Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

„Ahol a Kárpát-medence jól főzői összejönnek”

Hegyi Zsuzsánna 2019. december 07., 20:18
HIRDETÉS

Szombaton tartották a Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál és Süteménymustra tizedik kiadását Gyergyószentmiklóson, a városnapok részeként. Az esemény kiegészült a forraltbor-készítő versennyel. Az évforduló alkalmával 2019 adag, húsos-káposztás ételt főztek a Kossuth Lajos utcában.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A Szent Miklós Napok egyik legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényét tartották szombaton. A mínusz fokok ellenére is, már a reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a jubiláló Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál új helyszínén, a Kossuth Lajos utcában.

A tizedik kiadáson ugyanis nemcsak a több mint ötven benevezett csapat főzött, hanem délre elkészült a Kárpát-haza ízei nevet viselő, 2019 adagos húsos-káposztás étel.

HIRDETÉS

Magyarországról, Felvidékről, Újvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből származtak az összetevők: 200 kilogramm sertéshús, 200 kilogramm gyergyói káposzta, 50 kilogramm gyulai lángolt kolbász, 30 kilogramm makói hagyma és 2 kilogramm felvidéki fűszerpaprika került az ételbe.

Ahogy mondani szoktam, semmiféle matekot nem tettünk bele, csak kimondottan ősi magyar összetevőket használtunk fel és teljes odaadással, szívvel-lélekkel készítettük a gyergyóiaknak az ételt

– részletezte  Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, olimpiai Venesz-díjas aranyérmes mesterszakács, a főzőfesztivál fővédnöke, az óriásüstben készülő étel receptjének egyik kidolgozója.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A látványos, szépen dekorált standoknál is főtt időközben az étel. Volt olyan csapat, amely testvérintézményi kapcsolatnak köszönhetően hetedik éve volt jelen a versenyen. A Győr melletti győrújbaráti csapat azzal a jól bevált recept alapján készülő bográcsgulyással nevezett, amelyet otthon is készíteni szoktak baráti társaságban.

Rendhagyóan marhahús helyett disznóból főzzük a gulyást

– avatott be a részletekbe Rákóczi Tibor, Gyergyószékért Alapítványt képviseletében, elárulva azt is, hogy ez az a csapat, amely a győri középiskolához köthető, és amely a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskolával közösen indította útjára a városban a mechatronika képzést, a korszerű ismertek megszerzése és az itthon boldogulás érdekében.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Nemcsak bográcsoltak, hanem grilleztek is

„A bordának hat óra kell, a tépett húsnak készülő lapockának körülbelül nyolc óra sütés-párolás szükséges” – mondta a gyergyói baráti társaság, a Betyár Böllér Banda nevében Kedves Hunor, azzal a kiegészítéssel, hogy

míg tavaly, első részvételük alkalmával, borsos tokányt készítettek, addig idén elkapta őket a barbeque-láz, ezért grillezett újdonsággal neveztek

– és milyen jól tették, hiszen a zsűri is kiválónak értékelte a sültjeiket.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Emigránsok, de nem idegenek

„Úgy szerveződtünk össze, hogy bevándorlók vagyunk Gyergyószentmiklóson. Egyikünk sem született itt, még a medencében sem – ez egy alapfeltétel volt.

Van aki Sepsiszentgyörgyről, van aki Csíkszeredából, Nyárádmentéről, Marosmentéről származott ide, és igyekeztünk a magunkkal hozott értékeinket megmutatni itt a versenyen is

– ismertette az Imigráncsok csapatkapitánya. Standjuk dekorációja is a különféle régiók egyesítését tükrözték, akárcsak az üstben fővő leves:„a káposztalélevest is úgy állítottuk össze, ahogy biztosan senki nem csinálja, mert mindenki elhozta otthonról édesanyja receptjét és ezt ötvöztük. Különlegessége, hogy tormával tálaljuk, ami itt Gyergyóban nem szokás” – ismertette a főszakács.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Halászlé a disznótoros fesztiválon

Egy felvidéki találkozó alkalmával hallott Győrsövényháza polgármestere, Hokstok Imre arról, hogy van Gyergyószentmiklóson egy olyan fesztivál ahol a Kárpát-medence minden vidékéről jönnek jól főző csapatok és akkor úgy gondolta, hogy nem hiányozhatnak innen ők sem.

A Rábca és a Keszeg-ér folyók mellől jövünk, és van egy nagy halastavunk meg egy nagyon jó horgász egyesületünk is, így nem volt kérdés, hogy halászlét főzünk, annak ellenére is, hogy ma azt hallottam, hogy a székely akkor eszik csak halat, ha már nagy a szegénység

– fejtette ki.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Ezt azonban megcáfolta az a tény, hogy a győrsövényháziak nyolcvan liter halászlevet osztottak ki a gyergyóiaknak és az ecetes rántott hal iránt is volt érdeklődés.

A csapatoknál készülő ételt és a nagy bográcsban főtt húsos-káposztás egytálat is meg lehetett vásárolni a helyszínen, jelképes összeg ellenében, melyet idén a mozgássérült, mozgásszervi problémákkal küszködő gyerekek, fiatalok, felnőttek rehabilitációjával, mozgásfejlesztésével foglalkozó Esély Alapítványnak adományoznak.

A sütés-főzés, kóstolgatás és a mustra közepette a jó hangulatot népzenekarok biztosították, közben pedig értékelt a zsűri, akiknek bírálata alapján állt fel a rangsor.

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A IX. Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál és Süteménymustra, valamint a forraltbor-vetélkedő díjazottjai:

Leveses ételek kategória:
I. hely: Viridis - Gyilkos-tó  
II. hely: Bútor és Étel-Ital Alkotók - Budapest, Csíkszereda
III. hely: Crazy Boys - Gyergyószentmiklós

Káposztás ételek kategória:
I. hely: Vadkanok - Pusztavámi Vidám Fiúk - Pusztavám - Fejér megye, Magyarország  
II. hely: Ben-Com-Mixt - Gyergygyószentmiklós  
III. hely: Betyár Böllér Banda - Gyergyószentmiklós  

Húsos ételek kategória:
I. hely: Betyár Böllér Banda - Gyergyószentmiklós   
II. hely: Gyergyószárhegyi önkormányzat - Gyergyószárhegy
III. hely: Viridis - Gyilkos-tó  

Összetett:
I. hely: Viridis - Gyilkos-tó  
II. hely: Betyár Böllér Banda - Gyergyószentmiklós   
III. hely: Vadkanok - Pusztavámi Vidám Fiúk - Pusztavám - Fejér megye, Magyarország 

Legjobb borleves: Vadkanok - Pusztavámi Vidám Fiúk - Pusztavám - Fejér megye, Magyarország 
Ifjúsági kategória: ISK Jégkorong - Gyergyószentmiklós

Forraltbor: I. hely: Balatoni borvilág, II. hely: Kálomista - Református Nőszövetség, III. Italosok

Sütemény: I. hely Bencze Etelka, II. hely: Gyergyószentmiklósi Kolping Család, III. hely: Bege Éva
Fotó: Hegyi Zsuzsanna
Fotó: Hegyi Zsuzsanna
Fotó: Hegyi Zsuzsanna
Fotó: Hegyi Zsuzsanna
Fotó: Hegyi Zsuzsanna
Fotó: Fehér Csongor
Fotó: Fehér Csongor
Fotó: Fehér Csongor
Fotó: Fehér Csongor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS