Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Államtitkár: Európa legnagyobb méztermelő országa Románia

Székelyhon 2018. szeptember 06., 18:34
HIRDETÉS

Románia Európa legnagyobb méztermelője – jelentette be csütörtökön Daniel Dumitru Botănoiu. A mezőgazdasági minisztérium államtitkára szerint 2017-ben Romániában a méztermelés meghaladta a 30 ezer tonnát, ami 13 százaléka a kontinens össztermelésének.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az államtitkár gratulált a termelőknek a Romániai Méhészek Egyesülete megalapításának 60. évfordulóján és azt mondta: ez a teljesítmény annál is értékesebb, mert „Európai viszonylatban nem sok mindenben vezet Románia”. Véleménye szerint a méhészetben, és nem csak, három fontos dolog van: a piac, az összefogás és a finanszírozás – számol be az Agerpres.

Az államtitkár szerint, piac mindenképpen kell, de „akármilyen nagyszerű dolgot művelsz”, összefogás nélkül nem lehet érvényesülni az európai piacon, a finanszírozásra pedig azért van szükség, hogy tartani lehessen a lépést a műszaki fejlődéssel.

HIRDETÉS

A minisztérium adatai szerint a 2017-es méztermelés meghaladta a 30 ezer tonnát. Ez jelentősen több, mint egy évvel azelőtt, amikor „csak” 21 202 tonna mézet pergettek.

A 2016-ban regisztrált 1 437 394 méhcsaládhoz képest, tavaly 1 602 453 családot tartottak számon.

Országos szinten mintegy 40 ezren foglalkoznak méhészettel, ezek 60 százaléka tagja a méhészek egyesületének és összesen 900 ezer méhcsalád van a tulajdonukban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS