítélet végleges indoklását.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

Elpusztult medvebocsokat találtak Sepsiszentgyörgy közelében

Két elpusztult medvebocsot találtak a mezőn Sepsiszentgyörgy közelében a napokban. Ezt a rendőrség jelezte az Országos Környezetőrség Kovászna megyei munkatársainak.

Elpusztult medvebocsokat találtak Sepsiszentgyörgy közelében
2024. június 01., szombat

Teherautó borult fel Cserefalvánál

Teherautó sodródott le az úttestről és borult fel a Maros megyei Cserefalvánál, szombaton délután. A jármű sofőrje enyhe sérülésekkel úszta meg a balesetet.

Teherautó borult fel Cserefalvánál
Teherautó borult fel Cserefalvánál
2024. június 01., szombat

Teherautó borult fel Cserefalvánál

2024. június 01., szombat

Felelőtlenül hagyta el pisztolyát egy idős férfi, bevonták a fegyvertartási engedélyét

Több ezer lejes bírságot szabtak ki egy idős férfira, aki elhagyta fegyverét Marosvásárhely egyik utcájában, ráadásul a fegyvertartási engedélyét is bevonták.

Felelőtlenül hagyta el pisztolyát egy idős férfi, bevonták a fegyvertartási engedélyét
2024. június 01., szombat

Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben

Illyefalván 10 éve elérhető a Pető András által kidolgozott konduktív pedagógia, mely óriási hatással van a cerebrális sérülés miatt mozgáskorlátozottak életére. Ezt méltatták szombaton az illyefalvi Pető Központban.

Tízéves a Kárpát-medencei konduktív pedagógiai fejlesztés Erdélyben
2024. június 01., szombat

Orbán Viktor a Békemeneten: mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje

A Fidesz-KDNP-szövetség Európa legnagyobb békehadtestje – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a Békemenet résztvevői előtt a Margitszigeten elmondott beszédében.

Orbán Viktor a Békemeneten: mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje
2024. június 01., szombat

Minden a legkisebbekről szólt a székelyudvarhelyi gyereknapon

Gyerekzsivaj, kürtőskalács-illat, és boldog kacajok töltötték be a székelyudvarhelyi városi parkot szombaton, ahol a nemzetközi gyereknap alkalmából színes programkínálattal várták a kisgyermekes családokat.

Minden a legkisebbekről szólt a székelyudvarhelyi gyereknapon
2024. június 01., szombat

Ha füstölt harcsafilét vásárolt a Kauflandból, ne fogyassza el!

A Kaufland üzletlánc úgy döntött, hogy kivonja a forgalomból az Eco Nrg kft. által gyártott füstölt harcsafilét, amely esetében felmerült a Listeria monocytogenes baktériummal való szennyezettség gyanúja.

Ha füstölt harcsafilét vásárolt a Kauflandból, ne fogyassza el!
2024. június 01., szombat

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa

Napra pontosan öt éve volt a történelmi pápalátogatás Csíksomlyón, amikor Ferenc pápa a fogadalmi búcsú helyszínén pontifikált szentmisét. A pápalátogatást megelőző időszakot és a történelmi nap eseményeit idézzük fel.

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa
Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa
2024. június 01., szombat

Öt éve járt Csíksomlyón Ferenc pápa

2024. június 01., szombat

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról

Harminc méter magas állványról zuhant le egy személy, melynek körülbelül felénél fennakadt, és eszméletét vesztette. Mindez szombat délelőtt történt Radnóton. A mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentőhelikopter is segíti a mentést.

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról
2024. június 01., szombat

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor Miklós Csongorral.

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!