Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Aranyat érő folyóvíz

Iochom Zsolt 2011. június 09., 16:56 utolsó módosítás: 2011. június 09., 18:54

Hargita megye megújulóenergia-potenciálja, különösen a vízenergia felhasználása volt a témája annak a konferenciának, amelyet június 9-én szervezett a megyeházán Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Energiatakarékossági Közszolgálata a megújuló energiában érdekelt intézmények képviselői és polgármesterek részvételével.

Fotó: Iochom Zsolt

„A megyében nem a fa az egyetlen jövedelemforrás” – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök

Hargita megye gazdasági stratégiájában is kiemelt helyet biztosított a megyei tanács a megújuló energia előállításának fejlesztésére, tekintettel az adottságokra, amelyekkel a megye rendelkezik. A zöld energia a többi gazdasági húzóág mellett az a terület, amely jelentős bevételeket hozhat a megyének, elsősorban a helyi tanácsoknak és a közösségeknek. A házigazdaként beköszönő Borboly Csaba tanácselnök szerint elsődleges fontosságú Hargita megyében a tényleges energiatermelés, és hogy az ebből származó jövedelem itt maradjon, a közösségeket szolgálja.

A fejlesztési stratégia harmadik pontjában szereplő gazdasági ágazat felpörgetését célozták meg a szervezők azzal a konferenciával, amely a megújuló energia előállításának minden vetületét átfogóan tárgyalta. Az előadások úgy voltak összeállítva, hogy egyszerre adjanak választ az ide vonatkozó jogszabályok mentén felmerülő kérdésekre, és segítsenek megtalálni a legmegfelelőbb technikai megoldást, illetve elérni azt, hogy a Hargita megyei erőforrásoknak az itt élő emberek legyenek a haszonélvezői, ne külföldi befektetőkhöz kerüljenek a kiaknázási jogok.

A konferencián a környezetvédelmi minisztériumot Lőrincz Csilla, az Országos Környezetvédelmi Alap vezetője képviselte. Lőrincz Csilla a környezetvédelmi alap idei kiírásait ismertette, illetve hasznos tudnivalókat közölt a pályázásról.

A konferenciát moderáló Hajdu Gábor megyei tanácsos a megújuló energia termelését szabályozó 2008/220-as törvényről tartott rövid beszámolót. A megyei tanácsos kitért a törvény hiányosságaira is, illetve a megújuló energia terén szükséges romániai fejlesztések elmaradásának okaira.

A Hargita megyei körülményeknek kiválóan megfelelnek a 100 kilowatt alatti teljesítményű törpe vízierőművek –  derült ki dr. ing. Cornel Ilincă, a Bukaresti Építészeti Egyetem hidrotechnikai tanszékvezetőjének előadásából. A szakember a gyergyóhollói turbinát hozta fel példának, kifejtve, hogy az egyszerű és kevésbé igényes turbinák működtetése költséghatékonyabb és ingadozó hozam esetén is megszakítás nélkül működnek. Ugyanakkor az erőművek tervezésével is foglalkozó egyetemi professzor felajánlotta az egyetem segítségét mind tervezés, mind az utólagos konzultáció terén, hiszen már több, általuk tervezett erőmű működik az országban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS