Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Egyház, ma: prédikáció után úgy érezték, tenniük kell valamit a faluért

Kömény Kamilla 2018. szeptember 03., 11:31 utolsó módosítás: 2018. szeptember 03., 11:33
HIRDETÉS

A kászonjakabfalviak bebizonyították, hogy a megfelelő célért bármikor összefognak: az elmúlt napokban a helyi közösség gyermektábort szervezett, játszóteret épített, szemétszedési akciót tartott.

Alig készült el, a gyermekek máris elfoglalták a Szent Jakab-játszóteret. Közös ügy Fotó: Gábos Albin

Együtt a gyermekekért elnevezésű gyermektábort tartottak augusztus 29. és szeptember 2. között Kászonjakabfalván. A Korpos Kamilla, Szász Katalin és András Tamás által megálmodott és a helyi közösség felkarolásával megvalósult táborba pénteken látogattunk el, ahol épp a frissen elkészült játszóteret vették birtokba a gyermekek, nagy üstben rotyogott a báránytokány, a gyermekek figyelmeztető táblákat festettek (Kérlek, ne dobd a szemetet a patakba!, Kérlek, vigyázz a játszótérre!), mogyorófavesszőből kerítést fontak, míg az asszonyok a helyi kultúrotthonban sürögtek, forogtak.

Prédikáció ihlette tenni akarás

Korpos Kamilla Marosvásárhelyen dolgozó tanítónő, aki családjával nyaranta sok időt tölt Jakabfalván, érdeklődésünkre elmondta, múlt vasárnap

a szentmisén elhangzott prédikáció kapcsán spontán jött az ötlet, hogy valamit szeretnének tenni a faluért.

S mivel úgy vélték, hogy legtöbbet segíteni úgy lehet, ha a gyermekekért tesznek valamit, így tábort szerveztek számukra. A tábor kezdetéig harminc helybéli gyermek jelentkezett, hogy csatlakozna a foglalkozásokhoz. Azt is megtudtuk, hogy nem csak közös játékkal, énektanulással, kézműves foglalkozásokkal teltek az elmúlt napok, hiszen szerdán adománygyűjtést tartottak énekelve a gyermekekkel, illetve ahol eljártak, összeszedték a szemetet a falu között, csütörtökön pedig a patak mentén gyűjtötték össze a felgyülemlett hulladékokat. Eközben

a helyiek felajánlásaiból, az egyház és az önkormányzat támogatásával faanyagot, eszközöket vásároltak, amelyből a segíteni akaró helybéliek péntekre Bodó József vezetésével összeállítottak egy kis játszóteret a kultúrotthon mellett.

Veress Sándor helyi plébános meglátása szerint, ahol van bölcső, játszótér, ott van jövő, van élet is. Hisz abban, hogy ott tud élet lenni, ahol Isten is ott van. Bevallotta, a kezdetektől támogatja a táborszervezőket, de csak jelenlétünkben tudta meg, hogy az előző vasárnapi prédikáció volt a közös gondolkodásuk elindítója. Annak kimondottan örül, hogy Jakabfalván vannak olyan helyiek, akik külön odafigyelnek a gyermekekre.

Közösségben az erő

Bodó József játszótérépítő kérdésünkre elmondta, amikor a szervezők megkeresték kérésükkel, szívesen fogadta a felkérést, örült, hogy a faluban építhetnek játszóteret. Véleménye szerint

az emberekben van jóindulat, csak kell valaki, aki összefogja őket,

és akkor hasonló megvalósításokat lehet közösségi összefogással elérni. András Zoltán polgármester is jelen volt a pénteki tábori eseményeken, érdeklődésünkre tisztázta, mindig az alulról jövő kezdeményezések a leghatékonyabbak, legtartósabbak, éppen emiatt ezeket mindig igyekeznek felkarolni. A gyermektábor záróeseményét vasárnapi szentmisén tartották, amikor is az ifjak előadták a táborban tanult énekeket, azt követően pedig a plébános megáldotta a Szent Jakab-játszóteret.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS