HIRDETÉS

Próbaüzem előtt a tusnádfürdői élményfürdő

Rédai Botond 2012. augusztus 14., 14:34 utolsó módosítás: 2012. augusztus 14., 20:38

Ha minden az elképzelések szerint alakul, legtöbb egy hónapon belül elkezdődhet a próbaüzem a Tusnádfürdőn felépített élményfürdőben. Albert Tibor polgármester beszámolója szerint a létesítmény működtetéséhez szükséges felszerelés rendelkezésre áll, jelenleg ezek beüzemelése zajlik.

Fotó: Kristó Róbert

Most már megvan minden szükséges felszerelésünk, az építő ezek beüzemelésén dolgozik – tájékoztatott érdeklődésünkre a fürdőváros polgármestere. Mint elmondta, két új vízpumpát is vásároltak az elmúlt időszakban, ezek segítségével zökkenőmentes lesz a létesítmény termálvízzel történő ellátása a korábban létrehozott 870 méteres kútból. „A próbaüzem 15–20 napot fog tartani, azt követően az építőn múlik, mikortól nyithatjuk a fürdőt. Nem sietjük el a dolgot, szeretnénk úgy átvenni a létesítményt, hogy minden megfelelően működjön” – árulta el az illetékes.

Mint arról már beszámoltunk, az előzetes tervek szerint már tavaly év végére el kellett volna készülnie a tusnádfürdői meleg vizes élményközpontnak, ám időközben kiderült, a több mint nyolcszáz méter mélyről a felszínre hozott termálvíz olyan kémiai elemeket tartalmaz, ami korrodálná a csöveket. Ezeket az anyagokat – vasat és mangánt – ki kell vonni a vízből, az ehhez szükséges berendezést nemrég szerelték fel. Egyébként olyan vízkezelő rendszert kellett építeni, amely a szén-dioxidot is leválasztja a termálvízről. Utóbbi azért fontos, mert a szén-dioxid a termálvíz felszínén „lebeg” és fulladást okozhat. „Reményeink szerint ősztől már a nagyközönség is használhatja a fürdőt” – reagált kérdésünkre a polgármester, aki szerint a visszajelzések alapján igencsak nagy az érdeklődés a létesítmény iránt.

Albert Tibor annyit még elmondott, a fenntartási költségekkel kapcsolatban a próbaüzemet követően tud nyilatkozni. Azt viszont megerősítette, hogy a működtetést egyelőre egy, a helyi polgármesteri hivatal által létrehozott cégre fogják bízni. „Ez az elképzelés egy esztendeig biztos nem változik, utána megnézzük, hogy jó ötlet volt-e az általunk választott megoldás, és aszerint lépünk” – fejtette ki az elöljáró.
 
A tusnádfürdői wellnessközpont teljes beruházása összesen, tehát áfástól 22,5 millió lejbe (mintegy ötmillió euróba) kerül. Ehhez Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala önrészként 400 ezer lejjel járult hozzá, az összeg 98,3 százalékát a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszírozta. Az épületkomplexumban öt medence kapott helyet, van továbbá masszázsszalon, sószoba, többfajta szauna és mofetta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS