Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Csak szépen, sorban, kettesével, tízesével

Simon Virág 2020. március 17., 10:19

Közös felhívásban fordultak a vásárlókhoz a nagyáruházak képviselői, arra kérve őket, hogy tartsanak be néhány előírást a zökkenőmentes és biztonságos vásárlások érdekében. Közben Székelyföld több városában is sorok alakultak ki az üzletek, bankok, szolgáltatók előtt, hiszen csak kettesével, tízesével engedik be az embereket.

Csak szépen, sorban, kettesével, tízesével
galéria
Az üzletek nagyságától függ, hogy egyszerre hány személyt engednek be vásárolni Fotó: Haáz Vince

Már az elmúlt hetekben is példátlan felvásárlási, spájzolási kényszer vonult végig az ország lakosságán, és ez nem csitult az utóbbi napokban sem. Közösségi csoportokban kétségbeesetten kérdezték az édesanyák, hogy vajon hol lehet élesztőt és lisztet vásárolni, hol lehet teli polcokat találni.

Folyamatos az utánpótlás

Több nagyáruház közös közleményben hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy nincs miért aggódniuk, mert folyamatos az utánpótlás és senki nem marad alapélelmiszerek nélkül. Pár pontban összefoglalták, melyek azok a lépések, amelyeket meg kell tenni annak érdekében, hogy a vásárlás biztonságos legyen.

Arra kérik a vásárlókat, hogy ne 17–19 óra között, csúcsidőben menjenek vásárolni, lehetőleg kerüljék ezt az időpontot.

Kiemelik, hogy a nagyáruházak betartják az egészségügyi és higiéniai előírásokat, rendszeresen fertőtlenítik a kosarakat, minden olyan felületet, amelyet megfognak az emberek. Javaslatokat is megfogalmaznak:

csak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogjuk meg, amelyeket meg is vásároljuk.

A csomagban lévő termékeknek, például a tojásnak ne nyissuk fel a fedelét és ne hagyjuk nyitva. Vásárláskor tartsuk be az egy méteres távolságot az üzletben lévő többi személytől, és

amennyiben lehet, bankkártyával fizessünk.

A nagyáruházak arra is kérik a lakosságot, hogy egy családból csak egy személy menjen vásárolni, és csak a szükséges termékeket tegye be a kosárba, nincs értelme otthon halmozni az alapélelmiszereket. Részben mert ugyanannyira van szükségünk, mint eddig, részben mert

az utánpótlást folyamatosan biztosítják.

Lehetséges, hogy egy adott időben nem találunk egy-egy élelmiszert az üzletben, de ez nem tartós, rövid időn belül pótolják a hiányt.

Fotó: Gálna Zoltán

Kettesével, tízesével

A zsúfoltság elkerülése érdekében a nagyáruházak korlátozzák a vásárlók belépését. A nagyobb üzletekben tízesével engedik be a vásárlókat, de csak akkor, ha már tízen kijöttek. A kisebb üzletekbe kettesével lehet bemenni, de csak akkor, ha a már bent levők távoztak. Már vasárnap délután, de hétfőn is

sorok alakultak ki a nagyáruházak előtt, volt olyan hely, ahol 20–25-en is várakoztak, hogy bemehessenek.

Hasonlóképpen sorok alakultak ki hétfőn Marosvásárhelyen a telefonszolgáltatók üzletei előtt és a bankoknál is. Minden üzlet a terület nagyságának és alkalmazottai számának függvényében szabta meg, hogy egyszerre hány vásárló, ügyfél lehet bent a helyiségben. Tapasztalatunk szerint

a kisboltok még nem ilyen határozottak,

félnek a vásárlók elvesztésétől, ezért sem írott formában, sem szóban nem intik arra a betérőket, hogy tartsák be az egyméteres távolságot, és ha látják, hogy sokan vannak bent, pár percig várakozzanak kint, hogy kerüljék a tömeget.

Fotó: Gálna Zoltán

„Alig kezdődött el, de nagyon várjuk már, hogy vége legyen”

Csíkszéken sem indult zavartalanul a szükségállapot kihirdetését követő első munkanap. A Lidl nagyáruház az elsők között meghozta a kötelező intézkedéseket: csíkszeredai üzletének bejáratánál kifüggesztették az országos egészségügyi igazgatóság (DSP) által kiadott plakátot, amely minden óvintézkedést magában foglal. A bejutásra váró vásárlókat annak alapján engedték be, ahányan épp elhagyták az üzletet. Ottjártunkkor nem alakultak ki hosszú sorok.

A Raiffeisen bank csíkszeredai fiókjánál szintén tisztes távolságot tartó ügyfelekkel találkoztunk. A bejutás a nagyáruházéhoz hasonlóan zajlott, az előtérben elhelyezett bankautomatánál pedig

egy alkalmazott gumikesztyűt viselve segítette a banki műveleteket a gyorsabb ügyintézés és a tumultus elkerülésének érdekében.

Az Orange Romania országos mobilszolgáltató csíkszeredai üzletében is már kora reggel tájékoztató plakát figyelmeztetett a kötelező előírások betartására. Az ügyfeleket egyesével engedték be (szintén a maximálisan megengedett létszám figyelembevételével), akik

belépésüket követően kézfertőtlenítőt kellett használjanak.

Az alkalmazottak gumikesztyűt és védőmaszkot viseltek a nagyobb biztonság érdekében. A kint türelmesen sorba állok közül egyikük meg is jegyezte, „alig kezdődött el, de nagyon várjuk már, hogy vége legyen ezeknek a vírusnapoknak”.

Fotó: Haáz Vince

Egy méter távolság

Szemmel láthatóan betartják a székelyudvarhelyi cégek és intézmények a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott óvintézkedéseket. Az üzletek, gyógyszertárak, bankok és az állami intézmények is korlátozzák az épületekbe belépők számát, így sorok alakulnak ki a bejáratoknál. A nagyobb üzletekben, kisebb boltokban és a közintézményeknél is látni, hogy fertőtlenítőszereket, gumikesztyűket használnak a kiszolgálók.

Problémának ugyanakkor az nevezhető, hogy az üzletek előtt sorban állók nem tartanak egy méter távolságot egymástól, esetenként

tolakodnak, hogy mielőbb bejussanak egy-egy kereskedelmi egységbe.

Ennek ellenére a lapunk által megkérdezett személyek mindegyike fontosnak tartja a kór terjedése érdekében meghozott intézkedéseket, sőt azt is elmondták, hogy csak szükség esetén jönnek el otthonról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat