Kozán István

Kozán István

„…igenis ki szokták lőni”

2021. május 10., 12:012021. május 10., 12:01

2021. május 10., 12:062021. május 10., 12:06

Az elmúlt napok közbeszédét „letarolta” egy székelyföldi medve kilövése körül kibontakozott hisztéria. A nyilatkozatok, az információk azonban igencsak egyoldalúra sikeredtek – a környezetvédelmi miniszter például folyamatosan csak azt merte mondani, amit a környezet- és állatvédő civil szervezetek hallani akartak –, ezért arra tettünk kísérletet, hogy a kérdést egy kissé tágabb megközelítésben is láttassuk. Nyilván túl azon, hogy mi is várjuk, tisztázódjon végre, mi is történt a háromszéki Ozsdola közelében, ahol állítólag még márciusban egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton nem az engedélyezett problémás egyedet, hanem egy kapitális hímet lőttek ki.

korábban írtuk

Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön
Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön

A romániai Agent Green és az osztrák VGT egyesületek azzal vádolnak egy liechtensteini herceget, hogy megölte Románia legnagyobb medvéjét Háromszéken, miközben eredetileg a házakba, udvarokba betörő anyamedvétől kellett volna megszabadítania a Kovászna megyei Ozsdola lakóit.

Két kérdés: két válasz

Megkeresésünkre a névtelenséget kérő szakmai forrásunk rögtön a téma közepébe vágott.

Idézet
Az Artúr medve körüli bonyodalom épp jó apropó arra, hogy újra feltegyük a kérdést: a vadkárokat szenvedő gazdák a fontosak vagy a medvepopuláció?

Mert amennyiben fontosak a gazdák, akkor a károsultak miért nincsenek évek óta kifizetve? Régen valóban elég tisztességesen fizettek – egy elpusztított tehénért akár négyezer lejt is –, de az elmúlt három évben egyetlen térségbeli kifizetés sem történt. Tehát nyilvánvaló, hogy a gazdák nem fontosak.”

korábban írtuk

A vadásztársadalmat is megosztotta a Kovászna megyei medvekilövés ügye
A vadásztársadalmat is megosztotta a Kovászna megyei medvekilövés ügye

Még a vadászok sincsenek azonos állásponton a Kovászna megyében, egy osztrák herceg által kilőtt medve ügyével kapcsolatban, a lapunk által megszólaltatott egyik szakember szerint teljesen megosztotta a vadásztársadalmat az eset, amitől napok óta hangos a hazai sajtó.

„Ha a medveállomány a fontos – folytatta –, akkor feltétlenül tudni kell, hogy ezeket az idősebb korú medvéket igenis ki szokták lőni, többek között azért, mert ezek már túl nagyra nőttek, azaz túl dominánsak.

Idézet
Már a saját fajtájukra is veszélyesek, ugyanis a kanmedve öldösi a bocsokat, mert a nőstény mindaddig nem tüzel, amíg bocsokat nevel. Egy ilyen óriásmedvével szemben egyetlen nőstény sem tudja megvédeni a bocsait.

Ha valóban állatvédők vagyunk, és csak a medve érdeke számít, akkor tudnunk kell azt is, hogy a medvepopuláció – tehát Artúr »közössége« – ujjongva vette tudomásul, hogy Artúr elpusztult.”

Vadásztársaságok jövőképe

A vadászatban is jártas forrásunk a téma kapcsán továbbment. Szerinte jelen esetben az is kérdés, hogy miért hozták létre, tehát miért teremtették meg a jogi keretet a vadászegyesületek létrehozásához, ha gyakorlatilag évek óta be akarják tiltani Romániában a vadászatot. És miből is tudnak megélni az egyesületek?

„A válasz nagyon egyszerű: csak abban az esetben tudja fenntartani magát egy vadásztársaság, ha időnként medve- és szarvasvadászatokat szervez. Nincs más bevételi forrása: a hiúz okkal védett állat, farkasvadászatot pedig szinte lehetetlen a siker reményében szervezni. Meghívhatsz ugyan bárkit farkasvadászatra, de ha nem a hátsó udvaron neveled a farkast, akkor nem tudod garantálni, hogy a farkas oda is jön, ugyanis rendkívül nehezen vadászható állat.

Idézet
Ha tehát betiltják a medvevadászatot (ami évek óta be van fagyasztva, tehát szinte-szinte tiltott), akkor csak a szarvasvadászat marad, abból azonban egy vadászegyesület nem tudja fenntartani magát. Ezek a tiltások mondhatni arról a szándékról szólnak, hogy visszaállamosítsák a vadászatot

– tekint a nem túl fényes jövőbe a székelyföldi vadász, majd folytatja: „ha a folyamatot tágabb kontextusban nézzük, láthatjuk az irányt, azaz minél kevesebb embernek legyen fegyvere, ne legyenek magánegyesületek (utoljára, amikor az állam komolyan foglalkozott a vadászattal, akkor Ceaușescu negyvenesével lőtte le az artúrokat), és nem utolsósorban elhallgatni a medvekárokat (tegyél ki inkább mérget az istálló mellé), mert úgyse lesznek kilőve a medvék”.

Civilek lobbiereje

A tavalyi parlamenti választások kampányában jó volt hallani az RMDSZ-es politikusok, például Tánczos Barna részéről egyfajta határozottságot az egyre több székelyföldi gazdát érintő vadkárkifizetések és a vadásztársaságok fennmaradását elősegítő kilövési kvóták kérdésének rendezésével kapcsolatban. Mostanra azonban ezeket az ígéreteket odanyomta Artúr súlyos teste. Pedig elég lenne, ha Tánczos csak azokat a számokat ismételgetné a környezetvédőknek és az őt kérdező újságíróknak (miközben természetesen beszámolna a vélhetően törvénytelenül szervezett trófeavadászat körüli vizsgálatok fejleményeiről), amelyeket az általa vezetett környezetvédelmi tárca két esztendővel ezelőtt gyűjtött be:

a becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma, az optimális egyedszám azonban legtöbb 4000 lenne.

Romániában a medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezet- és állatvédő szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérések hátterében – ami igaz is, mint ahogy fentebb már jeleztük. A civil szervezetek hangja valóban messze elhallatszik.

Velük szemben a vadásztársaságok, főleg a székelyföldiek lobbiereje gyakorlatilag nulla.

Ha semmi sem változik, akkor nem kell már sokat várni, és bevételhiányuk következtében szép lassan leteszik a puskákat a vadászok. És akkor örülhetnek majd a civil szervezetek, bonthatják a finom aranycímkés pezsgőket.

Őket ugyanis hidegen hagyja, hogy ki fogja kilőni azokat a medvéket, amelyek még közelebb merészkednek a székelyföldi lakott területekhez.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Kocsis Károly

Kocsis Károly

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!