HIRDETÉS

Csíkszeredában járt Duşa

Kozán István 2013. február 28., 15:25 utolsó módosítás: 2013. február 28., 19:16

Belügyminiszteri hatáskörbe tartozó kérdésekről tárgyalt Mircea Duşa védelmi miniszter Csíkszeredában csütörtökön. Meglátogatta a Márton Áron Gimnázium frissen felújított épületét is. Kiderült, ő is ért magyarul, igaz, csütörtökön csak románul beszélt.

Fotó: Kristó Róbert

Egyetlen országos hírtelevíziónak volt hajlandó interjút adni csütörtökön a védelmi miniszter, aki azt követően látogatott Csíkszeredába, hogy pár nappal azelőtt azt mondta, Hitler korát idéző kijelentést tett Ráduly Róbert Kálmán. Mircea Duşa hitleri hasonlatának az adta az apropóját, hogy Csíkszereda polgármestere egy hétfői eseményen kijelentette, Csíkszeredában a magyar nyelv ismerete nem diszkriminatív, hanem kötelező.

Meglátogatta a Márton Áron Gimnáziumot

Mircea Duşa védelmi miniszter először az állami intézmények hargitai vezetőivel tárgyalt, majd nagyon röviden – mindössze pár percben – volt hajlandó válaszolni a sajtó kérdéseire. „Látogatásom célja, hogy a prefektussal és a megyei vezetőséggel, illetve a dekoncentrált intézmények (a prefektúra felügyelete alá tartozó igazgatóságok) igazgatóival gazdasági, szociális és adminisztratív kérdésekről beszéljünk. Miután elfogadtuk az állami költségvetést, a napokban a helyi büdzséket is tárgyalják, ezért is volt fontos, hogy szót ejtsünk azokról az állami beruházásokról, amelyeket az elmúlt években ugyan már elkezdtek, de forráshiány miatt még mindig nem fejeztek be” – fogalmazott eléggé általánosan a miniszter, aki délelőtt a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumot és az Octavian Goga Gimnáziumot is felkereste.

Hol a székely zászló?

A védelmi miniszter a megyeházán tárgyalt az igazgatókkal, azelőtt viszont valakik eltávolították a teremből a székely zászlót. Arra az újságírói kérdésre, hogy kinek a kérésére távolították el a székely lobogót, Duşa azt válaszolta, hogy a székely zászlóról nem beszél, csakis olyan valós dolgokról, „amelyek a megyében élő magyarokat és románokat egyaránt érintik”.
 
„A kormány tagja vagyok, számomra is fontosak a szociális és adminisztratív kérdések” – ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy védelmi miniszterként vagy képviselőként látogatott Hargita megyébe. 
A hitleri kijelentésére vonatkozó kérdésre („miért nem meri itt is megismételni a pár nappal ezelőtti kijelentését?”) nem volt hajlandó válaszolni, mindössze annyit mondott, hogy Hargita megyében „mindenki normalitásban él”.

Mivel a miniszter önéletrajzában az áll, hogy két idegen nyelvet ismer, a franciát és a magyart, ezért rákérdeztünk, hogy igaz-e az önéletrajzban leírt állítás, mire ő annyit válaszolt, hogy igen.

Információink szerint az igazgatókkal olyan kérdésekről beszéltek, mint az állami költségvetés helyi kihatásai, a lóhúsbotrány, a hóolvadás utáni esetleges árvízveszély. Állítólag a miniszter említést tett arról a Bukarestben felvetődött kérdésről is, hogy a sportminisztérium hatásköréből a csíkszeredai vagy a megyei önkormányzathoz kerülne át a Csíkszeredai Sportklub.

Ráduly reakciója

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a miniszter minapi, „hitleri” kijelentésére reagálva lapunknak kérdés formájában a következőt nyilatkozta: „Alkalmas-e egy NATO-tagország honvédelmi miniszteri tisztségére az, aki egy több százezres közösség jogos igényét hitleri időket idézőnek bélyegzi?” Ráduly ugyanakkor hozzátette, képviselőként Mircea Duşa többször kereste fel a csíkszeredai városházát, belügy-, illetve védelmi miniszterként viszont már nem volt fontos a polgármesteri hivatal véleménye. „Hallván, hogy csütörtökön meglátogatta a Márton Áron Gimnáziumot, remélem, hogy Miron Cristea esztelensége helyett Márton Áron szellemiségéből is ráragad valami a miniszter úrra” – tette hozzá.

A Márton Áron Gimnázium látogatásának körülményeiről Varga László iskolaigazgatótól érdeklődtünk. „Fél órával a miniszter érkezése előtt telefonon szólt a megyei főtanfelügyelő, hogy meglátogatnak minket. Megmutattam a miniszternek a dísztermet, a könyvtárat és az egyik osztálytermet. Tíz percet tartott az egész látogatás” – mondta az igazgató.


Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
56 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS