HIRDETÉS

Ezer Székely Leány Napja: ünnep, seregszemle, jelenlét

R. Kiss Edit 2018. július 07., 19:20 utolsó módosítás: 2018. július 07., 20:17
HIRDETÉS

A csíksomlyói nyeregben déli egy órakor kezdődött el az Ezer Székely Leány Napja. A szentmiséről a települések táblái alatt a Hármashalom-oltárhoz felvonuló csoportok már számos nézőt, érdeklődőt és népviseletbe öltözött résztvevőt találtak. A fenyőágakból font, virágokkal díszített kapu alatt nemcsak átvonultak, hanem előszeretettel fotózkodtak is a székely ruhások. Az oltár előtti teret körben sátrak határolták, a különböző ennivalókat, italokat áruló sátrak mellett sok kézműves kínálta a portékáját.

Fotó: Albert Orsolya

Az ünnepség résztvevőit előbb Ferencz Csaba, a tiszteletbeli házigazda címet viselő Csíkpálfalva polgármestere köszöntötte, azt mondta,

örömmel és felelősséggel készültek a rendezvényre.

HIRDETÉS

Fotó: Albert Orsolya

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára székely népviseletben köszöntötte az összegyűlteket. Az államtitkár felidézte az első, 1931-ben megtartott Ezer Székely Leány Napja jelmondatát, miszerint „Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk”.

Potápi Árpád János Fotó: Albert Orsolya

Ismertette a találkozó hányatott történetét és rámutatott, a hatalom már akkor észrevette, mekkora erő rejlik ebben a rendezvényben, hisz

1936-ban már betiltották az Ezer Székely Leány Napját.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédében kiemelte, lazulnak azok a kötelékek, amelyek évszázadokon át egyben tartottak bennünket, és lassan csak egy-egy tragédia vesz rá arra, hogy felsorakozzunk. Olyankor talán eszünkbe jut, hogy nem figyeltünk oda valakire addig, amíg lehetett volna figyelni rá, segíteni rajta – mondta a polgármester, aki úgy véli,

amikor körülöttünk száz évet próbálnak ünnepelni, nekünk is vissza kell tekintenünk az elmúlt évszázadra.

Ráduly Róbert Kálmán Fotó: Albert Orsolya

Történelmi összegzőjében Ráduly felsorolta a nehéz korszakokat, és kijelentette, a NATO és az Európai Uniós csatlakozás érdekében Románia által a magyar közösségnek tett engedmények időszaka lejárt, ilyen rossz pedig még nem volt a világ, mint most.

Elég, ha csak az elmúlt hét eseményeit nézzük, visszarendeződés van, és ez folytatódni fog

– figyelmeztetett a polgármester, aki arra szólított fel mindenkit, álljon meg, amikor meg kell állni, és ne csak akkor, amikor kapjuk az ütéseket. Arra kérte a résztvevőket, emeljék a magasba jobb öklüket, így mutatva azt, hogy még itt vagyunk.

Fotó: Albert Orsolya

A beszédek után elkezdődött a néptánccsoportok fellépése, a sort az együtt fellépő csomortáni, delnei és pálfalvi néptánccsoportok és a velük együtt táncoló solymári hagyományőrzők nyitották meg.

Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

1958 székely ruhás leányt regisztráltak Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

Csíkszentgyörgy község lesz a jövő évi rendezvény tiszteletbeli házigazdája

A rendezvényen késő délután elkészítették a csoportképet is a viseletbe öltözött résztvevőkről. A szervezők összesítése szerint az idei Ezer Székely Leány Napján 1958 székely ruhás leány és 1001 népviseletbe öltözött fiú regisztrált. A díszesen faragott eskető székeket és a jövő évi tiszteletbeli házigazda címet Csíkszentgyörgy község vette át.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS