Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Csíkszereda környékének legszebb helyszínein jártak a „tócsalesők”

Iszlai Katalin 2019. március 23., 19:37
HIRDETÉS

Egybefonódott az oktatás és a szórakozás a szombati tavaszindító sétatúrán az Olt mentén Csíkszeredában: gyerekek és felnőttek szakember vezetésével jártak körbe több helyszínt a víz világnapja alkalmából. Az eseményen a szebbnél szebb látnivalók mellett számos érdekességet tudhattak meg a Csíki-medence vizes élőhelyeiről.

Fotó: Pinti Attila

A víz március 22-ei világnapja alkalmából szervezett csíki „tócsaleső” számos érdeklődőt vonzott:

közel százan gyülekeztek a csíkszeredai Nagy Imre Emlékház és Képtár előtt, amikor a délelőtti órákban a helyszínre érkeztünk.

Az eseményt szervező Határátlépők fiatalok önszerveződő közössége, amely többek között sétatúrákat szervez. Utóbbival Rusz-Ajtony Eszter foglalkozik, ő kezdeményezte a szombati tavaszindító sétát is az Olt mentén. Mint Esztertől megtudtuk, céljuk az, hogy

a séták által élhetőbbé és kedvesebbé váljon a város az itt lakók számára, hiszen ezáltal felfedezhetik az értékeit.

HIRDETÉS

Ezt a gondolatmenetet erősítve hívták meg a szombati sétatúrára Demeter László biológust, a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000 gondnokságának munkatársát, aki érdekes tudnivalókat osztott meg a résztvevőkkel az út során.

Fotó: Pinti Attila

Az út leglátványosabb része a Kisvár-domb volt, amelyre hatalmas lelkesedéssel kapaszkodtak fel a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Meg is érte a fáradtságot, mivel kivételesen szép kilátás nyílik a csúcsról a városra. Demeter László szerint

a Kisvár-domb egy kilátó is egyben, hiszen ez egy olyan része a medencének, amely a környező területekkel ellentétben nem süllyedt le, sziklás maradt.

Így hát a Csíki-medence számos sajátossága figyelhető meg innen, mint például az, hogy pár száz évvel ezelőtt tölgyesek álltak itt, amelyek emberi beavatkozás hatására szorultak vissza.

Még ennél is érdekesebb azonban az, hogy kiváló rálátás nyílik innen a vizes területekre. Közismert ugyanis, hogy

a Csíki-medence fő jellegzetessége a sok mocsár és vizes terület.

Fotó: Pinti Attila

A Kisvár-domb tetejéről jól kivehető az Olt régi, nagyon látványos medre. A folyó jelenlegi egyenes medre ugyanis mesterséges, az 1970-es években alakították ki mederszabályozások által. Az Olt régi, természetes medre azonban kacskaringós volt, amelynek szépsége több művészt is megihletett. A biológus arról is beszélt, minek volt köszönhető a kacskaringós meder: elmondása szerint

a Csíki-medence úgy alakult ki, hogy a területe több helyen mozaikosan megsüllyedt, a folyóvizek pedig a süllyedések felé kanyarodtak.

A medence geológiája is jól megfigyelhető a szombati túra első állomásának helyszínéről: jól látszik, hogy miközben hegyek és dombok ölelik körül, Csíkszereda és környéke mélyen van és lapos. A biológus a dombról megfigyelhető látványosságok közül még a Somlyó-patakát emelte ki, amely ugyan ma is ugyanott csatlakozik az Oltba, ahol régen, útvonalának többi része azonban igencsak megváltozott. A patak ugyanis régebben a mai Erős Zsolt Aréna, a központi park és a jégpálya mentén vágta át a várost. Később aztán a föld alá került, lecsatornázták.

A szakember még ejtett néhány szót a kockás liliom szépségéről, amely a zsögödi réten nyílik, majd elindultunk lefelé, hogy az Olt jobb partján lévő tócsákat is megfigyeljük. Azt is megtudtuk, hogy ezek az Olt árterében kialakult időszakos tavak, holtágak nagy része a folyó szabályozásával, a területek lecsapolásával, a beépítéssel eltűntek, illetve eltűnőben vannak, pedig

rendkívül fajgazdag élőhelyek, számos gerinctelennek, kétéltűnek, hal- és madárfajnak, különleges növénynek adnak otthont.

Fotó: Pinti Attila

A szombati eseményen résztvevő gyerekek eltökélten szerették volna alátámasztani ezt: gumicsizmájukkal megközelítették az olykor meglehetősen mély tócsák középét, majd hálókkal próbáltak valamilyen élőlényt elkapni. Noha ez nem történt meg túl gyakran, már egy-egy póknak is nagyon örültek, büszkén mutogatták egymásnak és szüleiknek a zsákmányt.

A tavaszváró séta összességében számos érdekességet és kiváló hangulatot biztosított az érdeklődők számára, ami a helyszín ismeretében nem is csoda, hiszen a túravezető biológus szerint Csíkszereda környékének egyik leglátványosabb része a Zsögödi-szoros, a Kisvár-domb és Zsögödfürdő környéke. 

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS