Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Emberfelettit kérnek a gazdáktól, hogy a vaddisznók után kártérítést kaphassanak

Bíró Blanka 2019. március 12., 21:29
HIRDETÉS

Elégedetlenek a gazdák és vadászok az erdő- és vadgazdálkodásra vonatkozó jogszabály jelenlegi formájával, ezért módosítást javasolnak. A napokban a Gidófalva községhez tartozó Étfalvazoltán faluban több hektár legelőt tettek tönkre a vaddisznók. A gazdák attól tartanak, hogy maradnak a kárral, mert a jogszabály teljesíthetetlen kötelezettségeket ró rájuk: ha nem kerítik be a földjeiket, vagy nem őrzik azokat, akkor nem kapnak kártérítést.

Ha nem marad élelem az erdőben, a kukoricaföldön keresnek táplálékot a vaddisznók. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Berde József, Gidófalva község polgármestere lapunknak elmondta, a tavaszi szántásban is hatalmas kárt tesznek a vaddisznókondák, a vetés nyolcvan százalékát feldúlják. Egy hektár területre csak a kukorica-vetőmag ötszáz lejbe kerül, munkadíjjal számolva

hatalmas a kár, ha a nappal elvetett magot a disznók éjjel kitúrják.

A polgármester rámutatott, évtizedek óta kínlódnak, kártérítést ritkán kapnak a gazdák, mert a törvény szerint őrizniük kell, vagy bekeríteniük a földjeiket.

„Ha egy idős gazdának öt parcellában van tíz hektárja, azt sem őrizni, sem bekeríteni nem tudja. A hatvan-hetven hektáros legelőket szintén nem lehet bekeríteni, holott azzal is költség van, hiszen boronálják, műtrágyázzák, gondozzák, majd végül összedúlják a vaddisznók.

Hiába panaszkodunk, senki sem hallgat meg, senki nem segít”

– részletezte a polgármester. Szerinte úgy kellene módosítani a jogszabályt, hogy a vadásztársaságokkal együttműködve lehessen erdőben tartani a vadat. Berde József ugyanakkor azzal is egyetért, hogy a juhokat, teheneket se hajthassák be az erdőbe, de erre sincs egyértelmű rendelkezés.

Felidézte, negyven évvel ezelőtt szenzációnak számított, ha egy háromszáz hektáros kukoricatáblába betévedt egy vaddisznó, most viszont minden ötven árban van egy vad.

HIRDETÉS

Az irodákból írják a törvényeket, olyanok, akik nem értenek az erdő- és vadgazdálkodáshoz – szögezte le Fodor István bodoki polgármester, a helyi vadászegyesület elnöke. Kifejtette, törvény értelmében, ha a gazda mindent megtett a terület védelméért – villanypásztort szerelt, éjjel tüzet rakott, vagy kutyákkal próbálta elriasztani a vadakat – akkor a vadásztársaságnak kell kifizetnie a kárt.

A gazdáknak is meg kellene érteniük, hogy ne hajtsák be az erdőbe a juhokat, teheneket, kecskéket, mert azok fellegelik a vadak elől a makkot. „Ha a vadnak nem marad élelem az erdőben, akkor bemegy a legelőkre, a szántóföldekre. Arra sincs alkalmazható törvény és módszertan, hogy a pásztorok ne hajthassák be az állatokat az erdőbe, motorkerékpárral, kvaddal ne lehessen zavarni a vadakat az élőhelyükön, hogy minden gombát és erdei gyümölcsöt ne gyűjtsünk be előlük” – mutatott rá az érem másik oldalára Fodor István.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS