Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Benyújtották az óvást a Beke–Szőcs-ügyben

Bíró Blanka 2018. december 02., 19:43
HIRDETÉS

A törvényes határidő utolsó napjaiban benyújtották az óvást a terrorizmusért öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügyében – adta hírül Facebook-oldalán Beke István felesége.

Beke Csilla a júliusi kézdivásárhelyi tiltakozáson Fotó: Gecse Noémi

Az óvás az ítélet törvényességére vonatkozik, ezért kérik annak megsemmisítését, továbbá Beke István és Szőcs Zoltán felmentését, illetve az óvás idejére a büntetés felfüggesztését. A fellebbezéseket november 23-án, illetve 28-án iktatták, arra hivatkozva, hogy a „tett”, amiért elítélték a két férfit, „nem összesíti a bűntény alkotóelemeit”, erre

az egyetlen különleges jogorvoslati lehetőség az ítélet felülvizsgálat utáni megsemmisítése,

arra alapozva, hogy a vádlottakat olyan tettért ítélték el, melyet a büntetőjog nem ír elő.

HIRDETÉS

„Jogállamban nem történhetett volna meg az ártatlanság teljes mellőzése, a tisztességtelen eljárás, a bizonyítékok hiányában való elítélés, a jogi besorolás megváltoztatása – nem azért ítélték el őket, amivel megvádolták –, hogy börtönbe zárásuk után négy hónappal indokolták meg ítéletet, akadályozva a védelmet az utolsó védekezési lehetőségében, az óvásban is” – fogalmaz Beke Csilla. Felidézi, hogy három éve, Szent András-napján kezdődött a „kálváriájuk”.

Megalkották az évszázad »terrorista ügyét«, röhejessé téve egy ország nyomozóhatóságát, igazságszolgáltatását, megnyomorították ártatlan emberek, családok életét. Bizonyítékok hiányában, az időhúzásra játszva, három éve próbálják kitörni az ügy nyakát

– olvasható a bejegyzésben. Beke Csilla felidézi, hogy alapfokon pontosan annyi időre ítélték el a két vádlottat, amennyit előzetesben már letöltöttek, majd végül öt-öt évre. Ha beleszámítják, amit eddig letöltöttek, a munkát, a fogvatartási körülményeket, a jó magaviseletet, jövő évben törvényesen szabadulhatnak. Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS