Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Buktatókkal szembesül a Hargita megyei ivóvíz- és csatornahálózat-építési óriásprojekt

Kovács Attila 2020. február 16., 21:33

Nemcsak a tervezők késlekedése, a kormánybuktatások is akadályozzák a regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. újabb Hargita megyei nagyberuházásához szükséges pályázati dokumentáció véglegesítését. Ha nem gyorsul fel a folyamat, akár el is úszhat fejlesztési projekt.

Buktatókkal szembesül a Hargita megyei ivóvíz- és csatornahálózat-építési óriásprojekt
galéria
Vízkezelő állomások, szivattyúházak létrehozására is szükség van a hálózatépítések mellett. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Nem halad a terveknek megfelelően az újabb, tizennyolc községet és várost érintő víz- és szennyvízhálózat-építést, bővítést és az ezekhez kapcsolódó létesítmények létrehozását jelentő nagyberuházás előkészítése. Az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) által biztosított támogatás elnyerése érdekében először a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát kell elfogadtatni a Európai Alapok Minisztériumával, ez a folyamat pedig lassan hét hónapja tart, és lassan halad – ismertette kérdésünkre Páll Árpád. A Harvíz Rt. szolgáltatásait használó települések önkormányzatait tömörítő Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület ügyvezető igazgatója úgy jellemezte a helyzetet, hogy

a szaktárcánál igyekeznek minél több, a települések által szükségesnek tartott tételt kivágni a dokumentációból, ők pedig próbálják ezeket megtartani.

Ráadásul nemcsak a tervező késlekedik a kért módosításokkal, hanem a kormányváltások miatt a minisztériumban is nagyon lelassult a munka – tudtuk meg.

A reménykedők között

,,Amíg nincs tisztázva, hogy mit fogadnak el, addig nem lehet továbblépni.

Mi szeretnénk egy 150 millió eurós projektet megvalósítani, most erről tart hetedik hónapja az egyeztetés.

Reméljük, áprilisig letisztázódik a folyamat, és akkor következhet a finanszírozási szerződéshez szükséges pályázat előkészítése” – részletezte az igazgató.

{A}

Páll Árpád arra is kitért, hogy az országban 42 víz- és csatornaszolgáltató cég készült a támogatás igénylésére, ezek közül 9 már túl van a finanszírozási szerződés aláírásán, és 22-nek van reménye a befejezésre. Hozzátette, utóbbiak között a Harvíz Rt. jó helyet foglal el. Terveik szerint idén meg kell történnie a finanszírozási szerződés aláírásának, utána lehetne kiírni a liciteket a műszaki tervek elkészítésére és az ezt követő munkálatokra.

A kivitelezésre így három év maradna, mivel a munkálatokat 2023 végig kell befejezni

– a POIM program ugyan a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozik, de három év türelmi idő van adva. „Ha elhúzódik a tervezés és a pályázat előkészítése, akkor kivehetik a támogatható beruházások közül, és elveszhet a pénz” – figyelmeztetett Páll Árpád.

A zeteváraljai tározóból kell eljuttatni a vizet Székelyudvarhelyre és több településre. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület elnöke, Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester a Harvíz Rt.-vel szerződésben álló konzulens cégtársulás hozzáállását, késlekedését kifogásolta, amely szerinte most a legnagyobb akadályozó tényező. Hozzátette, az egyesület és az önkormányzatok minden tőlük telhetőt megtettek, lakossági fórumokat szerveztek, és segítettek a vezetékek nyomvonalának kijelölésében is.

Sok település érintett

A nagyberuházás során, amely a fent említett okokból nem tekinthető véglegesnek, a korábban összeállított lista szerint számos településen lesznek fejlesztések.

Csíkszereda két távolabb eső városrészében, Csibában és Szécsenyben víz- és csatornahálózat készülhet víztartályokkal,

de a meglévő rendszer részleges korszerűsítése és a szennyvíztisztító állomás felújítása is tervben van. A székelyudvarhelyi víz- és szennyvízhálózat, illetve a szennyvíztisztító állomás bővítése, felújítása, mellett egy

olyan szállítóvezeték épülhet, amely a zeteváraljai víztározóból juttatja el az ivóvizet Székelyudvarhelyre és az útvonalon fekvő településekre.

Hálózatbővítés, illetve építés várható Csíkcsicsóban, Csíkszentléleken, Fitódban, Csíkmindszenten, Szépvízen, Csíkszentmiklóson, Borzsovában, Csíkszentdomokoson, Csíkszenttamáson, Csíkszentmihályon, Lóvészen, Vacsárcsiban, Ajnádon, a Kászonokban, Csíkszentmártonban, Csíkcsekefalván, Csíkszentsimonban, Csatószegen, Csíkszentgyörgyön, Menaságon, Bánkfalván, Pottyandon, Ivóban, Zeteváralján, Zetelakán, Máréfalván, Fenyéden, Oroszhegyen, Parajdon, illetve Szentegyházán, a szükséges vízkezelő állomások, szivattyúházak, víztartályok létrehozásával, felszerelésével, illetve felújításával együtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS