Kozán István

Kozán István

„Kórházunk nagyon jól teljesít” – avagy Borboly Csaba hárítása

2022. február 14., 09:112022. február 14., 09:11

2022. február 14., 09:342022. február 14., 09:34

„Kórházunk nagyon jól teljesít, a kórházban dolgozók jól teljesítenek. Nem a kórház egészére jellemző hiba történt; van egy apró valami, egy tüske: súlyosabban ment el három ember, mint ahogy bejött” – szó szerint ezt tudta kigyöngyözni magából Borboly Csaba, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat fenntartó Hargita Megyei Tanács elnöke pénteken. Bár ezt se tette volna! Ez a két mondat ugyanis

annyira hiányzott, mint lufiárusnak a nyílzápor.

korábban írtuk

Végzetes látássérüléssel járt a kórházi fertőzés
Végzetes látássérüléssel járt a kórházi fertőzés

Három ember megvakult a csíkszeredai kórházban – adta hírül a román nyelvű sajtó. Úgy tudjuk, valójában három embernek a fertőzött szemét távolították el. Bárhogy is legyen, súlyos esetről van szó.

Borboly Csaba vigyorogva állt az újságírók elé, mintha őt amúgy a történtek nem is érintenék. A tanácselnök első reakcióként a tőle „elvárt módon” azonnal hárított, amikor így fogalmazott: „Nem voltam tájékoztatva, hogy mi történt. Volt egy közlemény, azt elolvasás nélkül leokéztam. Sajnálom, hogy nem volt megfelelő módon ennek az ügynek a kommunikációja végigvezetve”.

Ő tehát nem a betegeket sajnálja, hanem a kommunikációt; ő tehát nem hibás, ő semmiről sem tudott – és azt gondolja, hogy ezt a hülyének nézett közvélemény el is hiszi.

Főleg annak tudatában, hogy egy kisebb hadsereg dolgozik neki – jelentéseket készít, tájékoztat, beszámol, súg –, tehát épp a legfontosabb információt hallgatták el előtte:

három ember fél szemére megvakult a szeretett kórházában, amit valahogy közölni kell a nyilvánossággal.

korábban írtuk

Hivatalos: három beteg elveszítette a látását az egyik szemére
Hivatalos: három beteg elveszítette a látását az egyik szemére

Valóban maradandó látásvesztést szenvedett egyik szemére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház három páciense. 

Legyen világos: nem hisszük el neki, hogy nem tudott a súlyos esetekről, azt azonban annál inkább láthattuk, hogy rendkívül felkészületlenül érkezett a pénteki sajtótájékoztatóra (a fél Hargita megye láthatta, hiszen élőben közvetítette a sajtótájékoztató egy részét a Facebookon – legalábbis addig, amíg az újságírói kérdések miatt teljesen kellemetlenné nem vált a tájékoztató). Mert ha hallgat a józan eszére, akkor nem a fentebbi mondatokat nyögi ki magából pénteken délben, hanem sokkal inkább más szempontból közelít:

a kórház fenntartója nevében azonnal elnézést kér azoktól a páciensektől, akiknek a hátralevő életét megnyomorították; továbbá minden támogatást – lelki, anyagi – felajánl, és egyúttal leszögezi, hogy külső szakemberek bevonásával járnak a történtek végére, a felelősségre vonás nem fog elmaradni, bárkire is vonatkozzon az.

Ezzel a szomorú üggyel nem mellékesen tíz év propagandisztikus – és részben valós – munkája ment tönkre. Igen, tíz esztendő, hiszen

az elmúlt egy évtized arról szólt, hogy „kórházunk nagyon jól teljesít, a kórházban dolgozók jól teljesítenek”.

Eddig még akár el is hihette a közvélemény mindezt, mostantól azonban nehéz lesz ezt sulykolni tovább, ha nem történik meg a teljeskörű feltárás és a következtetések levonása.

korábban írtuk

Egyéni mulasztások vezettek a szemészeti osztályon történt megfertőződésekhez
Egyéni mulasztások vezettek a szemészeti osztályon történt megfertőződésekhez

Lezárult a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság által a csíkszeredai kórház szemészeti osztályán történt tömeges megfertőződés ügyében indított vizsgálat. Az ellenőrzés során egyéni mulasztásokat állapítottak meg.

Borboly Csabának nem volt forgatókönyve egy ilyen esetre. Számára egy másik típusú problémamegoldás körvonalazódik:

felkeresni a szerencsétlenül járt három idős beteget, meggyőzni őket, hogy nem történt semmi nagy baj velük, és jól vannak. És egyúttal arra kérni őket, hogy a Facebookon élő adásban mondják el, hogy „a megyei kórház valóban nagyon jól teljesít, a kórházban dolgozók jól teljesítenek”.

Az lesz a lényeg, hogy egyedül ő nem hibás semmiért, sőt!

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!