Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai Pr-cikk

Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai

A robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól

Fotó: Multitech

A ChatGPT megjelenése óta felerősödtek a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetséges veszélyeiről szóló diskurzusok. Ennek nyomán van, aki úgy gondolja, hogy míg az AI a menedzserek és döntéshozók pozíciójára tör, az ipari robotok a munkásemberek munkáját veszik el. A valóság ezzel szemben teljesen más. Vannak az automatizálásnak olyan területei, ahol az ember és a robot még gondolatkísérlet szintjén sem állítható egymással szembe. Ahol az együttműködésük kerül előtérbe, és ahol mindig az ember marad a főnök.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 27., 09:012023. szeptember 27., 09:01

Az akut romániai munkaerőhiányt számos, nagy arányban szakképzetleneket foglalkoztató területen – mint amilyen az építőipar vagy a logisztika – több cég külföldi vendégmunkások alkalmazásával próbálja enyhíteni. A hosszú távú stratégiai gondolkodás jegyében ugyanakkor egyre több gyártó és cég folyamodik az automatizálás és robotizálás nyújtotta, vitathatatlan és megtérülő előnyökhöz.

Hiányszakmák: jól fizetett állás, de nincs rá jelentkező. Létezik?

Igen: például a hegesztőé. A hegesztő szakemberek iránti kereslet annyira megnőtt, hogy az ezen a területen dolgozókat valósággal egymással versengve próbálják alkalmazni (vagy egymástól elcsábítani) belföldi és külföldi cégek egyaránt.

A BestJobs állásközvetítő portál adatai szerint

egy hegesztő szakember átlagosan 1638 eurót keres Romániában, és ezzel ez a szakma az egyik leginkább megfizetettnek számít.

Így is súlyos munkaerőhiány van ezen a területen (is), egyrészt azért, mivel külföldön egy hegesztéshez értő vendégmunkás még ennél is több fizetést kaphat, akár 5000 eurót egy hónapban. A középgenerációs szakemberek egy része tehát inkább Németországban, Hollandiában, Belgiumban vállal jól fizetett munkát.

A munkaerőhiány másik oka, hogy az idős, nyugdíjba ment vagy már nyugdíj határán álló régi szakikat a friss, iskolapadból épphogy kikerült újoncok nem, vagy csak részben tudják pótolni.

Erre a kialakult helyzetre is hosszú távon a robotizálás jelent megoldást. Miért is? És kell-e tartani attól, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját?

A robotok nem veszélyt, hanem lehetőséget jelentenek

Nem véletlen, hogy a kollaboratív robotok gyártásában egyik világelső Universal Robots dániai gyártó egyik jelmondata: „Empowering People”.

A kollaboratív robotok, azaz kobotok, ahogyan a nevük is mutatja, lehetővé teszik a velük együtt dolgozó embereknek, hogy foglalkozhassanak a kreatívabb feladatokkal, és leveszik a vállukról a szalagmunka terhét.

Például a robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív, tehát könnyedén automatizálható hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól. Továbbra is szükség van ugyanakkor rájuk is: egyrészt a robotizált hegesztés folyamatának megtervezésében, felügyelésében, ellenőrzésében, másrészt a „kézműves” hegesztési munkák elvégzésében, például egyedi vagy kisebb volumenben gyártott termékek gyártásakor, amelyekre nem érdemes és/vagy nem is lehetne külön gyártósort tervezni.

Az emberekkel együttműködő robotok tehát nem kiszorítják az emberi munkaerőt, hanem azt kiegészítve és tehermentesítve optimalizálják a gyártást a legkülönbözőbb területeken.

A jövő hegesztői

A jövő hegesztői számára természetes lesz az ember-robot együttműködésen alapuló csapatmunka, a technológiák alapos ismerete, valamint a folyamatos fejlesztés és optimalizálás. A termelés középpontjában pedig nem a robot, hanem az ember áll továbbra is, aki programozza, irányítja a kobotokat, és szükség esetén áttervezi a feladatleosztást.

Tény, hogy a szakiskolákból, szakképző oktatási intézményekből érkező fiatalok számára csak a tapasztalt, senior hegesztő szakemberek tudják átadni azt a komplex tudást, szakértelmet és elhivatottságot, amit munkaéveik során magukévá tettek.

A kézműves hegesztés fontossága továbbra is megmarad. Ugyanakkor a hegesztő szakemberek új generációi már elkerülhetetlenül és egyre nagyobb mértékben találkoznak robotokkal munkájuk során, ezért képzésüknek a robotizált hegesztés alapjait, eszközeinek megismerését is tartalmazniuk kell, hogy sikeresek és versenyképesek legyenek a következő évtizedek munkaerőpiacán.

A jövő rakodómunkásai

A logisztikai cégek és raktárak Romániában és globálisan is munkaerőhiánnyal küzdenek, ráadásul az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat. Szakképzetlen, nehéz fizikai munka, amely nem is fizet jól. Itt jönnek képbe azok a kobotok, amelyek ezeket a monoton munkákat végzik.

Galéria

Az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat

Fotó: Multitech

Persze az emberi ellenőrzésre, jelenlétre továbbra is szükség van: a felszabadult targoncakezelő, csomagoló, árumozgató továbbképezheti magát a kobotokkal történő együttműködés területein, új, magasabbrendű feladatot kap, amelynek keretében az emberi kreativitás és intelligencia, problémamegoldás és analitikai gondolkodás képességei kerülnek előtérbe a lélektelen rutinmunka helyett.

Kobotok Romániában

Szakértők szerint Romániában is növekedés várható elsősorban a kollaboratív robotok piacán. A jó hír, hogy a kobotok megvásárlása, beprogramozása, üzembe helyezése Romániában is hozzáférhető a Multitech cégnek köszönhetően. Az országban több telephellyel is rendelkező, négyfalusi cég a nemzetközi élvonalba tartozó gyártók termékeit forgalmazza, helyezi üzembe és szervizeli. Ezeket a kobotokat a kliens igényeitől, a termelés specifikumaitól, a gyártás méreteitől függően személyre szabva tudják kiszállítani és beüzemelni.

Idézet
Meggyőződésem, hogy szinte minden gyár, üzem, raktár – még a kisebbek is – profitálni tudna a kobotok bevezetéséből, főleg most, hogy a kormány támogatja az automatizálást a legkülönbözőbb területeken.

Ezért arra bátorítanék minden olyan, gyártással és/vagy logisztikával is foglalkozó céget, hogy ha kételyei is vannak a hasznosság, alkalmazhatóság vagy rentabilitás kapcsán, lépjen kapcsolatba velünk, és gondolkodjunk közösen: először is azonosítsuk be a problémákat, azt, hogy mit kellene elsősorban optimalizálni, és tárgyaljunk a lehetséges megoldásokról. Ha most hirtelen nem is fog egyből belevágni, ez mindenképp egy első lépés a jövő és saját versenyképességének megőrzése felé” – nyilatkozta Ronyecz Róbert, a Multitech ügyvezető igazgatója.

A Multitech két különálló robottípust kínál romániai ügyfeleinek, az UR (Universal Robots) és a MiR (Mobile Industrial Robots) típusúakat. A Multitech szakemberei felkészült, alapos, az ügyfél igényeire maximálisan fókuszáló felmérést és egyeztetést követően Románia egész területén telepítenek ilyen robotikai rendszereket. Nemzetközi partnereikkel való, biztos alapukon nyugvó együttműködésük révén a leggyorsabb időn belül tudják szállítani a személyre szabott rendszert, és mobilis csapatuk mérnökök vezetésével telepíti azokat a kívánt helyszíneken. Részletekért forduljon a Multitech képviselőihez.

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!