Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ennyi, és nem több: szakorvos mondja meg, mekkora lehet az iskolatáska súlya

MTI 2018. szeptember 01., 16:19
HIRDETÉS

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ezért különösen fontos odafigyelni, hogy milyen táskát választunk a gyermeknek, és abba mit, hogyan pakolunk bele. Íme, a szakorvos egyszerű tanácsai.

Az iskolatáska jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést lehessen elosztani. Képünk illusztráció Fotó: Mihály Csaba

Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb tíz százalékát érheti el, ami hétéveseknél hozzávetőleg két és fél kilogramm – írja az MTI Moravcsik Bence magyarországi ortopéd szakorvos figyelmeztetésére hivatkozva.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek, és

a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába

– sorolta a szakember.

HIRDETÉS

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok, és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását – figyelmeztetett Moravcsik Bence.

Érdemes figyelni a gyermek testtartását, és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, szakorvoshoz kell fordulni. A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is.

Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet.

A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges – mondta az ortopéd szakorvos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS