Kozán István

Kozán István

Borboly Csaba bölcs gondolatai

2023. április 08., 15:002023. április 08., 15:00

A napnál is világosabb, hogy miért olyanok a megyei útjaink, amilyenek: mert Borboly Csaba szerint „legalább tíz évre kell jó utat építeni”.

Órákon át vártuk a helyesbítést, a hibaigazítást Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálatától nagyszombaton, miután délelőtt kiadtak egy közleményt a 137-es számú megyei út felújításával kapcsolatban. Benne a következő szó szerinti megfogalmazással: „Több éves nagyberuházás fogja kezdetét venni, ha sikeresen zárul a közbeszerzési folyamat. Mint minden házfelújításnál is, ez is felfordulással jár majd, amihez kérjük a lakók türelmét és hozzájárulását.

Idézet
Legalább tíz évre kell jó utat építeni. (…) – tette hozzá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke”.

Vártuk a hibaigazítást, mert elsőre elírásnak tűnt a „tíz évre” és a „jó utat építeni” összefüggése annak tudatában, hogy

Hargita Megye Tanácsának elnöke 120 millió lejnyi, azaz 24 millió eurónyi közpénz elköltését indirekt módon párhuzamba állítja a házfelújítással, vagyis a magánember nehezen megkeresett pénzével.

Aki viszont újított már fel házat, az nagyon jól tudja, hogy egy ilyen beruházást, ami „felfordulással jár”, nem tíz évre tervezünk, hanem legalább egy emberöltőnyire.

Jót röhögne az ács, a kőműves, a hidegburkoló, a villanyszerelő, ha arra kérnénk, hogy olyan munkát végezzen, ami legalább tíz évig kitart.

Nem, mi azt kérjük tőle, hogy a munka „szolgáljon ki minket”.

Ha azonban körbenézünk Hargita megye útjain, rögtön világossá válik, hogy

Borboly Csaba nem tévedett, ő tényleg komolyan gondolta a legalább tíz évet.

Elég, ha csak végigautózunk a „legalább tíz éve felújított” (és azóta gyakorlatilag tönkrement) 132-es számú megyei út Szentegyháza és Lövéte közötti szakaszán, hogy értelmet nyerjenek a tanácselnök bölcs és előrelátó szavai.

korábban írtuk

Megroggyant a 132-es út alapja Lövéténél
Megroggyant a 132-es út alapja Lövéténél

Javításra szorul a 132-es megyei út Lövéténél, a Kutyadombnak nevezett szakaszon, ahol a patak alámosta az alapot. A szóban forgó út kevesebb mint 30 kilométeres szakaszának felújítását közel nyolc éve kezdték és nemrég fejezték be.

6 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!